Willen we gezonde kinderen?


Willen we gezonde kinderen? Dan staan we voor een gigantische opgave. Want onze kinderen bewegen veel te weinig, ze drinken vooral suikerwater en eten overwegend ‘processed food’. De gevolgen zijn gruwelijk. Vraag maar na bij het MUMC+, artsen en de vakgroepen die de huidige gezondheid van kinderen onderzoeken. Het aantal te dikke kinderen neemt schrikbarend toe. Naast overgewicht en leverschade hebben veel van deze kinderen ook psychische problemen. Ik zal je de cijfers besparen, ze zijn shocking. Er moét iets gebeuren. En er kán ook echt iets gebeuren. Let op.

Deze zomer werd Theo Thuis door onze burgemeester benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau. En terecht. Want hij werkt al vele jaren met zijn stichting SMPM aan de samenwerking van alle belangenpartijen, die de gezondheid van onze jeugd willen verbeteren. Om die partijen onderling met elkaar in contact te brengen en te houden, organiseert SMPM vanalles. Bijeenkomsten om te sporten, te koken, samen te eten, groente te verbouwen, water te drinken, te dansen. Voor kinderen, ouders, onderwijzers, professionals. En liefst voor iedereen tegelijk.

De strategie van SMPM is voor een belangrijk deel gebaseerd op het aangaan van ‘horizontale verbindingen’. Dat betekent dat allerlei professionele en vrijwillige organisaties die verwante doelstellingen nastreven, elkaar ook daadwerkelijk gaan ontmoeten. Dat klinkt voor de hand liggend, maar dat is het allerminst. De meeste organisaties streven ‘vol gas’ hun eigen belang na. En scheppen weinig ruimte en tijd voor de dialoog met anderen, die soms vrijwel hetzelfde doen.

gezondheids-overeenkomst.jpg

Alweer een jaar of zes help ik Theo met de marketing en communicatie. En wie zich aan die verantwoordelijkheid waagt, zit geen moment meer stil. Want het gaat hier om engagementsmarketing, waarbij het draait om het enthousiasme van de vele mensen die onze jeugd gezond willen laten opgroeien. Docenten, sportinstructeurs, ouders, professionals, wetenschappers, bedrijven, ambassadeurs, sponsoren, verenigingen, maatschappelijke organisaties en vele anderen zetten zich in. En vooral door in verlengde van elkaar aan de slag te gaan, komt er iets groots in beweging. Acties die kinderen en hun ouders tijdig bewust maakt hoe je gezond leeft.

2016_03_cookout_012.jpg

SMPM werkt met aanbevelingen die volkomen transparant zijn. Zodat de stichting zich in alle openheid kan richten op de hindernissen die in de weg staan. Elk jaar groeit de community. En kan SMPM steeds meer vertrouwen op de inzet en betrokkenheid van vele deelnemers. Er komen steeds meer schouders onder het grote doel. Om dat gekwantificeerd te zien, kun je de jaarverslagen erop naslaan. Daar mag SMPM en haar zwerm contacten trots op zijn. Al zijn we nog lang niet klaar.

Geluksvogel.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s