Rutte I


Veel te veel winnaars stonden er op de Haagse podia. Dat kan gewoon niet goed gaan, de komende maanden in de Nederlandse politiek. De kopman die met de hakken over het inktzwarte slootwater is gesprongen, zal aan de andere oever weinig draagvlak vinden.

Afgezien van de onwerkelijke winst van Wilders, de tragiek van Balkenende en de nek-aan-nek bewegingen van de koplopers, heb ik geen aanleiding gezien om een nachtje op te blijven. De media mogen dan wel dolblij zijn, met dit landelijke event met hoog oplopende emoties, maar erg relevant is het allemaal niet. We leven in een land… in een wereld… waarin de fundamenten zo hard schudden, dat onze verlamde wet- en regelgeving er geen enkele invloed op heeft. Het is als over de A2 scheuren met een snelheid van 350 kilometer per uur, dan maakt het niet zo veel meer uit of je een gordel om hebt of niet. De Nederlandse politiek gaat over onderwerpen die heel ver af staan van de werkelijke problemen. Er hadden al lang zonnecollectoren op alle daken van huur- én koopwoningen moeten liggen. Verplicht. Maar we zijn met 16 miljoen mensen aan het tutten over de nuances in fiscale aftrek van hypotheekrente. We hadden al lang een gesloten en duurzame waterzuivering rond moeten hebben. Verbeterde energiehuishouding en ga zo maar door.
We sukkelen een beetje door over loze onderwerpen, terwijl in datzelfde jaar onze staatsschuld met 87 miljard is opgelopen tot 346 miljard Euro. De persoonlijke schuld van iedere Nederlander is opgelopen tot boven de 21.000 Euro. Kinderen, senioren, zieken… elke Nederlander heeft dat aan zijn broek. Dan belooft meneer Rutten dat gat te zullen dichten in een jaartje of vier. Een idee zoals dat alleen op de eerste bank, vooraan in de klas kan worden bedacht. En wie moet er vervolgens bijspringen als zometeen Ierland een slordige honderd miljard of meer tekort komt?
De problematiek is vele malen complexer dan we ons kunnen voorstellen. En als er niet snel een fundamentele switch in het denken komt, die alle politieke stotteringen passeert met een snelheid van 500 kilometer per uur, worden we vanzelf ingehaald. Eerst door de staatschuld van Portugal, dan door de Chinese groei-economie en vervolgens door schaarste van brandstof en water, en tenslotte door een compleet onleefbaar milieu. In die volgorde. Ga bij deze snelheid niet met je gordel zitten rommelen, maar verzin iets beters.
Mijn advies aan het Rutte-team zou zijn: investeer in cultuur en vernieuwing. Leer mensen anders denken. Steek je energie in vernieuwend onderwijs en zorg dat de komende generatie een helder besef heeft van kansen. Zoals ooit in de VOC tijd de schepen achter de horizon hun geluk wisten te beproeven, zo zullen we nu achter de horizon van achterhaalde waarden nieuwe inzichten moeten vinden (met dank aan Jan-Peter voor de metafoor).

9 gedachten over “Rutte I

 1. Mooie lay-out, Mistylook, feest der herkenning 🙂

  En wat de Nederlandse politiek betreft… je hebt volkomen gelijk dat Nederland niet alleen naar de gaten in de eigen kaas kan kijken, aangezien we deel van het veel groter geheel zijn. Maar daar is Nederland weer Nederlands in. En de PVV, dat wordt een reality-soap, kan niet anders.

 2. You write and analyse well Jean-Paul, it’s all so visual.

  Your last sentence reminds me of this sonnet by the French poet José-Maria de HEREDIA (1842-1905).

  Les conquérants

  Comme un vol de gerfauts hors du charnier natal,
  Fatigués de porter leurs misères hautaines,
  De Palos de Moguer, routiers et capitaines
  Partaient, ivres d’un rêve héroïque et brutal.

