Volmaakte Chocolade


En dan stappen we aan boord van de Tres Hombres (klik op het plaatje). Een tweemaster die is gebouwd in 2000 voor charters in Fair Transport. Dat is dus vrachtvervoer op basis van wind. No diesel – CO2 zero.

Naar Sail ga ik met de trein. Met de auto sleur je al snel – naast je eigen gewicht van 83 kilo – een 1.500 kilo ijzerwaar met je mee, die je vervolgens in de hele grachtengordel niet meer kwijtraakt. Je jaagt er bovendien minstens 30 liter benzine doorheen en dan heb je op het water nog geen meter afgelegd. En daar ging het toch eigenlijk om. Dus sponsor ik de NS met 75 Euro (een eersteklas weekendretour) en laat me aan het IJ op de kade afzetten. Mijn broer is een bedreven stuurman en vaart ons later op de dag het onstuimige water op. Daar komen we terecht in een carrousel van scheepvaart, met prachtige sloepen, zeiljachten, sleepboten, botters, kotters, tjalken en talloze kleine vaartuigjes. Allemaal vol zomerse mensen met Prosecco in de hand. In het centrale middelpunt een fregat waarop Maxima en Willen Alexander het publiek toezwaaien. De drukte op het water is zo immens dat alle boten elkaar tot reikwijdte naderen, maar botsen is er niet bij. De lucht kleurt blauw van de diesel en motoren ronken in alle soorten lage frequenties. Naderhand op de oever wandelen we van de ene historisch zeilboot naar de andere. Maar daar ligt ook een hypermoderne, hightech zeilboot die door één enkele persoon bestuurd kan worden. Al is dat in dit geval Wubbo Ockels. En daar is de loopplank van de Tres Hombres. Een Brigantine van 32 meter, met twee masten en meer dan 300 m2 zeil. Een schip dat je in ‘Pirates’ zou verwachten, maar schijn bedriegt. De Tres Hombres transporteert 35 ton lading, hetgeen je kunt vergelijken met één ENCI-bulkwagen vol cement. Bij hun expedities naar Haïti worden hulpgoederen gebracht en komt het schip terug met in het ruim een eigen merk rum. Die moet dus geproefd worden… en meteen goedgekeurd. Als je erover nadenkt, hebben deze kerels een geniale keuze gemaakt. Niet om vermogend te worden (wie wil dat nog?), maar omwille van het goeie gevoel, de romantiek, de ideologie. En daarin staan ze niet alleen. Kijk maar een mee naar deze film over twee broers uit Brooklyn, die zich hebben toegelegd op de productie van volmaakte chocolade. Zij staan nu op het punt om hun cacaobonen via een zeilschip te betrekken uit Midden-Amerika. Want bij volmaakte chocolade hoort geen containervaart. Dat kan alleen met jute zakken in het ruim van een zeilschip. Wij Nederlanders zijn kansloos deze New Yorkse chocolade te bemachtigen, zonder het beginsel van duurzaamheid te schenden. Hoe goedkoop de vluchten naar New York ook zijn, zoiets doe je niet. We zullen moeten wachten tot de Tres Hombres een keer Brooklyn aandoet en een mooie voorraad van de heren overneemt. Eenmaal in Nederland zullen de repen zo goed als onbetaalbaar zijn, maar wat zal dat waanzinnig lekker smaken, geef toe. Voor het eerst in je leven eet je dan volmaakte, goudeerlijke chocolade.
Wie nu mocht denken dat ik alleen nog maar Gulpener Bier drink, bij de Natuurwinkel La Yapa inkoop en nooit meer in auto’s rij of in vliegtuigen stap, moet ik teleurstellen. Maar ik drink met plezier de Grappa uit de kelders van mijn collega Nico Kleijnen, omdat die – door hem – in eigen streek is gestookt, met druiven van Maastrichtse bodem. En al komen sommige van mijn recepten uit Marokko, de ingrediënten smaken het best als ze in het dal van de Jeker zijn geoogst. Een denkrichting waarmee we meer zouden moeten doen, vind ik. En dat gaat ook gebeuren.

5 gedachten over “Volmaakte Chocolade

 1. Dag Jean-Paul

  Ja heel leuk stuk, heel goed gedaan en duidelijk en eerlijk, maar……..het grappige! is dat wij met een 100 meter ecoliner al vanaf een crudeprijs van zeg 60 usd goedkoper varen dan de ‘normale’ scheepvaart, vanaf 100 of 150 us$/barrel lachen wij en met ons de wereld, zich gek, want dan zij we veeeel goedkoper. Leuk he?
  De film over Haiti is trouwens van filmmaker Maarten Kal.

  Jouw broer en ik hebben lekker gesproken en geborreld, ik weet niet echt meer hoeveel Tres Hombres rum hij mij heeft aangeboden en rode wijn, maar t was heel gezellig, kom een keer langs met zn 2 in Den Helder, of weet ik veel met zn hoevelen….leuk.
  Vandaag voeren we met de Tres Hombres even terug met een snelheid met een top van 14kn, gratis op de wind… nu schuilt ze aan de oostzijde van Texel voor de storm die hier was en morgenavond loopt zij Harlingen binnen, ook om Friesland kennis te laten maken met de CO2 zero rum.
  Vriendelijke groet, Martin Römer
  (31) 627369866

  SKYPE martin.romer
  ✔Tres Hombres Packet Company

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s