Krimp en groei


Als ik burgemeester van Heerlen was, dan zou men mij zorgelijk aankijken en zeggen, dat wordt lastig Jean-Paul. Ik ben niet zo geschikt als burgervader. Maar nog erger: dit gebied gaat een afschuwelijke krimp tegemoet. En toch borrelt mijn bloed van enthousiasme. Hoe spannend zo’n crisis, waardoor echt alles mogelijk is.

Terwijl mijn ambtsketting nog niet over de schouders hangt, worden er al 15.000 woningen afgebroken. Die door de beroerde perspectieven zo weinig waard zijn, dat er voor een appel en een ei een groot terrein vrijkomt. Die open plek ligt temidden van de resterende agglomeratie. Alle gezinnen die in Heerlen blijven wonen worden nu beloond met een gratis en hypermoderne ‘Biotuin’ in deze open, groene ruimte. Niet zomaar een volktuintje, met roestig prikkeldraad en wat gebroken stoeptegels. Nee, fraaie langwerpig percelen, met geschakelde serre- en opslagruimten die door een toparchitect zijn vormgegeven. Deze nurseries zijn boordevol zonnecellen en een opvangsysteem voor regenwater. Zo ontstaat in enkele maanden dit City-Biopark, ongetwijfeld het grootste en modernste van heel Europa. Over de vele hectaren zijn verhoogde aan- en afvoerpaden aangelegd, waaronder slimme irrigatie schuilgaat. Elk civieltechnisch tijdschrift schrijft over de innovatieve waterhuishouding. Omdat Heerlen zo vergrijsd is, besluiten we om de percelen afwisselend aan senioren en jonge gezinnen te verdelen. Zodat ervaren deskundigheid en jonge vitaliteit altijd naast elkaar aan het werk zijn en hun kennis delen in de teelt en biologische gewasbescherming. Voor degenen die op academische grondslag verder willen, is er een Gemeentelijke Bio-consulent die gratis adviseert en slim zaaigoed inkoopt. Kranten hebben eindelijk weer iets om over te schrijven en na drie maanden melden zich uit verschillende hoeken van Nederland vegetariërs en vleesverminderaars die in Heerlen willen wonen. Hun kinderen gaan naar de biologische tuinbouwschool, die zojuist haar intrek heeft genomen in een verlaten schoolcomplex. Ook wil er een innovatief composteerbedrijf naast het Biopark aan de slag. Een kleine agro-campus is het gevolg met daarin de FutureFarm van de gepensioneerde Chriet Titulaer. In maand zes begint de zinderende groene productielong de naam ‘Parkstad’ pas écht waar te maken en zie je er voortdurend wandelaars en fietsers recreëren. Maar ook tourbussen vol buitenlanders, die BioPark interessanter vinden dan de Floriade met haar commerciële belangenpartijen. Want dit BioPark is écht… van de Heerlenaar zelf. Het hele gebied is 24 uur per dag veilig uitgelicht en je kunt met webcamera’s de groei van alle gewassen volgen op http://www.bioparkstad.eu. Het project is sluitend C2C en vormgegeven onder supervisie van Wiel Arets. Voor junioren organiseert het Continium de populaire ‘Sperzie-workshops’ en APG sponsort de 100 meter ‘Aardappelpoten’. Restaurants komen met vergeten groenten als Kardoen en Aardpeer op het menu. Alleen al omwille van de soortenrijkdom komt er een subsidie uit Brussel voor deze groeiende genenbank. Albert Heijn verkoopt door de levendige ruilhandel geen enkele knolselderij meer, daarentegen doen het tuingereedschap, blenders, inmaakflessen en rubber laarzen het prima. Aan het einde van het seizoen organiseer ik met mijn wethouders de grote BioParty en laat Stijn Huyts optreden met zijn gelegenheidsband the Broccoli’s, waardoor we twee ton over de begroting schieten. Dat kost me natuurlijk mijn politieke kop en zo revancheert Parkstad zich met het Burgervadereinde van een Maastrichtenaar. Maar geef toe, we hebben toch een heleboel mensen blij gemaakt, goed gevoed en iets geleerd. Ik hoor wel eens dat Heerlen een soort cultuurstad zou willen worden… volgens mij is dit daarbij de snelste route.

4 gedachten over “Krimp en groei

 1. Een gouden idee. Maar waarom beperken tot Heerlen? Breid het uit tot de hele regio Parkstad. Immers de vergrijzing wordt realiteit voor de gehele regio. En waarom het aanbod van dit Biopark beperken tot biogroenten? Verruim het park met dimensies als bloemen en planten en (fruit)bomen. Laat mensen die veel te vroeg zijn opgeborgen in tehuizen en appartementen weer tot leven komen in hun biotuin. Kortom: in hun Parkstad.

 2. JP’tje, lijkt me een superidee!
  Enne… jij bent MANS genoeg om burgervader van Heerlen te worden met zulke hartverwarmende fantasieën!! Alleen al van het lezen word ik zó enthousiast, dat ik bijna in Heerlen zou willen wonen.
  Bijna.
  Lieve groet, J.

 3. Dank je wel. Misschien schiet het idee wortel, het is ook in Parkstad gelezen door
  Mark Renne Adviseur/denker over krimp en kansen in regio Parkstad Limburg. Die zei: “Mooi out of the box idee. Dit soort creatieve ideeën leidt tot innovatie!” Wie weet wat hij ermee gaat doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s