Virtuele Schaduw van de Werkelijkheid


IMG_6154

Langzaam maar zeker blijkt dat sociale media veel meer impact hebben dan we ooit voor mogelijk hielden. Maar we realiseren ons ook dat fatale fouten snel gemaakt zijn en kansen op succes soms onvindbaar. Hoe krijgen we daar grip op?

Er zijn heel wat online goeroes die je kunnen uitleggen wat je als bedrijf wel en niet moet doen op het web. De populairste leermeesters op dit terrein vind je op het internet zelf. Zoals de Amerikaan Gary Vaynerchuk die ondernemers aanmoedigt om de virtuele röntgenfoto’s van de beste klanten eens uit te diepen. Zo zou je misschien kunnen uitzoeken dat jouw grootste afnemer een enorme fan is van Roda JC. Zodat je op Marktplaats een voetbal kunt kopen met de originele handtekeningen van spelers en trainer. Met zo’n cadeautje kun je binnenkomen de volgende meeting. Vaynerchuk claimt dat je door een uurtje te internetten en een paar honderd euro te besteden, zo’n klant diep in de ziel kunt raken en voor jaren zult binden.
Maar hoe aansprekend zo’n voorbeeld ook lijkt, we voelen allemaal dat dit slechts een truc is. Zo’n actie is ‘bedacht’ en als je haar te vaak toepast, daalt je geloofwaardigheid pas écht. Zo ging het met alle trucs op internet. Als consument dumpen we goedbedoelde nieuwsbrieven en slimme aanbiedingen massaal uit de mailbox. En al strooit Facebook massa’s reclame over ons scherm, we zijn er steeds handiger in geworden om eerlijke relevantie van verkooptrucs te onderscheiden. Al houdt het nooit op. Wie ooit op Google zocht naar trekzalf, kan maandenlang bij elke YouTube film een banner van Dr. Swaab verwachten. De handel zal ons weten te vinden. En onze weerzin tegen deze gehaaidheid groeit. En dat gebeurt in de echte samenleving precies zo. We hebben ‘nee-nee’ stickers op de brievenbus en willen in het bel-me-niet register. Was Vaynerchuk een paar jaar geleden nog nieuwlichter, nu noem je dat een commerciële geldwolf. Omdat we liever zien dat een ondernemer de samenleving ook iets zinnigs brengt en niet eenzijdig voor zichzelf de winst afroomt.
Tegelijk neemt ook de belangstelling voor eerlijke producten toe. We waarderen écht Livar varkensvlees, speltbrood uit de watermolen en pils van eigen Gulpener bodem. Lokale timmerlui hebben het weer drukker. Muziek uit eigen streek was nooit zo populair als nu. Sommige ondernemers delen hun passie en trekken daar in hun markt enorm de aandacht mee. In Maastricht is de opmars van patatketen Teunsje onmiskenbaar en zijn zelfgemaakte baksels zijn populairder dan industriële snacks. Daarnaast is deze ondernemer betrokken bij stad en streek en in korte tijd een bekende figuur geworden.
Geleidelijk informeert de consument naar de motieven van ondernemers: “is jouw bijdrage uit het hart of alleen maar slimme marketing?” Niet alleen klanten maar ook het personeel is meer voldaan en presteert beter als hun werkgever ook het vak en de maatschappij verder brengt. Het is van alle tijden dat échte ondernemers dat aanvoelen, maar met de huidige media winnen goede entrepreneurs terrein. Want online media helpen enorm bij het uitdragen van hun drive. Ook om die reden is het ene restaurant populairder dan het andere. En kiezen mensen geleidelijk minder voor een ‘automerk’ maar wel voor een gedreven leverancier van ‘mobiliteit’. En zo gaat het straks met levensmiddelen, kleding, financiële diensten, woninginrichting en tal van andere dingen die in eigen regio worden geproduceerd.
De vraag ligt nu bij elke ondernemer in Limburg: “Hoe breng jij je vak en haar producten verder? Wat is jouw bijdrage aan de kwaliteit van de samenleving?” Wie dat engagement heeft, kan dat ook uitdragen. Gewoon jezelf blijven en samen met je team die passie laten zien aan alle klanten. Net als vroeger in het reële leven, nu ook online. Want elke entrepreneur, elk bedrijf werpt op het web een virtuele schaduw van de werkelijkheid. En die schaduw beweegt altijd naadloos met je mee.

(eerder gepubliceerd in opinieblad Zuid Magazine)

3 gedachten over “Virtuele Schaduw van de Werkelijkheid

  1. Mooi om inspiratie te krijgen voor mijn eigen vakgebied. We staan op een tweesprong om te bekijken wat we willen met een verdere slag in de Social media en daarbij ook authentiek blijven; zowel klanten als wijzelf zijn nog niet zo Social mediaminded…vanuit onze werkelijkheid gaan we op zoek naar onze schaduw. Dank je Jean Paul.

    • Dank Rob, en bijzonder om te zien dat er in Amsterdam wordt meegelezen : ) want deze column schreef ik voor het regionale magazine ‘Zuid’. Jullie situatie kan ik me goed voorstellen. Veel organisaties blijven hangen in het “faciliteren” van online communicatie (met eigen Facebook pagina’s, Twitter accounts en wat al niet meer) maar verzuimen met hun team over relevante content te praten. Grote organisaties kunnen bovendien slimme content ontwikkelen. Kijk maar eens hoe de Britse OU dat doet: http://www.t36.nl/2013/10/studie-kanaal/
      Groet, Jean-Paul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s