7 Miljard Vrienden


Dit jaar bereikt de wereldbevolking het ongrijpbare aantal van 7 miljard mensen. In mijn geboortejaar was dat nog maar de helft. Dan hebben we het dus over 51 jaar geleden. Hoe krijg je zo’n cijfer in je systeem van verbeelding?

Dat ik in mijn leven een verdubbeling van de mensheid mag meemaken, is een bizar gegeven op zichzelf. Maar zo lang als ik nog verder leef, gaat ook deze op hol geslagen grafiek natuurlijk door. Hoe moet je je dat aantal wereldburgers voorstellen? Neem eens in gedachten dat André Rieu een optreden geeft waarbij de hele wereldbevolking komt kijken en al die mensen schouder aan schouder meewiegen op de Second Waltz, dan heb je de hele stad Los Angeles nodig voor de staanplaatsen van dat miljardenpubliek. Lastig in verband met catering en toiletten, maar we hebben nu wel een beeld. Lijkt mee te vallen hè?
Wist je dat van de hele wereldbevolking slechts 2 miljard mensen enigszins toegang hebben tot internet? De rest dus niet. Maar met dat online deel van de mensheid kun je wel – random – kennismaken. Daar heeft een Russische jongen het programma chatroulette voor bedacht. Deze 17 jarige programmeur uit Moskou was daar in 4 dagen uit. Het principe is simpel: de deelnemer klikt op de knop ‘Next’ en ziet naast zijn eigen webcam-beeltenis een willekeurige andere deelnemer verschijnen, volkomen lukraak vanaf elke denkbare plek ter wereld. Het gesprek verloopt middels toetsen of audio en duurt net zo lang tot een van de twee deelnemers opnieuw op de ‘Next’ knop drukt. Chatroulette is door de anonimiteit ook een broedplaats voor straffeloze perversies. Maar er zijn gelukkig ook creatieve gebruikers, die proberen hun plotse publiek aangenaam te verrassen. Of je voert gesprekken met wereldburgers over de situatie in hun land of hun visie op de wereld. Dialogen die je op vakantiereizen niet zo gemakkelijk op gang brengt.
Maar de magische grens van 7 miljard stemt niet echt tot luchtig entertainment. De problemen op aarde nemen onbeheersbare vormen aan, zodat er voor een ketting van catastrofes wordt gevreesd. Een opvallende groep geëngageerden die in de weer is met oplossingen, heet de Zeitgeist Beweging. Het is de moeite waard hun (derde) online film eens te beoordelen op relevantie. Al duurt die meer dan 2,5 uur, in een wereld vol leeghoofdigheid en materialisme een zeer zinvolle investering. Zeitgeist heeft over de integrale wereldproblematiek nagedacht en omschrijft de kansen voor de mensheid op een heel prikkelende, onconventionele manier. Als het ze lukt die 2 miljard mensen online te bereiken, dan zijn er nog 5 miljard te gaan. Maar er is absoluut een fascinerend begin.

2 gedachten over “7 Miljard Vrienden

  1. Dank je voor deze post en de link naar de Zeitgeist pagina. 7 miljard mensen is inderdaad verbijsterend en de groei in zo’n korte tijd nog wel meer. Er zijn maar weinig mensen die weten hoe groot die groei is, laat staan begrijpen wat dat voor gevolgen heeft buiten het standaard ver-van-mijn-bed-gevoel.

    Ik ben altijd blij mensen en initiatieven tegen te komen die niet uitpuilen van leeghoofdigheid; daar hebben we al teveel van. Ik heb nu te weinig tijd om de film te zien maar ga dit naar aanleiding van de prikkelende trailers zeker snel doen. Dit is een onderwerp dat me erg fascineert en ben dan ook erg blij dat ik dit gezien heb! Nogmaals dank.

    Groetjes,

    Indra

  2. Het is natuurlijk buiten alle proporties dat ik in een halve alinea het gedachtengoed van Zeitgeist even wegzet. Je zou bijna denken dat het om en onderhoudend filosofietje gaat. Het betreft eerder een fundamentele wijziging in onze sociaal maatschappelijke wereldorientatie. Een die je niet zomaar na het zien van een 3 uur durende film onder je pet hebt. Omdat ons wereldbeeld in al haar facetten anders is geconstrueerd. Al zou je de Zeitgeist gedachten tot verplichte kost maken in alle lagen van het onderwijs, dan nog duurt het generaties voor we daar ook naar handelen. Tijd, die we helemaal niet meer hebben. Ik schrijf dat allemaal niet graag, omdat het zo’n fatalistische smaak heeft. Ik blijf toch liever op zoek naar de dingen die wél werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s