500 Babies per Dag


Internet vormt een onuitputtelijke bron van kennis. En nu lijkt het alsof de waarde van parate kennis devalueert. Maar zijn wetenswaardigheden niet juist van belang voor ons wereldbeeld? Parate kennis draagt immers bij aan een holistisch beeld van onze wereld.

Mijn dochters speelden in hun jeugd het liefst “Kwisje”. Soms kwam de laptop op tafel en liet ik snippers muziek horen die dan om het snelst geraden werden. Maar ook feitjes, cijfers en foto’s, want online vind je immers alles. Wie nu denkt, alweer zo’n prestatieve vader die zijn kinderen een trauma bezorgt rond winnen en falen, moet ik geruststellen. Het ging nooit om de scores, maar om de verwonderende wendingen. Zoals bij de song ‘Someday my Prince will come’.
Dat stuk kenden ze uit de mierzoete scene van Sneeuwwitje maar wordt ook door Bill Evans en Miles Davis in Cooljazz versie is uitgevoerd. Daarmee kun je 14-jarigen verrassen natuurlijk. Van regendagen hebben we nooit veel last gehad, want de resource aan kennisspelletjes is onuitputtelijk. Het aantal scrabblestenen dat wij aan elkaar hebben gelegd, is toereikend om de aarde te omspannen, boordevol gekunstelde woorden.
Het leukst vonden ze geblinddoekt een theelepeltje proeven, met daarop iets eetbaars uit twee bestanddelen. Wat boter met kaneel, of pindakaas met zout. En dan hoefde ik op mijn beurt niet vreemd op te kijken als daar een stuk rauwe champignon met sambal badjak tussen zat.
Later kwam de site van CBS aan de beurt, waarop inmiddels een eigen Quiz-hoekje is ingericht. Nederland telt op dit moment 16,6 miljoen inwoners. Enig idee hoeveel kinderen er in Nederland geboren worden per jaar? Dat zijn er 185.000. Dus iets meer dan 500 per dag. En er sterven in zo’n jaar 135.000 mensen. Een andere aardige bron is het boekje Schotts Curiositeiten waarin Ben Schott de meest triviale wetenswaardigheden heeft verzameld. Hoeveel van de ijsberg vormt het topje meestal?¹ Noem eens zoveel mogelijk spreekwoorden met daarin het woord ‘oog’. Welk dier staat dit jaar in de Chinese dierenriem? En hoe hoog is het Vrijheidsbeeld? Hoe ver schiet een korteafstandsraket? Wat is er bijzonder aan de zin: “Filmquiz bracht knappe ex-yogi van de wijs.” De oplossingen staan onder aan de bladzijde. En voor wie meer vragen zoekt zijn er ook quiz-sites natuurlijk.
Triviale kennis is relevant voor je wereldbeeld, daarvan ben ik overtuigd. Zij vormt de hechting met de realiteit. Als stevige ankerpunten waaraan je andere feiten en vermoedens kunt ophangen. Zo haal je het intuitieve onderbewuste in een zelfzeker bewustzijn. Een van de dochters trof in haar propedeutisch jaar meteen het bekendste boek van Bill Bryson op de literatuurlijst. In dat werk gaat de quiz over het universum gewoon verder.
Docenten en ouders doen er denk ik goed aan zo’n brede kennis aan te moedigen. Of toch minstens om hun kinderen op de Quest abonneren. Zodat jongeren zelf nadenken over de dimensies in onze wereld. Op 20 december organiseert Pecha Kucha in Ainsi een Special Night over Onderwijs en Creativiteit. Daar kunnen belangstellenden vernieuwende inspiratie opdoen, over hoe je jongeren kunt triggeren om kennis te consumeren.

¹Oplossingen: (1/6) (18 spreekwoorden) (Tijger) (93 m.) (1.100 km.) (In die zin staan alle letters van het alfabet)

Twitter
Linkedin

Een gedachte over “500 Babies per Dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s