Dé Grote Marketingkans


Dé grote kans in online marketing is YouTube. Dit platform zien veel gebruikers nu nog steeds als een dumpplaats voor vakantiefilms. Maar in werkelijkheid is YouTube de snelst groeiende zoekmachine. En in Nederland zijn de meeste zoektermen nog niet ‘geclaimd’.

Na Google is YouTube de tweede zoekmachine. Middelbare scholieren weten al jaren dat op YouTube de meest taaie theorie in hapklare films wordt aangeboden. Maar ondernemers zijn zich nog helemaal niet bewust van de kansen die YouTube biedt. Terwijl in de VS de slag om de zoekwoorden in volle gang is, heeft Nederland nog amper besef van de betekenis die YouTube over enkele jaren zal hebben. Het is een kwestie van tijd voordat marketeers en hun opdrachtgevers in de gaten krijgen welke enorme kansen dit platform biedt. En over een jaar zullen de eerste koplopers hun concurrentie al geen kans meer geven. Omdat ze bij elke zoekopdracht opnieuw hun koppositie versterken.

Sommige ondernemers kennen de zoektermen die hun klanten gebruikt hebben in Google om hen te kunnen vinden. Als je diezelfde zoekwoorden nu ook eens in YouTube gebruikt, krijg je een beeld van de situatie in de sector. Probeer zelf maar eens wat er gebeurt bij het zoeken van uw eigen producten via de YouTube zoekbalk. Het is onthutsend te zien hoe nu al sommige slimmeriken de volle aandacht krijgen met tamelijk primitieve films. Van elke kijker weten we bovendien zeker, dat deze ook écht geïnteresseerd is. Die was immers zélf op zoek. Zodat er een reële kans bestaat op conversie (doorklikken). Dan betekent het cijfer van 10.000 kijkers natuurlijk heel iets anders dan datzelfde aantal half ingedutte kijkers bij TV. Of ‘ontvangers’ van een huis-aan-huis blaadje.

Wie zich realiseert dat de bestuurders en entrepreneurs van straks, op dit moment afstuderen, zou eens moeten kijken hoe frequent deze aanstormende generatie met YouTube werkt. Er zijn alleen maar aanwijzingen dat het belang van dit platform verder toeneemt, bijvoorbeeld door het toenemend internetgebruik van mobiele telefoons. YouTube zelf heeft inmiddels dan ook een aanvang gemaakt met het optimaliseren van de algoritmes die de uiteindelijke ranking van films bepalen. Daarom is het verstandig bij de plaatsing van eigen films vooral de titel, zoektermen en andere parameters slim in te bouwen. Een succesvolle film op YouTube kan bovendien stevig bijdragen in uw ranking bij Google. En dat is natuurlijk een mooi neveneffect.

Wie de ontwikkelingen in Online Video graag in beeld bijhoudt, kan af en toe eens kijken op onze T36-site. De meest prominente en actuele strategieën in communicatie komen daar het eerst in beeld. Of volg me op Twitter 🙂

3 gedachten over “Dé Grote Marketingkans

  1. YouTube is idd niet alleen maar een verzamelplaats voor aanstormend muziektalent of hilarische home videos, dat denk je aanvankelijk maar gaandeweg moet je als gebruiker constateren dat het veel breder is en nog steeds in ontwikkeling. ik heb er geregeld instructiefilmpjes bekeken, hoe ik bepaalde functies van een telefoon moet aanzetten, of hoe ik bepaalde software moet gebruiken dan wel correct installeren. Het is niet meer alleen googelen, maar ook youtuben tegenwoordig. Ik kom er zo nu en dan zelfs complete speelfilms of documentaires tegen. Er zijn artiesten (muziek) die dankzij YouTube een wereldwijd publiek hebben bereikt en als zelfstandige ondernemers op die manier hun werk verkopen, gigs boeken op internationaal niveau en ontmoetingen organiseren met andere musici wat dan ook weer met een YouTube filmpje wordt vastgelegd voor het nageslacht. Alles gaat direct naar de consument, zonder ruis of meeverdieners. En idd, “vroeger” zat iedereen nog vanachter de computer te kijken naar YouTube, nu is alles mobiel en in meerdere opzichten bij-de-hand. Van kookcursus tot voorproefje van een nieuw album tot dit: http://www.youtube.com/watch?v=VQlSDxXba04 🙂

  2. Klopt Gina… het aantal YouTube gebruikers dat enthousiast is over de geboden content stijgt met de dag. Gitaarlessen, recepten, sportinstructies, pc-trucs, themakanalen.. er komt bij iedereen de komende jaren een moment dat YouTube wordt ontdekt als hapklare search-engine. En vanaf dat moment ga je het vaker gebruiken. Dus stijgt het belang van het platform in korte tijd, zoals dat ook in de VS is gebeurd. Wie NU met de juiste content komt, is over een poos niet meer te kloppen van de eerste pagina uit de zoekresultaten. Wij hebben dat voor diverse accounts gefixed en die profiteren daar elke dag opnieuw van… : )

  3. Goed punt inderdaad! YouTube is op social media marketing gebied vaak een beetje een vergeten kind. En geheel onterecht! YouTube bied veel mogelijkheden. Mensen kijken nu eenmaal liever een filpje dan dat ze lezen. Ik gebruik het al jaren als backup door de design tutorials bijvoorbeeld. Het is een perfecte manier om je ster te laten schijnen als expert in een bepaalde niche.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s