Fatale Keuze


De regio had het helemaal voor elkaar: een eigen succesvolle website met alle nieuws en tips voor expats en buitenlandse studenten. Een eigen internationaal platform waarop gedeeld werd wat iedereen aan het hart ging. Deze site is nu pardoes gestopt.

Zo’n twaalfduizend verschillende lezers bezochten elke maand de informatieve website Crossroadsmag.eu. Dat is een waanzinnig aantal bezoekers, voor een stad met 118.000 inwoners. De aantrekkingskracht van deze website gaat dan ook ver over stadsgrenzen. Het is een internationaal platform zonder achterliggend belang, dat vooral voor sociale verbondenheid en kwaliteit van leven gaat. Drijvende kracht achter de website is eindredactrice en “Dutch Expat of the year 2010” Sueli Brodin. Haar coördinerende rol bij de publicaties bestond vooral uit het coachen en aanmoedigen van aankomende journalisten, die zich stilaan ontwikkelden tot regionale reporters. Op die manier ontstaan expats die geëngageerd zijn met stad en regio. Maar zonder financiering is het natuurlijk niet op te brengen en dus ligt de site stil.
Het initiatief komt oorspronkelijk uit de koker van het European Journalism Centre. Een onafhankelijk instituut dat zijn taak formuleert in de lijfspreuk: ‘Journalists working for Journalists’. Het EJC is dus een van die internationale instituten die Maastricht zou mogen koesteren. Maar directeur Wilfried Ruetten werd niet echt gehoord en dus heeft hij zijn zoektocht naar financiering gestaakt. Op de site staat nu een vriendelijk slotwoord en dank aan alle schrijvers en bezoekers.
De verontwaardiging in de expat- en studentengemeenschap is compleet. Catherine Copeland (Hoofd van de Primary and Preschool at United World College Maastricht) reageert: “What a crying shame […] It was an important resource for our community of expats in Maastricht. I for one, and everyone I know here, will sincerely miss it […] With sadness and thanks for your past work”.
Het is natuurlijk bizar dat de regionale overheid vele tonnen investeert in een expatbalie, Universitaire campagnes voor buitenlandse studenten, intensieve regiobranding en de nodige tamtam over onze cultuurambities, terwijl een van de onderliggende succesfactoren niet wordt herkend. De oprechte verhalen van andere expats zijn voor aspirant Maastrichtenaren immers veel overtuigender dan welke kleurrijke brochure ook. Is het bestuurlijk niet te verantwoorden een onafhankelijk platform te financieren? De betekenis van Crossroadsmag is toch ruimschoots bewezen. Wie de berichtgeving inhoudelijk beschouwt, vindt er alleen maar positieve energie. Volgens Brodin wordt de site ook bezocht door veel buitenlanders die hier al lang niet meer wonen maar wel met de regio verbonden blijven. “It comes as a shock to me that Crossroads is now closing down. Can’t there be something done to stop this from happening?” reageert Duma, die na haar verblijf in Maastricht alweer tien jaar in Swaziland woont. En dat is inderdaad de centrale vraag: laten we 500 bezoekers per dag over aan de goden? Of zetten we deze regio blijvend op de internationale kaart? Als ik Ruetten zo beluister is het probleem met enkele tienduizenden euro’s opgelost. Wie tijdig een slim idee heeft, kan hem vast snel bereiken via ruetten@ejc.net

2 gedachten over “Fatale Keuze

 1. A sincere thank you for your support and endorsement Jean-Paul.
  The news of the closing of Crossroads has indeed come as a shock to the international community in the region and reactions of disbelief from Crossroads readers and former/current/aspiring contributors are pouring in, online and offline.
  I hope something can be done to save the web magazine. It was/is a valuable and meaningful resource for the region.

 2. Govert Derix:
  Inderdaad doodzonde dat dit mooie medium verdwijnt. Een medium dat qua titel, doelgroep, journalistiek niveau en vooral ook bevlogenheid en betrokkenheid fantastisch aansloot bij alles waarmee Maastricht en de Euregio zich willen afficheren.

  Gina Vodegel:
  zo zeg, ze geven massa’s geld uit aan onzin en voor Crossroads Magazine zou er geen potje bestaan?
  There’s the alternative of hooking up with Expatica.com as a Maastricht branch, an independent one. Sueli knows them well enough, so maybe she can ask them? I know we tried to hook up with Expatica a while ago for the http://www.mtricht.com website but no respons, chances are they will listen to Sueli!!! or Sueli could talk to Ron Aardening from the http://www.mtricht.com site to see if they can join forces so Crossroads Magazine can continue. the point is, if you seek dependance on funding again, it can make lazy as in, not try and be resourceful. maybe this really is the time to work together with other initiators, like Ron, not just expats but also people from this region.

  Uitgeverij Tic:
  Aan de slag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s