Komt de iCar eraan?


Wat is dat toch, die enorme groep mensen die zweert bij Apple computers? Gebruikers die samen wel haast een verbond lijken te hebben omwille van dat magische merk? Een wonderlijke ontwikkeling van deze tijd.
.
Op TV passeert een commercial die een betere nachtrust belooft. Vóór dat moment was je daar absoluut niet mee bezig, maar na wat geeuw- en uitrekbewegingen groeit de behoefte aan een nieuw bed vanzelf. Het thema is in elk geval je huiskamer binnengeslopen en mogelijk volgt daarop eerdaags ook dat gestabiliseerde waterbed. Zo’n verkoopproces heeft de fraaie naam “interruptiemarketing”. Synoniem voor: iemand ongevraagd lastigvallen en ‘bewust’ maken van een behoefte. Daar zijn we allemaal mee opgegroeid.
Door de opkomst van een fijnmazig communicatienetwerk is er ook een ander marketingproces op gang gekomen. En dat werkt precies andersom. Stel, je behoort tot degenen die soms rugklachten hebben. En daardoor zit je plots werkloos thuis. Dan ga je na wat pijnstillers vanzelf op zoek op het web – pas op met je rug – en vindt daar vast een community waarin lotgenoten hun ervaringen delen. En daar zit vast weer een clubje bij dat baat vond bij een waterbed. Een fanatiek groepje dat via de patiëntenvereniging een korting heeft bedongen bij de meest toegankelijke producent van die bedden. Ook via deze route is het gevolg dat je na een poos een waterbed in huis hebt staan. Deze vorm van marketing heet ‘engagement’.
Wie de twee principes vergelijkt, ziet dat interruptie op de massa schiet en aanvaardt dat er maar een klein deel van de massa reageert met een aankoop. Daarom noemen we die massa graag ‘consumenten’. Maar indien het individu zelf op zoek is naar een oplossing, klonteren al die geëngageerden samen tot een massa. Dat is natuurlijk een heel ander type consument. Vaak mensen die heel goed weten wat er te krijgen is en zich graag bemoeien met de prijs en het product. En als het even kan in overleg willen met de fabrikant. Dat kun je bijna geen consument meer noemen. Dat zijn relaties, liefhebbers, ambassadeurs, co-producers, fans en constructieve critici. Ze bloggen en mailen over blunders en successen en hebben als eerste in de gaten als de producent dingen laat schieten of juist verbetert.
Van Apple zie je nooit commercials op TV. Apple besteedt daar geen euro aan. Apple steekt wel de nodige kosten en energie in het gebruiksvriendelijk ontwerpen van hardware en software. Gedreven door mensen die daarin perfectie nastreven. Die nadenken en onderzoeken wat nu prettiger werkt. En die ontwerpers laat Apple dan zelf vertellen, wat hen zo drijft. In oersimpele online-video’s zonder decor. Of Apple demonstreert simpelweg haar product. In oudere online films laat Apple haar gebruikers aan het woord. Wie ooit een enkele mail op zo’n plat Apple toetsenbord heeft getikt, kan bijna niet meer wennen aan de lompe motoriek en het geluid van een regulier knoppenregister. Dat lijkt dan eerder een accordeon voor reumapatiënten. Als je je product maakt met maximaal engagement, hoef je daar niemand mee te interrumperen. Dat verkoopt zichzelf. Toch zullen we nog lange tijd beide marketingprocessen naast elkaar aan het werk zien. Maar de succesvolle ‘geëngageerden’ maken vaak minder kosten en hebben tevreden klanten en personeel. Als morgen een Apple-auto wordt uitgebracht, zijn er op voorhand – ongezien – al miljoenen van verkocht. Is dat niet merkwaardig?

4 gedachten over “Komt de iCar eraan?

  1. Marketing Apple is inderdaad bijzonder. Wat ik met belangstelling gade sla, is hoe de media onbewust haar eigen valkuilen groef. Hijgende Apple promoties, om nu te gaan beseffen dat ze vast zitten aan noodzakelijke Apple apps, waarmee Apple tot 30% van de abonnementskosten kan gaan eisen. Ik zou zeggen… schrijf voortaan wat minder enthousiast over Iapple.

    • Mijn enthousiasme gaat inderdaad minder naar de aanpak van de media. Journalistiek is vervallen tot het uitvergroten van de uitvergroting en zo kijken we allemaal naar een verwrongen wereld, waarin de realiteit onzichtbaar is. Mochten mensen niet enthousiast zijn over Apple, belet niemand hen om morgen een betere computer of telefoon uit te brengen die voor mijn part ‘Pear’ heet. En laat ze daarbij de beste strategieën van Apple verwerken in hun marketing. Zulke kansen zijn in deze wereld beslist niet ondenkbaar. Ik zal elke nieuwkomer op die markt met onbevangen belangstelling verwelkomen. Ik denk Miel, dat het de kunst is om uit elk kamp (voor of tegen) weg te blijven.. daarin heb je gelijk. Al kan ik dan beter ophouden met bloggen in het algemeen.

      • Jean-Paul, dat laatste zou ik bijzonder betreuren en is – naar ik hoop – een onbedoeld gevolg van Miels commentaar. Je bent een heuse ambassadeur van het nieuwe communicatiedenken. Daarbij hoort nu eenmaal de persoonlijke betrokkenheid en individuele voorkeur van deelnemers aan het discours (bijpassende tegeltjestekst: “Tell me and I’ll forget; show me and I may remember; involve me and I’ll understand.”) Dat Apple het Paard van Troje blijkt te hebben ontworpen: smart thinking! Het is aan de burgers (v/h domme consumenten) om daar iets tegen te doen. En dat gaat ze vast en zeker lukken.

      • Niet ophouden zeg, want mijn kreet ‘schrijf voortaan wat minder enthousiast over Iaplle’ , Jean-Paul, geldt niet voor jou (dat bevestig je nog eens in de opening van je antwoord), neen dat gaat over de media, kranten en televisie, die blij waren iets te mogen hypen, daar waar de consequenties daarvan pas later duidelijk werden, het Paard van Troje zoals Martijn Kagenaar het goed verbeeldt hieronder. De ‘domme’ consument werd in deze door vele journalisten tekort gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s