Zesde Zintuig


Waarom vind je slechts 2 miljoen Nederlanders op Linkedin? Terwijl maar liefst 7 miljoen Nederlanders een baan hebben. Wat maakt die 5 miljoen mensen – met een PC in huis – zo terughoudend?

Als je mensen met een Linkedin–account vraagt wat je daaraan hebt, haalt de meerderheid vragend de schouders op. Dus zelfs van die 2 miljoen deelnemers is maar een beperkt deel enthousiast. Ze zijn aan de echte meerwaarde ervan niet eens toegekomen.
Een paar dagen geleden presenteerde ik voor een serviceclub het thema ‘Social Media’. Voor mezelf zeker zo leerzaam als voor de zaal, omdat deze groep gemiddeld weinig geïnvolveerd is. Dus heb ik me het advies van een outsider ter harte genomen: ‘Gebruik Jip-en-Janneke-taal’. Want Social Media is in wezen ‘taaie kost’. Kijk maar eens mee door de ogen van een leek: hoe saai zijn die droge webpagina’s vol links, logo’s en tekst. En de astronomische getallen – 500 miljoen Facebookers op deze aarde, 100 miljoen Farmvillers – spreken evenmin tot de verbeelding. Velen hopen dat het fenomeen overwaait, met de gedachte: “Het zal mijn tijd wel duren.” Afgezien van mijn overtuiging dat er geen ontsnappen meer aan is, begrijp ik inmiddels wel waar die bedenkingen vandaan komen.
Ingevoerd raken in Social Media vereist flinke studie. Het is een vak dat tijd kost en onderhoud vergt. Zeker als je het moet stellen zonder handige klasgenootjes die je hup-twee even voordoen hoe je je profielfoto moet plaatsen, hashtags en metadata kunt opzoeken en privacyinstellingen kunt aanpassen. Al heb ik veel belangstelling voor communicatie, het starten van mijn eigen Twitteraccount begon ook met een grote zucht. Aanvankelijk begrijp je er weinig van, al die voorbij schietende nonsens. En dan is de verleiding groot, om snel de balans op te maken en het medium af te schieten als “een triviale hype”. Maar wil je echt begrijpen wat Twitter voor je kan doen, dan ben je dagen zoet. En dat ging ook al zo met WordPress, met Analytics, YouTube en vele andere slimme programma’s. In haar volle breedte is Social Media een pittig vak. En dan ook nog een vak waarin alles razendsnel verandert. Voor iemand die niet langer dan een half uurtje per dag aan de PC wil zitten, is dat niet te doen. En mocht je hopen: “ik behelp mij alleen met Facebook, wat Google en een beetje Wikipedia” dan laat je een enorme resource aan toepassingen en hun combinaties liggen.
Mijn betoog bevatte soms cijfers over grote gebruikersaantallen. Maar de getallen van de ‘ontwijkers’ zijn zeker zo indrukwekkend. En dat is dus heel begrijpelijk. Wil je in je eentje de zinvolle, nuttige opties van Linkedin leren toepassen en je netwerk opzetten, ben je zeker twee volle dagen zoet, waarschijnlijk veel meer. Wie heeft daar tijd voor en zin in? Terwijl de rest van Nederland al jarenlang ongeveer 3 uur per dag TV kijkt zit ik al die tijd aan de Mac. En haal al vier jaar het gemiddelde van 5 minuten TV per dag nog niet. Het verkennen van web-media geeft me meer voldoening, meer inzicht en een soort zesde zintuig van collectieve verbondenheid en verscholen data. Want nergens gaat de communicatie zo snel, zo transparant en effectief als op het web.

3 gedachten over “Zesde Zintuig

 1. Tv is voor mij een lazy gewoonte. Letterlijk en figuurlijk het aangebodene consumeren. Daar is zo nu en dan niets mis mee, ik kan me na het kijken van een suf aangereikte, doorgekauwde, voorspelbare (droom) kost, weer energiek voelen op een lome wijze. Bij het verkennen van bestaande en nieuwe virtuele werelden- door het met moeite openen en soms bewust weer sluiten van accounts – komt er een ander soort energie vrij, een driving one …..
  Met lichtsnelheid op eigen initiatief kunnen exploreren, onderzoeken en verrijken in andere werelden maken mij nieuwsgierig naar al dat wat er is.
  En dan is er nog gelukkig het cafe of restaurant in die (andere) stad, in dat verre land, waar ik kan proeven en ruiken de werkelijke wereld, daar waar mijn computer in gebreke blijft ….. 😉

 2. Door de uren die ik doorbreng achter de computer, en dat zijn er zeer veel, ben ik bewuster van de tijd in de échte wereld’. Het lijkt of die uren in kwaliteit toenemen, ik beleef ze bewuster. Hiervoor moet je wel een extra zintuig open zetten, het brengt mij terug bij pure zaken. Door een persoonlijk gesprek in plaats van een digitale wordt me de mimische bijdrage die iemands gesprek specifiek maakt weer duidelijk. TV programma’s kies ik bewuster uit en koken met vrienden staat bovenaan mijn zintuigenlijst. De gesprekken aan tafel gaan over politiek, kunst, koken of reizen maar niet zelden zeilt er dan weer een pas ontdekte toepassing voorbij op linkedin of een connectie uit onverwachtte hoek via een of ander medium. Kortom de twee werelden zijn prima te combineren maar je moet wel heel bewust blijven van je eigen gedrag, daar schuilt wel een zeker gevaar vind ik.

 3. Beste Jean Paul,

  Ik ben erg enthousiast geworden door je verhaal met name in vergelijking met TV kijken. Ben je beschikbaar om dit verhaal nogmaals in een serviceclub te komen vertellen?

  Hartelijke groet,
  Marieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s