Van Heineken naar Gulpener


De snelheid waarmee internet onze wereld verandert, maakt bijna ongerust. Maar omdat de VS zo’n twee jaar voor ligt in die ontwikkeling, kun je daar al zien waar het ook in Nederland naar toe zal gaan.

Ze zijn bijna uitgestorven, de mensen die op recepties trots vertellen dat ze nergens op het web te vinden zijn. Iedereen voelt aan dat je jezelf daarmee nogal buiten spel zet. En aansluitend volgt dan de discussie over privacy, die de web-ontwijkers de legitimatie verschaft om uit beeld te blijven. Het zijn de laatste excuses in een samenleving die dramatisch verandert.
Marketingmensen publiceren over gehaaide toepassingen van Social Media, alsof het een ‘gereedschap’ is in het rijtje: advertenties, commercials of direct mail. Maar het fenomeen ‘Social Media’ is fundamenteel anders. Het opent communicatie in alle richtingen, met de lichtsnelheid. Het verbindt kopers, werknemers, slachtoffers, liefhebbers en kiezers. Het maakt zichtbaar wat altijd verborgen bleef, het genereert statistieken van (wan-)prestaties. Er is geen ontkomen meer aan voor elke sector, elke politieke beweging, elke ondernemer, elke overheid. Ondanks deze fundamentele kanteling van onze wereld, blijven reclamemensen en marketeers hun oude trucs decoreren met nieuwe begrippen. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen want onze collectieve mindset is niet zo flexibel. Die verschuift niet in een paar maanden, maar neemt daar minimaal een generatie de tijd voor. Om welke as in ons hoofd draait die hele omwenteling dan? Gaat het om diepgewortelde kernwaarden? Ja, ik denk het wel.
Een eeuw geleden ging alles nog om ‘status’, de laatste decennia is ons Leitmotief verder uitgehold naar ‘inkomen’. En nu constateren we stilaan dat grof geld verdienen altijd ten koste gaat van welzijn. Wie buitensporig winst maakt, vervuilt de wereld, legt beslag op grondstoffen, maakt anderen straatarm, frustreert nieuw initiatief, verschraalt de sociale verhoudingen. Een gezond bedrijf was altijd ‘een winstgevend bedrijf’. Maar tegenwoordig is je bedrijf gezond als je maatschappelijk bijdraagt aan duurzaamheid, investeert in innovatie en goed zorgt voor personeel en klanten. Sociale media jagen dit proces enorm aan. Consumenten wenden zich af van verkwistende bedrijven naar een vriendelijker, eerlijker alternatief. Van Microsoft naar Apple. Van Hummer naar Ford U, van papier naar PDF, Van Heineken naar Gulpener, van BP naar NS, van C1000 naar Biologisch.
In 2008 werd in Amerika Carrotmob opgericht. Een internet-community die bedrijven aanmoedigt om duurzaam te investeren. De ondernemer die in de voorstellen van Carrotmob meegaat, krijgt er een sympathieke klantenkring voor terug. Het initiatief is inmiddels ook naar Europa overgewaaid met een heel actieve agenda en zal geleidelijk aan schaalgrootte winnen.
Stilaan komen er meer visionairs die op een duurzame manier een bestaande markt binnenstappen. In elk segment zullen bedrijven opstaan die hun gevestigde collega’s doen verbleken. Ook in onze regio gebeurt dat. En dan bedoel ik niet alleen designers die handig zijn met restmaterialen. Nee, ook C2C-aannemers, accountants met microkredieten, schoonmaakbedrijven met bio-middelen, papierloze advocaten met maatschappelijk advies, koffiehuizen met eerlijke bonen, plantsoendiensten zonder gif en verhuisbedrijven op zonne-energie. We gaan het allemaal meemaken en dat is maar goed ook.

8 gedachten over “Van Heineken naar Gulpener

 1. Het leidmotief lijkt erg op het Duitse Leitmotiv, maar betreft in dit geval vooral het geloof in het goede in de mens. Groet, Ad

 2. Inderdaad gebeurt er in de regio Zuid-Limburg ook het een en ander. Dat willen een aantal mensen op zondagmiddag 3 oktober zichtbaar maken: al weer voor het derde jaar organiseren we in Maastricht de Michaelsmarkt, ontmoetingsplaats voor onderwijs en duurzaam ondernemen. Wil je er ook bij zijn? Als bezoeker kun je tijdens de Michaëlsmarkt zien, horen en proeven hoe ondernemers en onderwijs duurzaamheid, in al haar facetten, vertalen naar een Idee & Uitvoering om samen verder te ontwikkelen. Het wordt een inspiratiedag voor beleidsmakers & ondernemers, docenten & leerkrachten, ouders & zorgverleners, kinderen & jongeren.

