Kantelen in Communicatie


Als geëngageerde mensen gaan samenwerken

Samen met anderen startte ik ooit het Pecha-Kucha-podium in Maastricht. Dit mondiale concept was zo aanstekelijk dat de eerste aflevering meteen was uitverkocht. Het vormde de opmaat naar meer dan 400 Maastrichtse speeches. De PK-organisatie in Tokio zette alles online. Dat deden ze ook voor 1.500 andere organisatoren en bundelden zo duizenden verhalen uit de hele wereld, elke dag meer. Toen ik ook vrijwillig TEDxMaastricht ging organiseren, beleefde ik de overtreffende trap. Opnieuw een strategie waarbij de onbaatzuchtige energie van vrijwilligers en sponsoren tot grote resultaten leidt. Onder de koepel van één organisatie, die slim communiceert. Zonder adverteren.

Gelijkgestemdheid krijgt een wereldpodium

We kennen meer successen die gebouwd zijn op het engagement van haar deelnemers. Zoals de reusachtige encyclopedie van Wikipedia, die zonder massale vrijwilligheid en open-source software nooit tot stand had kunnen komen. Ook de campagne van kandidaat Obama was gebaseerd op de inzet van zijn fans. Zij organiseerden zonder kosten gespreksavonden voor burgers, in alle uithoeken van de VS. Dat gaf twee presidentsverkiezingen de doorslag. Er zit enorm veel energie in de groep fans van zo’n product. En engagementsmarketing maakt die energie vrij.  

Irritatie maakt plaats voor coöperatie. 

Ooit iemand horen zeggen dat Calgon echt goed is voor je wasmachine? Of dat Twix beter is dan Mars? Zo iemand hoor je zelden. De marketing van deze producten verraadt eigenlijk al meteen de nutteloosheid ervan. Je wordt ongevraagd verleid tot de aankoop en weet op voorhand dat je er weer in trapt. Begrijpelijk dat men dat nu interruptiemarketing noemt. Dat is bij engagementsmarketing anders. Een product dat samen met afnemers gestalte krijgt, geeft een coöperatief gevoel. Afnemers worden fans. De gebruiker is zelfs ambassadeur van het merk. Zo’n ambassadeur zal om eerlijke redenen anderen inspireren om mee te doen. Wie het echt goed aanpakt, durft die fans ook te betrekken bij het product. Zo maak je de afnemer deelgenoot aan het succes.

Coöperatieve producten kunnen een enorme vlucht krijgen. Zoals dat aanvankelijk ook met Apple gegaan is. Je zag geen interruptiemarketing rond de Macintosh, maar wel heel veel welwillende fans. En dat om een huiscomputer die geen extreem betere prestaties leverde dan de meeste andere pc’s. Maar eerder omwille van het verhaal waarin iedereen zich herkende en erbij wilde horen. De kiem van dat succes ligt meestal bij de ontwikkelaars zelf. Hoe betrekken zij de first adapters bij de ontwikkeling? Hoe transparant is hun visie? Hoe goed luisteren ze naar hun community? Steve Jobs heeft in dat proces van zichzelf een celebrity gemaakt. Maar iemand als Jimmy Wales bleef een relatieve onbekende. Toch: zonder zijn initiatief 20 jaar geleden hadden we nu geen Wikipedia gehad.

wikipedia based on open source and user generateed content.

We associëren met het woord Marketing met listige, uitgekookte manipulatie en een eenzijdig voordeel. Terwijl bij engagementsmarketing een voordeel voor iedereen bestaat. Het tijdperk is aangebroken dat we ons richten op producten waar we ons met hart en ziel achter kunnen scharen. Zodat er geen plek meer is voor eenzijdige belangenbehartiging. Laten we ons richten op ondernemers en bestuurders die het goed met ons en de planeet voor hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s