De rol van de krant moet frisser.


MINOLTA DIGITAL CAMERA

Als een van de laatste geabonneerden raap ik nog steeds elke ochtend de papieren Limburger uit de bus. Die wordt dan op de bar van mijn keuken uitgespreid en daar schiet mijn blik over de kolommen. Samen met de andere resterende 140.000 lezers in onze provincie schuifel ik door het Tabloid formaat, dat zojuist werd gedrukt in België.

Wil je de toekomst voorspellen, kijk dan naar de jeugd. Die leest geen krant natuurlijk. Zeker de jongeren in het middelbaar onderwijs (de tweens tussen 12 en 20 jaar) komen aan de krant niet toe. Ze zijn veel meer geïnteresseerd in elkaar en veel minder in het wereldnieuws en de alledaagse regionale thema’s. Als dat de spiegel is van onze toekomstige samenleving, dan ziet het erg slecht uit. Jongeren zullen hoe dan ook betrokken moeten raken bij maatschappelijke thema’s. En media spelen daarin een grote rol. Dus zal ook de krant die groep aan zich moeten weten te binden. En uiteraard staat de krant niet alleen in het werven van de aanstormende generatie. Daar zal ook de invloed van ouders, de school en de overheid bij nodig zijn. Maar wat de krant wél kan doen, is haar rol voor de samenleving verscherpen. En inzien dat het domweg verslaan van drama, criminaliteit en politiek, het publiek uiteindelijk verveelt. We willen de stromende kraan met ellende niet meer. En onze jeugd al helemaal niet.
Journalisten staan bekend om hun kritische houding, een gezonde dosis achterdocht en neus voor onrechtvaardigheid. Maar het tijdperk van verhalen uit de in azijn gedoopte pen is voorbij. Je wilt als lezer zien hoe maatschappelijke problemen worden aangepakt. En nog liever deelnemen aan de discussie naar de oplossing toe. Laat iemand eens vertellen hoe dat nu verder moet met de vastgelopen projectontwikkeling op de A2 tunnel in Maastricht. En laat daar weer eens iemand op reageren. Passionele inzichten die ons allemaal aan een standpunt helpen. Of duik eens samen in de uitdagingen voor de nieuwe burgemeester van Maastricht. In plaats van het verzuurde wachten op haar eerste uitglijder. Er zijn heel wat stadsgenoten die daar iets over willen zeggen. En velen zullen met rode oortjes lezen. En ook dan zal het veel inspanning vergen om jongeren daarbij te betrekken, maar je kansen zijn fundamenteel vergroot. Zowel vanuit maatschappelijk oogpunt als commercieel verdienmodel ligt er een enorme kans voor zo’n dagblad. En waarschijnlijk gaat dat er ook komen, wel of niet uit de koker van de leverancier van mijn dozen vol oud papier. Daar verheug ik me op.

Een gedachte over “De rol van de krant moet frisser.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s