Precisiebombardement


Het moet reclamebureaus tot waanzin drijven, zoals je met internet tot in de haarvaten van onze samenleving je boodschap kunt neerleggen. Want het klassieke adverteren wordt op deze manier steeds minder effectief.

Stel je runt een reclamebureau met wat personeel op de loonlijst, hoe ga je in Godsnaam al die ontwikkelingen bijblijven? Op het moment dat je artdirector zijn eerste crossmediale campagne voor print en twitter klaar heeft, wil de klant al weer nieuwe gouden bergen via Facebook en Linkedin. Of kijk maar eens hoe overtuigend Google dat nu aanpakt, met zijn gearceerde strandtentmotief op alle restruimten en daarin de tekst ‘watch this space’. Het maakt reclamemakers nerveus. Omdat je elke junior op een middag kunt leren hoe je zo’n Google-campagne voert.
Ik versimpel de ontwikkeling natuurlijk, maar in essentie is er een vloedgolf aan veranderingen gaande, die niet meer te keren is. Ook technologisch gaat het snel. Wandel ik langs de gevel van een woning die te koop staat, dan kan ik ter plekke de QR-code (zie afbeelding) achter het venster fotograferen. Mijn mobiele tovert daarop meteen de webpagina tevoorschijn met foto’s, indeling, details en al. Mocht de prijs van de woning dalen, hoeft de makelaar niets aan de poster te vervangen, maar slechts de prijs op de website. In Japan is er al geen bushalte meer te vinden zonder QR code, met de laatste dienstregeling.
Maar dat is allemaal speelgoed, vergeleken met de zoekmachinerie van Google en YouTube. Online Video lijkt daarin een grote kanshebber, want complexe producten hebben toch altijd uitleg nodig alvorens ze gekocht worden. En niets is zo beeldend als film. YouTube is daarom tot enorme zoekmachine verworden, waarbij uiteraard ook tegen betaling Promoted Videos worden aangeboden.
Met mijn eigen T36 team maakten we een illustratieve film van 5 minuten voor Chirurg Jan Siebenga in het Atrium MC die zijn Trechterborst-operatie aan de 16.000 Nederlandse patiënten wil uitleggen. Met een doortimmerde distributie staat de teller van deze online video na een jaar op datzelfde getal. Elfduizend hits daarvan hebben via YouTube hun weg gevonden. In het Heerlense Atrium is het effect van deze eenvoudige actie meteen merkbaar. Al speelt in de medische sector de conversie (het effect, dus de reacties, boekingen, aankopen etc.) nog niet zo’n grote rol, maar die is uiteraard enorm.
Stel je weet van een half miljard wereldburgers het mailadres en tevens precies wat ze graag eten, dragen, luisteren, rijden, ruiken… dan heb je vrijwel geen reclame meer nodig. Hoe had je de liefhebbers van de Schotse band Shooglenifty anders willen opsporen voor een concert? Mark Zuckerberg heeft het zover al rond. Zijn Facebook heeft van een half miljard mensen al die gegevens exclusief in de startblokken staan en de verwachting is dat die database de reclamewereld op allerlei onderdelen zal ontwrichten. Of we daar blij mee moeten zijn, betwijfel ik. Maar het lijkt onafwendbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s