Gestolen Goed


Deze aflevering een zomerse blik in de vitrine van mijn gestolen spullen en gedachtegoed. Al is bijna alle gedachtegoed gestolen, deze greep uit de collectie is authentiek en heb ik vrijwel dagelijks plezier van. En ik maak graag anderen tot heler en deler van mijn buit.

Op de foto mijn Kombolói (klik erop om te vergroten). Ik kocht het ding in Thessaloniki, waar op elke hoek van de straat wel een man zo’n kettinkje om zijn vingers zwaait. Het dient volgens de Lonely Planet Guide als ‘an instrument of relaxation and stress management’. Dit zilveren exemplaar was natuurlijk bedoeld als cadeau voor een jubilerende senior, die zich nu met een plastic variant moet behelpen. Ik heb het voor behoorlijk wat Euro’s ontvreemd aan de Griekse cultuur. Want al mogen wij misschien wat sterker in de valuta zitten, de culturele nalatenschap van de Grieken is nog altijd veel indrukwekkender. De dame uit die juwelierszaak was vriendelijk, maar ziet me toch als een barbaar. Een begrip dat Grieken reserveren voor allen die hun cultuur vreemd zijn. Het woord barbaar is afgeleid van het stemgeluid van Noord-Afrikanen – alsof ze onderling aldoor ‘barbarbarbar’ tegen elkaar zeggen – die om die reden zelfs Berbers zijn genoemd.
Van de Berbers steel ik vervolgens een recept: een Groente-Tajine, die tweewekelijks op tafel staat en waarmee ik kilo’s vlees bespaar. Zo’n Tajine is in wezen een gestapelde verzameling groenten die in een soepje van kruiden gaar stoomt onder de deksel van een keramische pan. De verzameling kruiden is geniaal samengesteld en het hele feest van zachtjes laten trekken en garen duurt meer dan een uur. Al die tijd geurt je huis naar een Kashba en neemt het verlangen naar een diep bord met dit heerlijke gerecht alleen maar toe. Het recept is van ongekende eenvoud maar heeft het in Nederland nog steeds niet makkelijk in de concurrentie tegen onze hutspot met rookworst. Op de site van Alia staan nog wel meer onweerstaanbare recepten die ik geleidelijk confisqueer. En dat alles kan natuurlijk niet zonder muziek. De band Tinariwen produceerde het album Imidiwan, waarop het nummer ‘Tenhert’ staat. Dat kun je meteen meezingen, want de tekst gaat ongeveer ‘barbardebarbar’ maar dan een stuk sneller. Deze muziek heeft nog het meest weg van Berberblues en galmt frequent door mijn zonovergoten tuin. De buren zijn toch met vakantie en nemen misschien wel een Kaftan voor me mee. Of waterpijptabak. Zolang het maar geen Fez is, want dan slaan we door in het ontvreemden van andermans gewoonten en verworvenheden. Bij historisch onderzoek is gebleken dat vrijwel alles wat we typisch Nederlands noemen, uit andere landen afkomstig is. Tulpen, klompen, molens.. het is allemaal van elders. Het enige wat Nederland echt zélf heeft voortgebracht zijn de pannenlikker en de flessentrekker. Enfin, mijn vitrine met exotica is voorlopig nog niet vol.

3 gedachten over “Gestolen Goed

 1. Een mooie zondagsblog, Jean-Paul, vol muziek, geuren en inspirerende Kombolói meditaties over de betekenis van het woord “barbar”…

  .. waarin je ook heel subtiel tegen al je vakantievierende lezers zegt dat het helemaal niet nodig is om Maastricht zomers te verlaten 😉

  Als je het nog niet gelezen hebt, het boek “Waiting for the Barbarians” van Coetzee vertelt een indruwekkend filosofisch verhaal over het concept “barbar”. Ik kan je het boek sterk aanbevelen en ook lenen als je wilt.. als je kunt wachten totdat ik terug van vakantie ben 😉

  P.S. Een van de specialiteiten van de streek waar ik nu verblijf is Fleur de sel, of zeezout, (fijn en grof)… ik zal je een pakje meenemen, goed? Heerlijk voor in je groente-tajine denk ik 🙂

  • Het zal wel geen toeval zijn dat ik over de hardcover van Coetzee beschik. In 2003 schreef ik erover op een boekensite:
   “In summiere, scherp gekozen bewoordingen vertelt het boek hoe een commandant van een legerplaats in de herfst van zijn carrière onder druk komt te staan van zijn superieuren, die hem eerder zo lang met rust hebben gelaten. De legerplaats lijkt een rol te gaan spelen in een vuile, onafwendbare oorlog tegen de nomaden uit het omliggende gebied. Door zijn morele standvastigheid en zijn liefde voor een gevangen nomadenmeisje, verliest de man zijn positie en raakt aan de grens van het overleven. Coetzee schuwt in zijn beschrijvingen geen gewelddadigheden en ik kan me best voorstellen dat de enkele gebeurtenissen voor sommige lezers wat van het goede teveel is. Toch zijn ook die indringende passages in het verhaal steeds functioneel en bovendien heel opmerkelijk beschreven vanuit het gezichtspunt van de hoofdpersoon. Al voelt de lezer dat er geen onverwacht plot in het boek besloten ligt, toch is er onmiskenbaar de voortdurende aandrang tot het verderlezen in dit prachtige verhaal. De arena waarbinnen de gebeurtenissen zich voltrekken, is archaïsch en wordt niet concreet benoemd. Ook dat draagt bij in de spirituele belevenis, waarin de lezer zich geconfronteerd voelt met heel wat elementaire levensvragen. Een bijzonder goed boek, dat naar de keel vliegt.”
   Dat zout… dat lijkt me een geweldig plan 🙂

 2. Ja heerlijk Marokkaans of Tunesisch eten niet ver hiervandaan, ik weet een restaurantje in Luik! Marokko is mijn favoriete vakantieland en ik heb er kleding en kruiden vandaan. Bij Freddy Fromages – Crémerie saint-Siméon vind je de Marokkaanse kruiden waar je het http://www.mikado.be.cx project mee steunt. De winkel ligt vlak onder Maastricht, richting Bassenge en dan ri. Oupeye. Ze hebben de beste (geiten)kazen, bio-wijn, speciale confitures, honing, Luikse stroop en op Zaterdag speciaal bio-zuurdesem-brood met noten, vijgen, olijven.
  OPENING UREN: WOENSDAG, DO, VRIJ van 15 – 18.30 ZA: van 15 uur tot 18 u RUE DE SLINS 32D ( tegenover de water toren) 4682 HOUTAIN SAINT SIMEON 04/286.26.42
  E MAIL: cremerie.st.simeon@skynet.be Op woensdag: Visé / Wezet in het midden van de markt. Je kunt ze vanaf DINSDAG 10-18 uur bereiken, woe, dond, vrij, zater vanaf 9 uur tot t sluitingsuur van de winkel. Bestellingen 36 uur voor het afhalen doorbellen. BETALING: pinautomaat / BANCONTACT apparaat, het is veiliger voor iedereen.

  Fijne dag nog, Mirjam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s