Tegenstemmen


_DSC0884

Steek geen energie in negatieve thema’s. Okay, opstaan tegen Tihange móet. Maar probeer vooral positieve energie te ontwikkelen. Toch gaat volgende week de duim omlaag. Op verzoek van onze regering.

De stempas ligt klaar op het aanrecht en dwingt tot een standpunt. Al begrijpt niemand ook maar iets van het voorliggende verdrag tussen de EU en Oekraïne, zonder onze instemming gaat het voorstel terug naar de redactie, zegt de bijsluiter. Wat motiveert Europa om met Oekraïne een verdrag te willen hebben? Ga je daar naar zoeken, vind je hele waslijsten van goede bedoelingen. Van kernwapens verminderen, tot mensenrechten. En van corruptiebestrijding tot internationale veiligheid.

Maar wat is het echte motief? Welnu: Follow the money. Er moet goed verdiend worden aan de Oekraïners. In een slim voorlichtingsfilmpje wordt ons uitgelegd dat 44 miljoen mensen in Oost-Europa ook graag Goudse kaas eten, maar dat de Nederlandse boeren importheffingen moeten betalen en dat daardoor de kaas onbereikbaar is voor de Oekraïners. Wat een apekool. Om te beginnen zijn het niet de boeren, maar multinationals die kaas exporteren. Zij hebben ons kabinet op de bok gezet om – via Brussel – afzetgebieden te annexeren. En dan is kaas natuurlijk een sympathiek voorbeeld in zo’n film, maar het gaat wellicht om plofkippen, lui varkensvlees en andere uitgerangeerde massaproducten, die wij in onze schappen niet meer willen. En daarna volgen beslist allerlei derivaten en andere zinloze bankproducten.

Hoe dat daarna met de Oekraïners afloopt kun je vandaag al zien in Griekenland. Dat land heeft alles verloren aan de Europese vrije handel, omdat zo’n verdrag geen eerlijke ruimte biedt aan de uitvoer van – een sympathiek voorbeeld – Griekse feta kaas. Deze zal namelijk nooit voldoen aan de zelfbedachte norm van de Europese multinationale kaaslobby. Zo krijgen ze natuurlijk evenmin hun olijven en tomaten de grens over. De helft van de Grieken leeft nu onder de armoedegrens. Triomfantelijk klemgezet door Dijsselbloem en onze andere vertegenwoordigers in Brussel.

En nu wil meneer Rutte dat we ons ja-woord geven aan de volgende stap in dit uithollingsproces. De multinationale export is een slechte raadgever. Zij is er de oorzaak van dat Rutte blijft gillen dat onze economie groeit, terwijl het welzijn van burgers juist  daalt. Wat schieten we op met multinationale winsten? Het zijn juist die bedrijven die hun bijdrage aan onze samenleving (via belasting) minimaliseren. Moet je die gaan helpen op hun vernietigende pad?

Straks wil het kabinet ook een handelsovereenkomst tussen de EU en de VS. Daar schrijft Rutte over: “Nederlandse consumenten en bedrijven kunnen profiteren van dit akkoord.” Maar dat is natuurlijk flauwekul. Bij elke handelsovereenkomst wint alleen de sterkste partij. Dat is de EU deze keer zeker niet. En als dat TTIP akkoord er komt, ervaren wij precies wat elke kaasmaker uit de Oekraïne gaat overkomen. Massa’s buitenlandse kaas voor veel minder geld. En zelf geen enkele kans op die gedroomde afzetmarkt. Zo zit de mondiale voedselketen in elkaar. Europa is de tonijn die in Oekraïne een haring vangt en vervolgens zelf gegeten wordt door een haai.

En nu de lullige disclaimer: Wát wij de 6e ook gaan stemmen, het kabinet zal de uitkomst ervan uitsluitend gebruiken bij een overtuigend “ja”. En wordt het een “nee”… dan trekt Rutte de joker en zegt: “sorry, maar het was een raadgevend referendum… en gezien de enorme nationale belangen, leggen we de uitslag naast ons neer”. En dat lachje erbij, kun je zelf wel bedenken.

 

 

Een gedachte over “Tegenstemmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s