Yesterday


Het was er weer, dat opwindende gevoel van een stille, overvolle zaal en een doodnerveuze spreker met een thema dat zo breekbaar is als glas. Je weet nooit of het weer gaat lukken. En als de avond dan ieders verwachtingen overtreft, is dat een geschenk.

Toen mijn dochters nog dochtertjes waren, stonden ze elke week op het podium. Hun Tangramschool in Eijsden trommelde namelijk elke vrijdag de ouders bijeen en liet alle klasgenootjes in het spotlicht demonstreren wat er weer aan liedjes en toneelpartijtjes was voorbereid. Een frappante cocktail van opwinding, plaatsvervangende podiumangst, trots en sentiment borrelde op in je gemoed.
Misschien is het diezelfde adrenaline die mensen drijft om met 300 tegelijk naar Ainsi te rijden op een ijskoude winteravond. Terwijl op zaterdag een stad vol kroegen en restaurants lonkt, zit de zaal knotsvol en maakt het gniffelende publiek zich op voor de eerste spreker. Het podium, het licht, geluid en de projecties staan nu eens niet in dienst van beroepssprekers maar van onze eigen amateurs. Mensen zonder podiumervaring, geen spoor van broodwinning en zelden het stabiele zelfvertrouwen in de eigen taal. Als één grote reünie van de tangramschool. Dat is Pecha Kucha.
Gisteren, zaterdag 20 februari, ging dat weer geweldig. De Amerikaanse Susan Shaefer was al PK-fan en ontpopte zich nu als een dichtende Diva die moeiteloos de spits afbeet. Haar gedichten zijn van grote klasse en gebracht met Amerikaanse flair. Dus lag de lat meteen hoog, zou je denken. Maar Christianne Rousseau nam het op een geheel eigen manier mooi over, met het opschudden van onze slaapkamers, de vergeten leefruimte in huis. En daarna gaat het snel… elke zeven minuten een nieuw onderwerp, compleet haaks op al het voorafgaande. Catalina Goanta – Master student at the Maastricht Graduate School of Governance – doet een pleidooi voor Scholarships en maakt op gevoelige manier duidelijk welke impact dat op levens heeft. En Mark Post knalt daar een ‘rollercoaster’ achteraan over het slimme gebruik van stamcellen in de vleesindustrie. Het klinkt bijna even futuristisch als hilarisch, maar is nog allemaal echt ook. Ook Eric Joris blikt in de toekomst met vergaande theaterproeven. Eric vertegenwoordigt een van de avontuurlijkste gezelschappen van Vlaanderen met voorstellingen op de grens tussen technologie, theater en wetenschap. Ainsi-manager Fons Dejong raapte de handschoen op om in eigen huis zijn pleidooi te houden voor meer fonteinen in de ‘Euregi-au’. Aan zijn betoog en afgetrainde gestalte kon je zien dat hij nog maar pas de voettocht naar Santiago de Compostella heeft volbracht. Ook opvallend was Mirek Hazer die met een vlammend betoog ten strijde trok tegen het Internet. Koud makende voorbeelden en komische details die ons wat realistischer maken rond de effecten van het web. En dat terwijl politiek dier Nelleke Barning juist pleitte voor de omarming van het authentieke communiceren in blogs en social media. Dus hadden die twee elkaar wel wat te vertellen in de ‘beer break’. Hoe Danielle Bakkes Maastricht tot een eigentijds Brugge gaat verbouwen, zie je vast spoedig in Dagblad de Limburger, want Claire van Dyck en fotograaf Rob Oostwegel waren er ook. Met deze vijfde aflevering haalde het event maar liefst 11 nationaliteiten. En was voor de vijfde keer op rij uitverkocht.

3 gedachten over “Yesterday

 1. Ha JP
  Helaas, ik kon er niet bij zijn, het was de bedoeling, maar ik was te laat terug uit Den Haag (werk, en dat gaat nu eenmaal voor).
  Ik begrijp uit je eigen verhaal dat het wederom geweldig was! Volgende keer ben ik er weer bij.
  Dág!
  Jakomijn

 2. Ja, ook ik er niet bij alhoewel eigenlijk beloofd, maar (vrijwillig) werk ging voor. Dierenleed en groot onrecht in deze mooie omgeving Maastricht-Kanne, NEE.
  Heb via een vriendin gisteren een uitgebreid verslag gekregen en lees hier met een glimlach dat het weer een mooie inspirerende avond was. 20 mei staat nu ook genoteerd en ik hoop dat er zich dan geen incidenten voordoen die mijn inzet vereisen!
  Groetjes,
  G.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s