 3. Hoi Jean-Paul,

  Ik heb toch grote vraagtekens bij bedrijven die ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ omdat het volgens mij niet meer of minder is dan een marketingtool. Zo is er in Maastricht zelfs een businessclub (geïnitieerd door de MTB) waarvan de leden zichzelf afficheren als WMO bedrijven. Kort onderzoek naar de daadwerkelijke ‘turn’ in hun bedrijfsvoering leert dat die er niet of nauwelijks is. Gulpener, bijvoorbeeld, zit daar ook bij en ik kom er al jaren, maar buiten het feit dat het zich nu als ‘groen’ merk presenteert is er niets veranderd.

  Een ander voorbeeld is Sluyter Logistics uit Maastricht/Rotterdam die al jaren vrij prominent op de website heeft staan dat ze het ‘Emma kinderziekenhuis’ flink sponsort in het kader van WMO. Terwijl het hier gaat om een donatie van €250,- per jaar op een omzet van dik 2 miljoen euro. En daarbovenop staat deze onderneming in de top10 van de zwarte lijst van slechtste werkgevers in de transportbranche.

  Het kan dus verkeren.

  Groet dion

  • Het aardige van internet is, dat oneerlijke profilering en ronduit liegen uiteindelijk altijd aan het licht komen. En dat de geloofwaardigheid van het management dan een flinke deuk oploopt. Ik ken de details achter jouw voorbeelden niet, maar stel me voor dat (oud) personeelsleden die deze details wél kennen, deze vroeg of laat ook publiceren. Zoals jij dat hier nu doet, zullen ook anderen dergelijke signalen afgeven. Bij grootschalige malversaties vinden klokkenluiders elkaar en gaat de pers zich ermee bemoeien. Er bestaat geen bedrijf dat zoiets koud laat. Mochten overigens jouw indicaties onzorgvuldig zijn, zal een oplettend bedrijf ook zelf reageren met een zinnige tegenwerping. Dus ik denk dat dit verschijnsel zichzelf goeddeels zelf reguleert.

 4. Dion, ik heb contact opgenomen met Toos Hofstede van Gulpener, die mij een heel overtuigend verhaal vertelt waaruit de aanpak van Gulpener toch heel erg duurzaam en milieuvriendelijk overkomt. Ik heb in mijn tekst het voorbeeld dan ook gekozen op basis van hun grondstoffenpolitiek en Toos bevestigt dat compleet. In onderstaand TV-programma kun je het haar zelf nog eens horen zeggen. Ik weet verder niet hoe actief jullie business-club is met onderlinge communicatie, maar jij als communicatieman zou daar misschien nog eens een bijdrage kunnen leveren, zodat jullie club haar doel bereikt (in plaats van het tegenovergestelde).
  Groet, Jean-Paul

 5. Hey

  Ik heb ruim een jaar in de VS (silicon valley) gestudeerd, en de VS loopt helemaal niet voor.

  – Niet op duurzame energie
  – Niet op MVO
  – Niet op gezondheidszorg
  – Staat is failliet
  – Universiteiten hebben tuition met 33% laten stijgen dit jaar.

  Geld in de silicon valley wordt rondtepompt onder het mom van MVO. Er worden woeker winsten gemaakt op ‘duurzame producten’ die je hier voor de helft of minder kan kopen. Daarnaast wordt je door banken, supermarkten, etc. afgezet waar je bijstaat.

  Het enige waar ze in de VS in voorop lopen is de romantisering van het individu; het ikje dat alles mag. En daarnaast in het compleet hypen en willen gehypt worden.

  Zoiets als carrotmob is precies zo’n voorbeeld….

  De duurzaamste banken vind je in NL (ASNbank / Tridios)
  Ooit gehoord van Treemagotsi? Nederlands initatief…
  Grootste LED producent; Philips
  Prorail CO2 ladder voor aanbesteding

  Carrotmob is weer precies zo’n schijnvertoning / label wat helemaal niet nodig is. Een leuke PR stunt, een leuk bedrijfje wat weer zo’n label moet auditen, een leuk marketing trucje…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s