  Ils allaient conquérir le fabuleux métal
  Que Cipango mûrit dans ses mines lointaines,
  Et les vents alizés inclinaient leurs antennes
  Aux bords mystérieux du monde Occidental.

  Chaque soir, espérant des lendemains épiques,
  L’azur phosphorescent de la mer des Tropiques
  Enchantait leur sommeil d’un mirage doré ;

  Ou penchés à l’avant des blanches caravelles,
  Ils regardaient monter en un ciel ignoré
  Du fond de l’Océan des étoiles nouvelles.

  ——-

  Hier vind je een nederlandse vertaling:
  http://www.stand.nl/forum/showthread.php?t=68495&page=7

 3. Kijk, van Politiek naar Poëzie… zo kom je tot ongewone inzichten, daar hou ik van. Een prachtige site trouwens. De vertaling door Joris van Rode:

  DE VEROVERAARS

  Als aasgieren die na een vreetpartij
  Beu zijn hun kale trots te torsen
  Gingen zij als plunderzieke kapiteins te Palos
  Onder zeil, droomdronken van stoute daden.

  Zij wilden de fabelachtige schat vinden
  Die wachtte in de verre mijnen van Cipango
  En de passaatwinden dreven hun schepen
  Naar de mysterieuze westelijke wereldrand.

  Elke avond groeiden hun epische verwachtingen
  En het azuur van de oplichtende tropenzee
  Vulde hun slaap met gouden begoochelingen.

  Uitkijkend op de plecht van blanke karvelen
  Zagen zij in het ongekende uitspansel
  Boven de oceaan nieuwe sterren rijzen.

 4. Mooie woorden JP.
  Ik heb op de vierde klas van de lagere school geleerd, dat fossiele brandstoffen eindig zijn. De aarde was toen al een halfopgebrande kaars. Toch is er de afgelopen 35 jaar nog steeds niet veel veranderd in ons gedrag. We zijn nog altijd gevoelig voor hebberige “zogenaamde nieuwe” artikelen, de wegwerpmaatschappij was nog nooit zo groot in omvang.
  Liefst ieder jaar (ach misschien wel maand) een nieuwe gadget terwijl de oude nog lang niet versleten is. Wat voor belasting is dat voor milieu-,water- en energiehuishouding van onze aarde? HOE gaan we het macro en micro denken veranderen? En dan is er nog die stap van denken naar DOEN. Mijn vraag is HOE gaan we het DOEN.
  Stap 1 : voorkom iedere vorm van verspilling (woorden, tijd, energie, water, artikelen, etc) en zet EGO aan de kant.

 5. Helaas is de realiteit zo, dat de politiek maar een horizon heeft van vier jaar en alleen bezig is met stemmenwinst. Dit zegt ook iets over ons als kiezer, want wij laten het toe. Cultuur en mentaliteisverandering van ons allemaal is het enige antwoord. De politiek volgt ons dan wel.
  Groet
  Leo Schunck

 6. Jean Paul, jongen, je hebt het mooi geschreven en ook mooi gedacht. Op twee punten zou ik een eigen accent willen leggen.
  De invloed van de politiek wordt meestal overschat. Wat verandert in de maatschappij begint bij ons de gewone mensen. Politici blazen hun verschillen op maar zijn het meestal in grote lijnen eens. En als zij eigenwijze besluiten nemen lopen die meestal vanzelf dood op de realiteit. Much to do about nothing.
  Moeder aarde is in nood. De oplossing zit niet in een technisch trucje, zoals zonnepanelen. De zon heeft de onhebbelijke gewoonte ’s avonds onder te gaan en is in de winter gewoon lui. Ook de wind is een onbetrouwbare partner. We kunnen dat probleem nog enkele eeuwen opvangen met kernenergie [ook thorium] en aardgas voor de spitsbelasting. HET ECHTE PROBLEEM IS DE BEVOLKINGSGROEI
  Bevolkingsgroei. Wij krimpen en jammeren daarover omdat wij aan groei gewend zijn. Intussen groeien elders grote volkeren door en je kunt heel simpel uitrekenen dat dat niet samen kan met stijging van het welzijn tot een voor ons acceptabel nveau..Kinderwens zit diep in onze genen, Alle oude boeken {bijbel, koran] zijn geschreven in een tijd dat het een godsgeschenk was om veel zonen te hebben .
  Hoe kunnen wij de instanties, die het als hun historische taak zien dit erfgoed te bewaren duidelijk maken dat Moeder Aarde niet meer zit te wachten op zoveel mogelijk zonen?

