Grijze Gladiatoren in Arena aan de Maas


medialimburg
Op een zonnige 18e maart waren zo’n veertig media-spelers naar het Provinciehuis getogen om de vraag te beantwoorden: “Waar staan de Limburgse Media over vijf jaar?” Het gezelschap bestond uit de gevestigde uitgeverij-, radio- en tv-bedrijven, kabelaars en een handjevol producenten en adviseurs. Je zou ook kunnen zeggen, de grijze gladiatoren uit de arena waarin al decennia lang gevochten wordt om subsidies en teruglopende advertentiegelden. Gedeputeerde Peter van Dijk had Prof. Luc Soete gevraagd de bijeenkomst in te leiden. En deze economische veldheer verwoordde de stem van het grote publiek als een groeiende behoefte aan “Slow Media”. ‘Kan de journalistiek wat minder opgefokt en meer verdiepend?’ Maar over de kwaliteit van de journalistiek wilden de genodigden het helemaal niet hebben. Elke afzonderlijke speler had mooie bewoordingen gereed om de Provinciebestuurders in te fluisteren hoe zij binnen de bestaande machtsstructuren hun bestedingen en invloed zouden moeten aanwenden. Een onafhankelijk adviseur die opperde om rechtstreeks subsidies aan journalisten te verstrekken, werd meteen de mond gesnoerd. Zowel gedeputeerde als de gouverneur luisterden geïnteresseerd naar de uiteenlopende visies. Maar kwamen natuurlijk niet tot een oordeel.
Ik wel. Vijf jaar is een oceaan van tijd in dit tempo van veranderingen. De groep krantenlezers en tv-kijkers krimpt gestaag en is steeds minder bereid nog te betalen voor nieuws. We zijn allemaal experts in koppensnellen, lezen massaal nu.nl op onze mobiele en ook lokale platforms snoepen al stevig mee uit de ruif van de oude machthebbers. Tegelijkertijd worden de publieke zenders steeds ongeloofwaardiger. Misschien bedoelt het publiek van Luc Soete wel: ‘Wij geloven heel veel journalistiek niet meer. Het hangt van kijkcijfer-begeerte aan mekaar.’ Wie neemt het publieke pow-nieuws nu serieus? Is de Telegraaf eerlijk? Zelfs het NOS journaal klonk vroeger oprechter. We willen onafhankelijk, eerlijk nieuws. En als het subjectief moet zijn, laat dan een aimabele journalist komen met een prikkelend standpunt. Mijn advies aan de Provincie? ‘Vergeet de content, investeer in sneller, duurzamer en beter internet… wantrouw de vertragende Ziggo‘s.’
De toekomst van content ligt in handen van de jeugd. Mijn dochters van twintig kijken geen tv maar tablet. Ze lezen geen Limburger maar Sp!ts. Ze komen niet op sites, maar lezen apps. Over vijf jaar zien de Limburgse Media er compleet anders uit. Honderd platforms met honderd splinterpartijen, een fractie regionaal nieuws, veel lokale kleurtjes. Alles op je mobiele, weg met papier. Goeie, spraakmakende journalisten en columnisten bieden eigen platforms en apps en er is veel meer video. Over vijf jaar hebben de vergrijsde leiders van de huidige media hun pensioen gehaald en denken terug aan het debat van afgelopen maandag in het weemoedig besef: “Niets verdampt zo snel, als zeeën van tijd.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s