Nu of Nooit


Op een dag moeten er onbegrensde hoeveelheden data door onze provincie kunnen stromen. Maar technisch zijn we daar totaal nog niet klaar voor. Is zo’n reuzensprong voorwaarts op korte termijn haalbaar?

Als je een nieuwe flatscreen TV je huiskamer binnen draagt, heb je behoefte aan een complex HD-signaal. Op datzelfde moment glijdt er bij velen een iPhone of Android telefoon in de broekzak die ook HD video en foto’s genereert. Dat alles delen we met iedereen en gaat naar het stuwmeer van YouTube. Het aantal kijkminuten per dag neemt hand over hand toe. Daarnaast heeft spoedig geen mens meer de discipline om braaf een muziekprogramma af te wachten op momenten dat het L1 uitkomt. De Maastrichtse carnavalshit 2009 is door liefhebbers 750.000 keer gedownload. Dat lijkt veel maar het wordt nog veel erger. Als we spoedig massaal al onze computerdata opslaan in een cloud – extern geheugen elders – dan hebben we het over een waanzinnige massa dataverkeer, elke dag. Die continue datastromen zijn al begonnen in de muziek en zullen in een paar jaar tijd in alle andere omgevingen hun intrede maken. Intussen komen er aldoor heel geavanceerde programma’s en games bij, die nog meer beslag zullen leggen op de digitale snelweg. Kort en goed: het dataverkeer neemt op alle denkbare terreinen exponentieel toe.
Het lastige is dat er bijna niemand meer overzicht kan bewaren, noch de autoriteit heeft om de ontwikkelingen geloofwaardig te kwantificeren. En de kabelaars zelf zullen het probleem zo lang mogelijk ontkennen en een oplossing frustreren, omdat zij niet willen dat de aanleg van een Next Generation Network (NGN) de bestaande infrastructuur waardeloos maakt.
Gedeputeerde van de Provincie Limburg Jos Hessels (1965) heeft vorig jaar al de 100 miljoen euro begroot die vrijkwamen bij de verkoop van aandelen Essent. En als het hem lukt om bij de verantwoordelijke overheden de urgentie voelbaar te maken, dan is er een kans dat Limburg haar digitale voorsprong neemt. Maar dan mogen we geen politieke discussies laten ontstaan en zullen we ook de juridische procedures van de marktpartijen moeten indammen. De democratie is geen ideale voedingsbodem voor dit soort trage en complexe processen. Maar het achterliggende doel is wel een goed streven: zo goedkoop mogelijk internet voor iedereen en een vrije keuze uit het aanbod. Voor de overheid zelf krijgt een open en democratisch internet voorrang op de rentabiliteit.
In Amsterdam deed men er 7 jaar over alvorens de spade in de grond ging. En dat ging niet eens om een integraal glasvezelnetwerk. Ambtenaar Dirk van de Woude kreeg daar dan ook een prijs voor. Als die slag in overtuiging voor Limburg zo lang gaat duren, kun je verwachten dat ruim voor die tijd de Haagse crisismachinerie deze reservering zal confisqueren. En dan gaat het niet door. Met mij zijn heel wat professionals ervan overtuigd dat we samen heel snel op de trom moeten slaan om een NGN erdoor te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s