Klaar met geld


Schermafbeelding 2013-02-10 om 01.23.23

Volgens mij zijn steeds meer mensen stilaan een beetje klaar met geld. De ene minister na de andere steekt ons dieper in de schulden. Dus welke waarde heeft dan een vermogen? People, Planet, Profit zegt Sijbesma van DSM en nodigt het mondiale bedrijfsleven uit om behalve over winst, ook eens na te denken over de aarde en de mensheid. Ik ben benieuwd wat onze eigen Shell daarvan zegt. Want de ellende die dit concern in de Nigerdelta laat gebeuren, is in geen blog te beschrijven.
We hadden pas nóg zo’n drieklank van goede voornemens: “Kennis, Kunde, Kassa.” De meesten leggen dat uit als: “Laten we kennis inzetten om onze winst te claimen op de wereldmarkt.” En zo moeten lucratieve producten en octrooien de kas spekken.
Inmiddels kalft het ontzag voor geld steeds verder af. Ook wie een job heeft in aandelen en leningen verliest aanzien. Hoe dom is het ook dat in al die modellen het geld als eindproduct wordt gezien? Stel dat je dat eindproduct “winst” in een aantal gevallen zou vervangen door “gepaste zorg” of “arbeidsplezier” of “respect voor C2C”. Waarschijnlijk komen we dan tot een samenleving die ons gelukkiger maakt. En dan hoor ik je al denken, heeft zo’n model wel bestaansrecht?
Jawel. Geld wordt weer wat het ooit was: een functioneel bijproduct van processen die goed zijn voor de wereld. Je kunt het al zien in de coöperaties van Noord Spanje. Maar kijk ook eens in eigen land, waar mensen steeds liever natuurproducten kopen, eerlijke kleding dragen, stoppen met goedkoop vlees. Steeds meer jongeren willen geen auto meer. Het wordt een heel bijzondere draai, die we zullen maken. Verheug me.

5 gedachten over “Klaar met geld

 1. I agree with you Jean-Paul, this is indeed a welcome and much needed change. And it gives hope to see that a growing number of people are not only advocating for it but also taking measures to make it happen.

  I recently read an article entitled: “People, Planet, Profit… and Spirit” which ended with the following words:

  “For businesses, one logical implication is to make jobs more meaningful. Employees, especially the next generations, will increasingly demand to derive a sense of purpose from their jobs. If they do not find it, they will either leave or perform their tasks without spirit, mechanically, without any sense of loyalty. I dare say that we will only achieve sustainable economics if all jobs provide a source of pride and purpose to those who perform them.”

  (http://www.talkinbusiness.net/2013/01/people-planet-profit-spirit-the-next-step-for-sustainability/)

 2. Blij met de blog van JP en eens met de inhoud. Elke dag is de juiste dag om een verandering te beginnen. Maar de huidige tijd nodigt extra uit om onze samenleving nieuw elan te geven. In de volgorde Ik-Wij – Zij.

 3. De oplossing schuilt in het coöperatief denken (vandaar die afbeelding). In een wereld waarin het meeste ‘bezit’ collectief is, zijn minder mensen bezig met het veilig stellen van het eigen belang, maar eerder met het belang van de groep. Dat had Thomas More in 1516 al bedacht, toen hij Utopia schreef.

 4. JeanPaul, innovatief bezig blijven en blijven pionieren. Ook ik zie het om me heen, gezonder eten, vaker nee zeggen tegen zaken die eigenlijk niet echt nodig zijn, de grote behoefte aan sociale cohesie. Overal.
  Utopia, communicatie 3.0 of realiteit 3.0?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s