Uitstervende Eenoog


Het is alsof je geen symposium of jubileum meer kunt bezoeken, of er is een goeroe over ‘Social Media’ aan het woord. Dit meest gehypte begrip van 2010 roept steeds meer verwarring op, terwijl de hedendaagse betekenis ervan nog maar een topje van een fikse ijsberg laat zien.

Het begrip is eigenlijk ook helemaal fout gekozen. ‘Social Media’ associeert men onmiddellijk met techniek. Alsof het een vervolg is in het rijtje telex, telefoon, televisie en teletekst. Maar hoe je het ook noemt, het gaat over de onderlinge verbindingen die we met anderen hebben. En die veelvormigheid daarvan groeit.
Uit verwondering geef ik zelf regelmatig voordrachten over e-communicatie. Al verdien ik met communicatie mijn brood, ik geef ervaring en kennis graag weg omdat ik ervan overtuigd ben dat e-communicatie kan bijdragen tot een betere wereld.
Maar – zo klinkt het bij beginners vaak – het is wel “allemaal nogal veel ineens”. “Moeten we nu ook nog gaan twitteren? Hebben we daar wel tijd voor?” is de verzuchting. Nee, je moet natuurlijk niets. Voor de meesten van ons zijn heel wat Online Media volstrekt zinloos, vanuit zakelijke optiek. Maar wie Online Media afdoet als de Hype 2010 doet misschien zichzelf tekort, want de ontwikkeling is onontkoombaar en heeft verstrekkende gevolgen. In essentie gaat het veel meer om een ‘manier van denken’ dan om het begrijpen van de technologie. Anders gezegd: wie deze nieuwe technologieën met de oude principes van marketing tegemoet treedt, zal er de voordelen niet makkelijk van ontdekken. En dat is wat de meesten soms irriteert. De eerste schil van Twitter bijvoorbeeld biedt ons veel triviale nonsens: “Hallootje allemaal, goeiemogguh.. koffie???” Zulke teksten van onbekenden in het display van je mobiele, ontmoedigen nogal. Ze vormen het smakeloze bijproduct van de vernieuwing, zoals ook de pornografie zich in de historie steeds opnieuw meester maakte van elk nieuw medium.
En dan is er voor de behoudende meekijker nog meer slecht nieuws: de veranderingen in nieuwe media en hun technologische dimensies zijn aanhoudend. Je bent er dus niet als je eindelijk Twitter onder de knie hebt. Want er komt steeds weer iets nieuws bij.
Mijn benadering van e-communicatie is voorlopig praktisch. Per bedrijf, ondernemer, product of dienst combineer ik de meest doelmatige strategieën en schroom niet om eens goed te kijken bij succesvolle e-specialisten elders. De resultaten kunnen verbluffend zijn. Zeker waar het gaat om zinnige producten voor traceerbare doelgroepen. In steeds meer sectoren krijgt de ontwikkeling dan ook grip. Loopbaanbegeleiders, headhunters en makelaars denken misschien met weemoed terug aan de tijd dat je als ‘eenoog’ de koning kon zijn in het land der blinden. Langzaam komt hier ook bij anderen een einde aan. Slechte tandartsen, te dure importeurs, sjacherende autodealers en malafide schilderbedrijven… het worden uitstervende rassen. Welkom in de nieuwe wereld.

8 gedachten over “Uitstervende Eenoog

 1. De nieuwe wereld van chapeau niveau & ‘smart call’:

  “Grussli miteinander!”
  Zijn de Social Media podia of telkens weer een schot hagel in de diepe duisternis van communicatiewaan en informatueterreur met irrelevante meningen van ingekapselde ‘deskundigen’ die zich conformeren aan het wereldwijde strategische institutionele gedrag?

  http://twitter.com/360o

  • Tja, het aardige van al deze e-communicatie is dat iedereen de vrijheid heeft om er mee te doen wat hem/haar goeddunkt. Zo zijn er mensen die schoten met hagel rondknallen, in de hoop daarmee een grote massa te verleiden. Anderen zoeken slechts contact met gelijkgestemden. Zelf vind ik het de moeite om geïnteresseerden te laten delen in mijn verwondering. Ik zie in de statistieken dat er genoeg mensen zijn, die dat inspireert. Dat geeft voldoening. Verder deel ik ook graag wat er in mijn vak zoal speelt.
   En ik zie dat u de moeite neemt om kritisch te volgen wat er in deze wereld gaande is. Op een aantal fronten kan ik u daarbij niet anders als gelijk geven. Tegelijk vraag ik mij af hoe we die kritiek op, en ontmaskering van achterliggende belangen kunnen ombuigen in iets constructiefs. Zodat we met een positief gevoel aan de slag kunnen. Zonder ons te laten intimideren door hetgeen niet bijdraagt aan een betere wereld.

  • Zoiets kun je het best maar optimistisch benaderen. Iedereen die jou ten onrechte schoffeert, zal moeten aanvaarden dat zijn/haar grievende bijdrage tot in ongeveer 2045 op dat web blijft staan. Zulke sporen zijn voor iedereen blijvend zichtbaar en wegen mee in het oordeel dat anderen over de afzender vellen. Bovendien is het voor jou de gelegenheid te demonstreren met welke wijsheid je reageert. Overigens vind ik je cartoon niet grievend. Die is alleen maar grappig karikaturaal, helemaal zoals de mens is.

 2. Geachte heer Toonen / beste Jean-Paul,

  Ik zie in mijn kristallen bol dat wij niet ver meer zijn verwijderd van een releverend open publiek debat om de fundamenten te leggen van een nieuwe sociaal-economische constructie… een werkelijkheid waarin iedereen moet kunnen aanhaken.

  Daarbij zou ik voor willen stellen om de laatste inzichten van ‘outsider’ Jeff Rubin’ als leidraad te hanteren.
  http://jeffrubinssmallerworld.com

  Met vriendelijke groet en uitkijkend naar de nieuwe dialoog:
  “Terug van globalisering, op weg naar localisering”.
  Met je welnemen wordt de neo-centralisatiepolitiek a la Timmerfrabriek en VIA2018 daarbij ook een discussiestuk.

  http://twitter.com/OnzeBinnenstad

  Stef Tychon

 3. De onderstaande overweging van Jean-Paul zou ik willen interpreteren als een intentieverklaring in het algemeen belang van een open publiek debat aan mijn adres (zie hierboven)

  “…Tegelijk vraag ik mij af hoe we die kritiek op, en ontmaskering van achterliggende belangen kunnen ombuigen in iets constructiefs. Zodat we met een positief gevoel aan de slag kunnen. Zonder ons te laten intimideren door hetgeen niet bijdraagt aan een betere wereld.”

  Die uitgestoken hand neem ik graag serieus.

  Met vriendelijke groet,

  Stef Tychon

  • Beste Stef, je interpretatie is niet juist. Ik zal geen initiator zijn in het publieke debat over jouw kritische thema’s. Ik heb mij tot dusverre alle moeite getroost om op heldere en correcte manier mijn mening en vrije gedachten te verwoorden, maar als je die nu op een eigen wijze gaat interpreteren, krijg ik het gevoel dat die moeite tevergeefs was. Met alle respect voor jouw maatschappijkritische houding, speel noch ik, noch mijn blog daarin een rol. En dat blijft voorlopig ook zo. Mijn aanbeveling aan jou om daar een politieke stap in te zetten en je medestanders te mobiliseren in een partij, zie ik als de aangewezen route. Ook ik groet je hierbij vriendelijk en wens je succes met het vinden van een podium voor je standpunten.
   Jean-Paul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s