The Maastricht Visit


dancing girlEen Virale film produceer je niet, die overkomt je. Want de spontane, brede verspreiding van een film wordt vaak gehoopt, maar ontstaat maar zelden. En toch wisten we in de montage al dat de nieuwe promo van Maastricht het in zich had. Ze ging inderdaad viraal. En hoe.

Er zijn nog maar 10 dagen verstreken en we maken de voorlopige balans op. De nieuwe online clip over Maastricht heeft een speelduur van een kleine drie minuten en is inmiddels meer dan 27.000 keer gezien. In vrijwel alle landen van de wereld werd ze bekeken. Wie de statistieken openklapt kan zien dat alleen de westkust van Afrika nog wat achterblijft. Maar in de meeste andere delen van de wereld kijkt men mee naar het dromerige clipje. De beoordeling van de kijkers blijkt uit de Youtube ‘likes’. Zo’n 280 keer ging de duim omhoog, zeven keer omlaag. Dat staat voor 98 % liefhebbers.
Dat had opdrachtgever MECC niet kunnen voorzien, toen men mij de vraag voorlegde om een low-cost clipje te maken uit bestaand beeldmateriaal. Men ging voor de werving van een prestigieus medisch congres. Al heeft T36 haar stad Maastricht al vele malen eerder verwerkt in clips en commercials, het was tijd voor een nieuwe benadering. En daarbij is er vooral behoefte aan clips die zichzelf verspreiden.
Als beheerder van het Youtube-kanaal kan ik de gedetailleerde statistieken inzien en die verraden interessante details. De film is in 120 landen in de wereld gezien. En 61% van de kijkers waren mannen. Ongeveer een kwart van de kijkers gebruikte een mobiel apparaat. En 60% van de kijkers volgde de film helemaal tot het einde, tot voorbij het moment dat er én geen beeld meer is en ook geen geluid. Stel je eens voor, op Youtube. Het medium bij uitstek waar rücksichtslos zappen eerder regel dan uitzondering is. De kijkersloyaliteit wordt dan ook als hoog beoordeeld. Er is door 70 kijkers op het Youtube-kanaal gereageerd.
Maar de vraag is altijd wat zulke getallen nu echt waard zijn. Wat doet zo’n film in het hoofd van de kijker? In dit geval is dat redelijk te benoemen. De film biedt een soort poëtische beleving. Als de droom die je zult hebben na een bezoek aan deze stad. En als nu blijkt dat die droom gewaardeerd wordt, zal zo’n film wellicht mensen engageren om er eens heen te gaan. Wat de congresdeelnemers betreft is dat inderdaad gelukt. De Gynaecologen hebben collectief gekozen voor Maastricht als verblijfplaats. Ohja, daar was het in feite om begonnen : )

Een gedachte over “The Maastricht Visit

  1. Dear Jean-Paul, I will tell you why this film works, at least for me.

    Most promotional films tend to be focused on convincing viewers to choose for their product through the use of rational arguments, which often include a whole list of hard facts and figures and many annoying superlatives. This approach usually makes me feel like stepping back and think: “Hold on a second, this information probably needs to be taken with a pinch of salt.”

    Your film, on the contrary, doesn’t seem to aim at anything except at taking us on an enchanting encounter with a city, which is only named and revealed at the very end of the footage. The poetic wording, the fleeting images, the dreamlike time-lapses appeal to our senses and our heart rather than to our reason, and if we feel an instinctive liking for the city, it is not because we are told why we should like it but because the film just makes it happen.

    For anyone unfamiliar with the charms of Maastricht, the clip immediately offers a great sense of identification through the narrator’s warm foreign voice and choice of words, which once again, try to capture emotions and impressions rather than provide a list of concrete, practical, but at this premature stage, perhaps pointless pieces of information.

    At the end of the day, the goal of a promotional film is to win over (decision makers’) hearts and as the French philosopher Blaise Pascal once remarked: “Tout notre raisonnement se réduit à céder au sentiment.” (All our reasoning boils down to yielding to sentiment.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s