Kunst in Social Media


Je hebt maar een uurtje nodig om het principe achter Linkedin te doorgronden. Maar velen vragen zich af, wat kan ik daar nu mee? En dat is voor iedereen absoluut anders. Kijk vandaag eens mee naar Belinda Bloom.

Op 1 april 2009 kreeg ik via Linkedin een mailtje: Beste Jean-Paul, ik ben kunstenaar en gisteren ben ik het project -Belinda LinkedIn- gestart, met als doel te onderzoeken wat ons network eigenlijk waard is… Link me in and be my first connection! Belinda. Daarop reageerde ik misschien wat koeltjes, want volkomen vreemdelingen link ik niet graag in: Ik (her)ken je niet. Kun je me uitleggen wie je bent? Mijn plan in de kiem gesmoord, moet Belinda Bloom gedacht hebben en maakte haar identiteit bekend. Dat hielp. Voor mij onopgemerkt publiceerde Belinda haar eerste foto – getiteld: Tree In bath – met een korte toelichting. “Speciaal voor Jean-Paul maakte BELINDA een foto van haar benen. Deze foto combineerde zij met een foto van een boom in haar straat. Zo ontstond een beeld dat de connectie tussen haar en Jean-Paul symboliseert.” Het duurde een paar maanden voordat ik in de gaten kreeg dat kunstenaar Belinda met behulp van Linkedin een eigen visueel Web-Imperium aan het ontwikkelen was. Inmiddels is het aantal beelden dat ze geproduceerd heeft op basis van haar Linkedin contacten opgelopen tot 369. De wonderlijke fotocombinaties zijn te zien op haar website, die de kijker makkelijk een uurtje kunnen bezighouden. Als je met de muis over de dubbeldrukken glijdt, krijg je een van de twee foto’s afzonderlijk te zien en dat verklaart soms de wonderlijke effecten. Er zitten diverse suggestieve resultaten bij, die lijnrecht uit een intimiteitenkabinet lijken te komen. Maar niets is wat het lijkt. Een okselplooi of gevouwen benen kunnen door een onderliggende structuur een totaal andere lading krijgen. Zodat er een associatie met netkousen of de bilnaad kan ontstaan. Maar er zijn ook heel andere varianten, waarvan ik de meest fascinerende aantref bij de naam van Annemieke Schutte onder de titel: Vein white dots on black. Maar ook Emiel van Egdom’s Leaf Violin is bizar sensueel. Of ben ik hier zelf slachtoffer van What’s on a man’s Mind? Daar is het in de ideekunst vaak om te doen: wankelingen. En door haar performance op het web krijgt het hele project nog een derde dimensie: want alle foto’s zijn dus gekoppeld aan bestaande personen. En mocht je een van die 369 gelukkigen zijn, zal elke Google zoekactie op jouw naam ook deze foto oproepen als resultaat. Zeker wie in Google op afbeeldingen zoekt. Ik ben benieuwd tot welke associaties en complicerende reacties dat allemaal heeft geleid. Het web is natuurlijk van iedereen, maar dat een kunstenaar jouw identiteit kan verweven met haar fotowerk, beseft niet iedereen en is tamelijk experimenteel. Aanstaande zondag 6 februari is het project bijna 2 jaar gaande en opent Belinda haar expositie in de Maastrichtse Galerie 6211 kunstkwartier, in de vestiging aan de Brusselsestraat 56. Daar zullen een aantal resultaten op groot formaat te zien zijn, heeft ze vandaag in een mail beloofd.

Een gedachte over “Kunst in Social Media

  1. Leaf Violin
    I fully agree,
    ..sensational sensual ánd sensuous.

    Hmm, toch eens kijken of ik dat uurtje kan vinden
    om het principe achter…. te doorgronden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s