Versnipperd Varken


Stel, je wil absoluut geen varkensvlees consumeren. Bijvoorbeeld vanwege je religie, of uit compassie met het dier. Welnu, dat is onhaalbaar. Zonder dat je het zelf in de gaten hebt gaat er geen dag voorbij, of je gebruikt varken.

Over voeding wordt enorm veel geschreven. Maar de ironie wil, dat vrijwel niemand meer weet wat we eigenlijk eten. Ik zag een verhelderend betoog door de New York Times journalist Mark Bittman op TED.com. Hij legt uit dat we ooit allemaal ‘Locavores’ waren. Een nieuwe term voor een oud beginsel: we aten zo’n 100 jaar geleden uitsluitend voeding uit eigen streek. In elk huishouden was er een kok – vrijwel altijd de vrouw – die heel goed wist hoe lokaal voedsel bereid moest worden. Zelf raapte ik 30 jaar geleden nog wormstekige Belle de Boskoop appelen uit het gras van een vergeten hoogstamweide in Cadier en Keer. Die sleurde ik in een juten zak naar onze keuken. Daar had mijn moeder de ketel, citroenen, suiker en kweeappelen klaar staan om er appelgelei van te maken (zie foto). Na een middag werken hadden we meer dan 50 opgespaarde potjes gevuld en konden we alle weken van het jaar vooruit. Het wonderlijke is dat die gelei aanmerkelijk beter smaakte – zo ervaar je dat – en tevens langer meeging dan zijn geïmporteerde equivalent uit de Albert Heijn.
Ook aan het woord bij de Amerikaanse TED conferentie in Californië is onze eigen Rotterdamse kunstenares Christien Meindertsma. Zij deed onderzoek naar het lot van één enkel varken na diens dood in het slachthuis en gaf haar boek daarover de titel: PIG 05049. In de 185 pagina’s zien we de meest uiteenlopende producten waarin dit dier is verwerkt. Van patronen voor vuurwapens tot papier, van bier tot pepermunt. Meindertsma legt het ook nog eens in onze eigen taal uit en maakt pijnlijk voelbaar dat we compleet van onze eigen wereld vervreemd zijn. Ik heb het (fraaie) boek besteld als reliek van dit tijdperk, dat onafwendbaar op een einde loopt. Mijn kleinkinderen zullen er hartelijk om kunnen lachen.
In het Maastrichtse NAI vond eerder het project ‘the Edible City’ plaats. Gastcuratoren waren Hans Ibelings, Anneke Moors and Debra Solomon. En zij toverden de markante zolderruimte van de Wiebengahal om tot een levende oase van groeiend eetbaar loof. Er kwamen sprekers over duurzaam leven, waarbij de cirkel van water, voeding en warmte leek te sluiten. Ik vond het een van de meest inspirerende tentoonstellingen die Maastricht het afgelopen decennium wist te bieden. We zijn drie jaar verder en er is inderdaad een doorbraak bereikt. Wereldwijd zitten meer dan 72 miljoen mensen elke dag aan het meest populaire online computerspel ter wereld: Farmville. En verbouwen daar hun eigen virtuele groenten en fruit. Dat is nog niet helemaal wat het NAI zich bij de stedelijke zelfvoorziening had voorgesteld, maar drijft wel op dezelfde behoefte: onze eigen opbrengst genereren in een eigen afgebakend perkje waar geduld en waakzaamheid worden beloond met een glanzende, gulle oogst. Het is de opmaat naar een wereld waarin de herwaardering groeit voor schorseneren, bataten, meirapen en pastinaken. Iedereen wil tenslotte toch gewoon weten wat de pot nu feitelijk schaft. En dán is een wortel.. gewoon een wortel. Daar heb je geen info over ingrediënten bij nodig.

3 gedachten over “Versnipperd Varken

  1. Ja, zo is het maar net! Ik probeer wel op te letten wat ik eet, maar lang niet altijd weet je wat je eet! Ik kocht een tijdje geleden een stukje kalfsleverworst ( niet bij de slager, maar in de supermarkt) Ik had nogal haast, en eenmaal thuis aangekomen keek ik op de verpakking……Wat erin zat? E450, E262, enfin heel veel EE’s, of er ook kalfsvlees in die kalfsleverworst zat? Jazeker maar liefst 4%!!!

  2. Sinds enige tijd doe ik dagelijks i.p.v. wekelijks boodschappen. Liefst nog op de markt. Dat brengt je eerder bij de echte groenteboer, een echte slager, een kaasboer enz. enz, die weten wat je eet en hoe je dat het beste klaarmaakt. Even neuzen in het Margriet kookboek editie 1971, waarin nog aantekeningen en recepten van mijn moeder zaliger. En al kokend kom je elke avond helemaal thuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s