Mail een Film


De meeste schermwerkers worstelen ermee… de uitpuilende mailbox wordt een steeds groter probleem. Er is – behalve spam – onwaarschijnlijk veel irrelevante post, omdat al onze online connecties graag vertellen wat zij zelf zo belangrijk vinden. Hoe gaan we dat allemaal verwerken?

In mijn mailbox vallen dagelijks minimaal 100 berichten binnen. En onder mijn collega’s zijn er nog wel ernstiger gevallen. Nieuwsbrieven, doorgestuurde Linkedin-berichtjes, Facebook-grappen, het komt allemaal in de mailbox bij elkaar. Zonder het zelf te beseffen heeft zo’n eindeloze lijst een ondermijnend effect op de workflow. Daarom worden er cursussen gegeven die nastreven deze stroom structureel in te dammen. Anderen gaan liever met de natte vinger door de berichten. En alles wat niet meteen te beantwoorden valt, belandt in een bakje “later”. Dat is zoiets als een prullenbak. Zo wordt het begrip “onbeantwoorde mail” stilaan een maatschappelijk vertrouwd verschijnsel. De nieuwste generatie is er zelfs helemaal klaar mee: “Hoezo mailen? dat is zó 2002… ik zet het wel op Facebook”
In de zoektocht naar aandacht zien we een nieuw opkomend verschijnsel. Het toesturen van een persoonlijk videobericht. Dat heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de geadresseerde. En daarmee bedoel ik niet het nieuwe promotiefilmpje van een bedrijf maar een persoonlijke boodschap, als optreden voor de camera. Waarschijnlijk is dit fenomeen begonnen als sollicitatiemiddel. Waarbij kandidaten zichzelf aanbieden in een oververzadigde markt die schreeuwt om onderscheid. Maar nu elke Smartphone met de HD-camera een ingesproken portretje kan registreren en meteen online zetten, is de drempel aanmerkelijk lager. Er zijn allerlei programma’s te gebruiken die de webcam toepassen. En ook YouTube is op het verschijnsel ingespeeld. Voordeel daarbij is dat je kunt zien of de film door de ontvanger ook wel bekeken is. En dat je zonder kosten heel geloofwaardig kunt communiceren. Toch is er nog een grote psychologische drempel, omdat het spreken zonder het aanzien van de ontvanger nog onwennig voelt. Maar ook die drempel zal overwonnen zijn vanaf de dag dat we telefoneren mét beeld. Dan went het vanzelf. De ingesproken film die we elkaar gaan toesturen wordt dan – net als mail nu – een belangrijk middel in de strijd om aandacht. Waarbij locatie, rekwisieten, kostuums en visagie nog wel eens wonderlijke diensten kunnen bewijzen.
Als dat alles zo ver is, reken dan ook op een site waar de meest originele filmberichtjes worden ingesloten voor vermaak. Met komische sollicitaties, originele huwelijksaanzoeken, pijnlijke incassomededelingen of blooper-dates. Hoe bijvoorbeeld in de afgelopen 50 het telefoneren veranderd is, laat zich niet meer overzien. Zo gaat het met mailen uiteraard ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s