 7. Beste Jean-Paul,

  350 km per uur… 500 km per uur…
  Big Crunch: Gejaagd door de Winst

  Tijdens een gesprek met Luc Soete, zo’n 5 jaar geleden, kwamen we net als jij op de snelheid van het bestaan en de inrichting van tijd en ruimte, naar aanleiding van de vigerende openbare wanorde in politiek, bestuur en economie.

  De herkenningspunten in jouw voorstelling van zaken zouden ons wakker moeten doen schrikken. Iedereen die nog een restje eigen verantwoordelijkheid kan opbrengen zou onmiddelijk naar de meet en regelkamer moeten hollen en de killswitch over moeten halen.

  Waarom trekt niemand aan de noodrem?
  Snelheid blijkt verslavend ongeacht de prijs.
  De vaart der volkeren is een mondiale orchestratie van de voorkenniseconomie die al het andere opzijschuift.
  Kennis is gelabelled als vooruitgangsfilosofie. Verstand van begrotingstekorten, staatsschulden, behoorlijk bestuur en staatshuishoudkundig vaderschap doen er dan niet meer toe.
  Het (sch)apengedrag van de jongetjes en meisjes op de eerste rij wordt de maat aller dingen die de grootste vloedgolf negeert, want genetisch is gemanipuleerd.

  Hoe komt het dat nationale praathoofden geen enkele weerstand van betekenis ondervinden?
  De oorzaken van de mondiale teloorgang door conventioneel, gemanipuleerd, strategisch institutioneel gedrag liggen niet achter de horizon maar spelen zich duurzaam af op iedere schaal in ons eigen blikveld.

  Complex? Geen overzicht?

  COMPLEXXON.ORG onderdeel van ‘stingflation’ & ‘pollutico’…
  Leert mensen anders denken, doen en vooral nalaten.
  Il n’en est plus rien qui marche..
  Het overzicht is volgevreten.
  De tragiek van epiek.

  Oorzaak: het luie geld en leven van cheapOil
  http://twitter.com/cheapOil

  Natascha e.a.: NIET doen!
  Ado, Wil Toonen: nationale politiek EN bestuur zijn afgeleiden van Corporate America, nog steeds de drijvende kracht naar de rand van de afgrond. In Europa legt niemand het uit. Trouwens, Wil: op de evenaar werkt de zon als een bezetene, het hele jaar door, omdat ‘energie’ daar nog steeds het hardste nodig is! Hoezo ontwikkelingshulp? Denk eerder in termen als ‘Toxic State Aid’… ook in verband met staatsschulden, budgettaire criminaliteit, philantrophy, het bankwezen en natuurlijk Big Oil -zwaar gesubsidieerd vervuilingsgedrag waarva de navrante resultaten nu voor iedereen goed zichtbaar worden (twitter.com/BPrepaired)… DE grote oorzaak waarom er tussen Amerika en Europa geen ‘level playingfield’ – eerlijke concurrentie – bestaat sinds het beslag op de Europese geest en het wereldwijde leven in 1963 door Esso (ExxonMobil) door middel van voorkennistechnologie.

  En Wil, gelukkig blijkt Limburg kindermatig leeg te lopen…
  of is dat juist een bedreiging omdat het conventionele onverstand dan maar door blijft woekeren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s