Blik in de Ziel


Sociale Media is de term die marketeers graag willen omarmen als het nieuwe afrodisiacum in het verleidingscircus rond de consument. Maar dat zal niet werken. ‘Social Media’ verwijst naar je persoonlijke, authentieke gedrag op het web. En dat laat zich niet makkelijk beïnvloeden door strategie.

Van Paul de Leeuw kun je verwachten dat hij plots in een uitlating alle grenzen van fatsoen te buiten gaat. Dat is zijn handelsmerk en dat gaat hem goed af. Zijn hartenkreten bieden ons een kijkje in zijn ziel en juist dát maakt zijn hele personality zo ontwapenend. Hoe bruut de beledigingen soms ook zijn.
Sociale Media verschaffen ons ook een platform naar het publiek, net als de TV voor de Leeuw doet. En bovendien dezelfde legitimatie om te roepen wat we denken. En degenen die dat zo spontaan, humoristisch en eerlijk mogelijk doen, krijgen ook op het web de meeste aandacht. Zulke processen lijken ongrijpbaar en stuurloos.
Marketeers daarentegen zijn berekenend en houden helemaal niet van stuurloosheid. Dus trekken zij de sociale platforms binnen met aangeleerde strategie en vooropgezette doelen. En imiteren hooguit wat de meest succesvolle deelnemers daar al deden. Maar zoiets is niet spontaan en werkt zelden… en gelukkig hoeft het zo ook helemaal niet. Sociale Media nodigen juist uit tot een eigen, individuele aanpak. De een laat minder graag iets persoonlijks zien en volstaat met het twitteren van geleende citaten. En de ander zoekt gelijkgestemden, die zich ook van koffie naar koffie slepen en blij zijn met het naderende weekend. Er zijn politieke Facebookers, rebellerende Twitteraars. Maar ook muzikale Hyvers en vast ook Plaxo voetbalfans. Je vindt er beleggers, natuurfreaks, lekkerbekken, wetenschappers, modepopjes, rijmelaars en salsadansers. Iedere deelnemer werkt in zo’n community mee aan de code van humor, kennis delen, snelheid, originaliteit en meningsvorming. En dat schept een virtuele, sterke band.
Als je in deze tijd communicatiespecialist bent, dan is het erg handig als je iets met internet hebt. En dat je gezegend bent met originaliteit en spitsvondigheid. Want juist door het medium creatief te gebruiken kom je tot communicatieve contacten. Je verwondert mensen met je bijdragen en biedt hen iets wat ze niet willen missen. Omdat je in je enthousiasme ontwapent, inspireert, tipt, aan het lachen maakt, iets te bieden hebt. Zo werkt het wél.
Toen Nico en ik 23 jaar geleden ons bedrijf T36 begonnen, hadden we een facilitaire reproductieopdracht van Universiteit Maastricht: het kopiëren van de videoserie “Sociale Vaardigheden”. Die serie stond krom van de ‘open deuren’ en analyseerde normale menselijke processen volkomen kapot. We hadden bij het zien ervan doorlopend de slappe lach door de absurde uitleggerigheid. De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen, omdat men opnieuw grip probeert te krijgen op normaal intuïtief menselijk gedrag. Maar, of je je nu sociaal gedraagt in lijfelijke contacten… of op het web, het maakt allemaal niet zo veel uit. Je moet het gewoon doen. En de technologie is daarbij van ondergeschikte betekenis. En omgekeerd geldt: als iemand je laat zien waar de toetsen zitten, kun je daarmee nog niet pianospelen. (Foto: Tom Braem)

2 gedachten over “Blik in de Ziel

  1. Hi JP, leuk hersenbrekertje weer 😉
    Ik denk toch dat er een verschil betaat tussen sociaal gedrag op het web of lijfelijk contact. Mijns inziens communiceren netgebruikers door de anonimiteit anders dat in lijfelijk contact. Daarnaast is de respons-snelheid op je gedrag en de mogelijkheid van het lezen van non-verbaal gedrag van de ontvanger van je boodschap op het net anders.
    De kans op “misinterpretatie” is derhalve meer aanwezig en de eventuele correctie laat op zich wachten of komt nooit.
    Het gebruik van de webcam zal dit kunnen ondervangen maar beperkt de anonimiteit en openheid van sommige gebruikers van het net.
    De anonimiteit van het net opent de mogelijkheid tot een blik in de ziel. Geen marketeer zal hier grip op krijgen, tenzij hij zijn oprechte gevoel gebruikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s