Kooi van Hitte


En dan spoelt een stortbui alles weg. Oranje slingers en vlaggen, dorre bladeren die de droogte niet hebben overleefd, het stof van de straat dat een klamme geur nalaat. En zo ook het laatste beetje lentegevoel.

Het is een dag waarvan je niets verwachten mag. Want de zon is na de wolkbreuk meteen terug en we zitten opnieuw gevangen in een kooi van vochtige hitte. Waren een paar weken geleden de terrassen nog overvol met stralende combinaties, halfbruine benen en stijlvolle accessoires, inmiddels heeft men ook daar genoeg van. In winkelstraten gaan vandaag sandalen en korte broeken, als het geen vliesdunne jurkjes zijn. Loom sjokt men van winkel naar winkel, van airco naar airco. Niet alleen ons nationale elftal, maar de hele natie is ingezakt. Ook in mijn kantoor is de lucht te warm om te bewegen. Het gezoem van de ventilator gonst als een onophoudelijke oorsuizing en kleurt alles koortsig. Toch was het vorig jaar in Hongkong precies zo. In een van de meest productieve steden van de wereld zag je niemand klagen. Er werd gewoon doorgewerkt op de bamboe steigers, buschauffeurs in korte mouwen reden af en aan, marktventers stonden in de gloeiende zon hun vis te snijden en elke scholier droeg een uniform. Laat ik daar de les uit leren ook gewoon door te gaan met de planning van de dag. En zoals zo vaak bekijk ik ook deze middag een van de 700 lezingen op TED.com. Aan het woord is sir Ken Robinson die in ongewoon heldere bewoordingen aangeeft hoe onderwijs fundamenteel beter kan.
Hij stelt dat het onderwijs geen evolutie maar een revolutie nodig heeft. Van gestandaardiseerde scholen naar persoonlijk onderwijs. Van de oude industriële studiefabrieken naar een vorm van onderwijs die nog het meest wegheeft van tuinieren. Remmingen opheffen, kansen scheppen, voeding bieden aan individuen. Professor Robinson heeft via zijn beide spreekbeurten bij TED miljoenen mensen weten te inspireren met zijn messcherpe uitspraken over de transformatie die wereldwijd in het onderwijs nodig is. Nederland heeft daar inmiddels – al is dat fragmentarisch en op veel te kleine schaal – al iets aan gedaan. Je mag hopen dat een volgende Minister van Onderwijs de nieuwe denkbeelden onderkent en ruimte schept door de wetgeving te versoepelen. Ook ik help het woord van Robinson verspreiden en hoop dat een toenemend aantal ouders beseft dat hun kind veel beter af is met onderwijs dat stimuleert en prikkelt.
Om mezelf in de warmte van de dag niet te laten indutten drink ik Marokkaanse mint-thee, al is die niet helemaal volgens de officiële rituelen gemaakt. Wat ik wel uit het ritueel met plezier overneem is het inschenken vanaf grote hoogte, waardoor de geur van verse mint uit eigen tuin vrij baan krijgt en de kokende thee smakelijk neerklotst in mijn laatste overgebleven Marokkaanse glas met vergulde rand. Je hebt geen idee hoe goed deze mierzoete drank past bij de hitte van deze dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s