Open Brief aan de Gemeenteraad van Maastricht


Gemeenteraad Maastricht
Postbus 1992
6201 BZ Maastricht

Maastricht, 21 November 2010

Betreft: Voortbestaan AINSI

Geachte Raadsleden,

U beseft wellicht dat het succes van onze stad afhankelijk is van initiators. Geëngageerde aanpakkers die zich inzetten voor een ontwikkeld en gedifferentieerd leefklimaat. Wie het dit zeldzame ras naar de zin maakt, kan rekenen op een bloeiende stad waarin veel te beleven is. Zonder hogere lasten voor burgers.

Enkele van deze ongewoon productieve mensen zijn al jaren actief in AINSI, de ontmoetingsplaats voor innovatieve verbindingen. Door hun inzet is rond AINSI een opmerkelijk creatief en Euregionaal netwerk ontstaan.

Ofschoon hun inspanningen mogelijk nog niet hebben geleid tot een kostendekkende exploitatie, is er wel veel samenwerking gevonden over de grenzen van alle creatieve disciplines. De uitstraling daarvan is cruciaal voor Maastricht, op weg naar 2018.

Als Maastrichtse burger, maar ook als voorzitter van innovatieplatform Pecha Kucha Maastricht, heb ik van dichtbij gezien dat de beloftevolle inspanning die in AINSI wordt geleverd, grote aanmoediging verdient.

Indien u besluit dit team niet langer in de gelegenheid te stellen haar inspanningen voort te zetten, vervalt voor hen de motivatie om voor deze stad zulke krachtsinspanningen te blijven verrichten. Ook de relaties van AINSI zullen zo’n besluit meenemen in hun toekomstplannen. U moet daarbij niet raar opkijken als een grote groep initiatiefnemers elders haar heil zoekt.

In heel Nederland staat het culturele klimaat onder zware druk. Wie in deze tegenwind initiatieven als AINSI overeind weet te houden, trekt van elders juist geëngageerde doeners aan. Omdat het daar nog slechter gaat. En omdat sterke initiators hoe dan ook aan de slag gaan met cultuur en innovatie. Schuilt daarin niet juist een kans?

Ik wens u alle wijsheid toe in uw besluitvorming,

Met vriendelijke groet,

Jean-Paul Toonen

Alexander Battalaan 80
6221 CG Maastricht

6 gedachten over “Open Brief aan de Gemeenteraad van Maastricht

  1. AINSI is een prachtig podium met een dito programmering. Door de ruimte krijgen de voorstellingen en activiteiten een grootstedelijke dimensie die past bij een stad met ambitie.
    Je hebt helemaal gelijk JP dat je zo’n brief schrijft. Hopelijk daalt dan de noodzaak in.

  2. Helemaal mee eens! Helaas, moet ik bekennen, ben ik in het AINSI-gebouw ervaringsdeskundige. Wanneer beloftes niet worden waargemaakt ben je gauw door je motivatie heen. Een welvarende economie wordt gedragen door twee pijlers: cultuur en educatie. Samen leveren ze een 1+1=3 op. Daar heb je wel een voedingsbodem voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s