Oplossing voor Limburg


duits-belgisch
Indien we de toekomst van Limburg in handen leggen van economen, krijgen we een vervolg op 50 jaar achterstand. Een laffe slalom waarbij we steeds nét te laat zwenken en veel hekjes missen. In elk geval geen doorbraak voor Limburg. Laten we de weg naar een oplossing eens metaforisch benaderen.

Stel, Nederland is een lichaam. En welvaart is ‘suiker’… dan heeft Nederland een soort Suikerziekte. De Randstad ruikt naar Aceton en heeft branderige, rode ogen. De vermoeide slaperigheid in het brein ‘Den Haag’ is symptomatisch terwijl het hongergevoel groeit. Limburg is als de benen van dat lichaam met twee moeilijke voeten (Heerlen en Maastricht). Daar ontstaan dan ook wondjes die niet makkelijk helen. En omdat het zenuwstelsel hapert, onderschat de patiënt de ernst van de situatie. Zoiets leidt tot een catastrofale ontsteking waardoor benen moeten worden afgezet. Maar… schuilt in dat idee van een amputatie misschien een oplossing voor Limburg?
Kunnen we die pijnlijke benen van Nederland niet een tijdje laten behandelen door de buren? Kunnen we de Duitsers niet een miljardenpacht laten betalen om 10 jaar lang te beschikken over Limburg? En na die periode nog eens tien jaar lang revalideren bij de Belgen? Zo’n tijdelijke pacht heeft interessante voordelen. Dat heb ik een aantal jaren geleden gezien in Hongkong, de haven die door China werd verpacht aan de Britten. De Britten lieten deze kroonkolonie (toen 7.000 zielen) uitgroeien tot een van de meest succesvolle metropolen van de wereld. En droegen volgens het contract de stad weer over aan China. Overigens, in Hongkong spreekt iedereen meerdere talen vloeiend.
Als we vanaf 1 januari 2015 Limburg tot provincie van Duitsland verklaren – voor 10 jaar – gaat ons dat natuurlijk enkele nieuwe verkeersborden opleveren, andere telefoonnummers en wat extra werk voor onze gouverneur. Maar er komt ook een enorme investeringsgolf op gang en daarmee gepaard gaande uitwisseling van kennis en werk. Onze kinderen leren vloeiend Engels en Duits, zien hun achterland in één klap ‘vertachtigvoudigen’ en hebben met hun diploma’s veel meer kansen. Intussen kan meneer Rutte miljarden innen aan pacht zonder kosten, hetgeen de rest van de Nederlandse samenleving verder uit de put helpt. Over tien jaar loopt de pacht af en ligt er zo’n zelfde contract klaar met België. Daarin is bepaald dat het zuidelijke deel (de moeilijke voeten) onder Luiks bestuur komt en alles boven Susteren door de Vlamingen wordt bestuurd. Weer tien jaar later ontbinden we de pacht feestelijk en vormt onze mooie provincie het Euregionale hart van Europa.
Bedenk eens hoe dit de streek zou opschudden. Ingedutte bestuurders, advocaten en rechtbanken gaan van omscholing naar omscholing, zoals dat ook hoort. Ondernemers, dienstverleners en ambachtsmensen hebben de tijd van hun leven. Want waar beweging is, daar is werk. Kenniscentra, start-ups en opleidingen komen tot bloei. Iedereen maakt een ongekende metamorfose door. En dan bedoel ik ‘in het hoofd’. En daar gaat het om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s