Duizelingwekkende Werkelijkheid


De meest indrukwekkende communicatie-uiting die mij deze week overviel, was de World-o-Meter. Net als de oude News Tickers in wereldsteden knalt deze site real-time de mondiale cijfers op je scherm.

Angstaanjagende werkelijkheid die geen enkel commentaar nodig heeft. Al kun je elke rubriek uitklappen en de bronnen bekijken. Juist in het summiere, gestripte bieden van informatie schuilt hier de kracht. Zoals het aantal verkochte computers dit jaar: de teller duizelt je met twaalf machines per seconde om de oren. Daar is het aantal fietsen – zo’n vijf per seconde – maar een slome score bij. Mocht je geïnteresseerd zijn in het aantal sigaretten per seconde, dat schommelt rond de 200.000 per seconde.
De spannendste zijn: “Gas left” en “Oil left” waarbij bijvoorbeeld die laatste met duizend vaten per seconde afneemt. Als je de secondes terugtelt vanaf 1 miljard kom je precies uit. Tenzij de Chinezen hun olieverbruik verder opschroeven natuurlijk.

Hoe is de sterfte door Malaria en Aids nu echt? Hoeveel doden worden veroorzaakt door alcohol? En hoeveel mensen stierven vandaag van de honger? Je kunt het allemaal uitlezen en komt tot huiveringwekkende bevindingen. Dezelfde makers hebben op een andere site alle mensen op aarde uitgebeeld in de vorm van getekende poppetjes. Dat wordt natuurlijk een scherm dat we niet beeldvullend kunnen overzien, maar al scrollend wordt de oeverloze oneindigheid van 7 miljard toch snel duidelijk.

Nooit eerder leefden we in zo’n interessante tijd, waarin feiten en emoties zo indringend en snel kunnen worden overgebracht. Al wordt de wereld steeds complexer en onstuurbaarder, om de machinerie te zien draaien via deze onthutsende metertjes is ongekend fascinerend. Het aantal geschreven blogs beloopt vandaag zo’n 50 per seconde. Dus ik moet snel weer verder met schrijven. Want weer anderen zijn begonnen met terugtellen. Salut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s