Breaking News


Het duurde zo’n 10 minuten, tussen het stranden met autopech in Waalwijk en mijn aankomst 5 kilometer verderop bij een belangrijke afspraak. Intussen haalde een naburige afsleepdienst het voertuig op en was ik relaxed in gesprek op mijn bestemming.

Zulke onmogelijke situaties, waarop door autopech de planning voorheen compleet stuk zou lopen, regel je nu met je iPhone in een paar snelle acties. Okay, vastgelopen motoren repareren kan de iPhone4 nog niet. Maar toen ik op zo’n verlaten industrieterrein – op 5 kilometer van de bestemming – de straatnaam wilde weten, omdat ik daar de Saab in de berm had gestuurd, zat ik 1 klik van het antwoord vandaan via de ‘maps’ service. Zo’n toestel weet precies waar je bent. Met de zoekwoorden Taxi en Waalwijk heb je meteen een nummer in beeld en belooft de centrale: “over 5 minuten kunt u instappen, we komen eraan”.
Deze Saab is een eigenwijze auto. Wil je de sleutel uit het startslot nemen om de wagen af te sluiten, zal de versnelling in reverse moeten staan. Anders gaat die sleutel er echt niet uit. Maar met een vastgelopen motor schakelt het niet makkelijk. Dus zit er niets anders op dan de wagen onafgesloten – met sleutel in het contact – te laten staan. Er zal geen hond met het ding wegrijden, maar het idee is vreemd. Dus maak ik een HD-foto van de auto met ook de nummerplaat in beeld omdat ik het kenteken steeds vergeet en zoek met Google naar een afsleepbedrijf. Het telefoonnummer kun je meteen aantippen en 7 seconden later heb ik die mannen aan de lijn. “Nee meneer, als u er niet bij bent kunnen we de auto niet afslepen.” Maar als ik jullie dan het kenteken mail? “Dat kan inderdaad wel. Doet u dat maar, dan slepen we hem binnen een kwartiertje weg.” Dus maak ik ook een foto van de papieren en mail het naar de garage. Na een telefoontje met the backoffice in Maastricht ben ik helemaal gerust, zij regelen de afwikkeling verder. En dat komt goed uit, want daar stopt een Mercedes pal naast me. En terwijl ik de chauffeur uitleg waar ik heen wil, bel ik mijn afspraak even dat ik een kleine vertraging heb van 10 minuten. Dat blijken er bij aankomst slechts vijf te zijn. Zoiets doe je dus allemaal met een vlot telefoontoestel. En dan hebben we het slechts over bellen en internetten. Maar wie had dit apparaat 20 jaar geleden kunnen bedenken, toen vennoot Nico en ik onze eerste stappen zetten als ondernemer in de filmbranche. We hebben enorm gezeuld met zware recorders en videocamera’s die in de verste verte niet konden vastleggen wat dit platte ding zomaar als nevenactiviteit presteert. Het is bovendien onvoorstelbaar dat je met één druk op de knop je verse HD-opname op het wereldplatform YouTube zet. Dat duurt nog geen 30 seconden. Combineer dat filmpje met een enkele tweet (via Twitter) en de snelheid van het nieuwsbeeld passeert alle andere kanalen. Wat dat betekent? Dat betekent dat de Poema nog niet in het Limburgse struikgewas is verdwenen, of een bioloog in Minesota laat weten dat het toch echt een Maine Coon moet zijn. De oplichters zijn nog niet goed en wel de straat uit gereden of het tankstation heeft hun bewegend signalement al gepost. Violist Rieu staat nog maar net duizelend overeind na een val van het Vrijthofpodium, of hij is Breaking News in van New Jersey tot Seattle. We zijn als gebruiker nog wat schoorvoetend in de toepassing misschien, maar deze kant gaat het absoluut uit. We zijn vanaf nu volledig verbonden, online, met de hele wereld. Elke minuut. (Met die Saab is het trouwens niet meer goed gekomen).

Twitter
Linkedin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s