Alles Gratis


Ik ken ze nog wel, mensen die met één slim idee miljonair werden (en soms gelukkig). Omdat ze dat trucje deponeerden. Hoe houdbaar is dat beginsel nog? Glijden we naar een tijdperk waarin we elkaars ideeën delen en verbeteren? En waarin we heel wat meer dan één idee ‘in a lifetime’ zullen uitbroeden?

In de ICT is het begrip ‘open-source’ alweer stenen-tijdperk-taal. En we zien de collectieve programma’s en internetsites vooral tomeloos groeien. Wikipedia is zo’n mooi voorbeeld, waar het om kennis gaat. Maar we hebben natuurlijk ook Flickr, de open fotosite en YouTube voor films. En wie muziek zoekt, kan bij Limewire nog altijd graaien uit het rek. Alles te grabbel.
Apple passeerde deze week de uitgifte van 3 miljard applicaties voor i-phones. Men levert er maar liefst 350 per seconde – velen gratis – waarvan het concern er zelf maar bitter weinig ontwikkelde. En zo kun je doorgaan op het vlak van kennis, entertainment, lifehacking en netwerkondersteuning. Ik heb aan Hyves, Facebook én Linkedin nog geen euro uitgegeven. Aan Twitter evenmin. Wie wel?
Ik draag wel op een andere manier bij, door wetenswaardigheden te bloggen, door middels posts, tweets en krabbels te verwonderen, door het uploaden van films, foto’s, voor wie het maar bekijken wil. Zo zijn er ook sites die ondernemersideeën delen. Springwise is daarvan een rijk gesorteerde. Op de Springwise Homepage staat deze week de top 10 van businessideeën voor 2010. Deze ideeën zijn door een vrijwillig – gratis! – netwerk van 8.000 spotters verzameld en bijeengebracht voor iedereen die er maar iets mee kan.
Waar gaat dat allemaal heen, hoor ik vaak genoeg andere creatieven om mij heen verzuchten. Als zometeen alles maar van iedereen is, waar gaan wij dan ons brood mee verdienen? Wie zet vakmensen en ideeënmensen aan het werk terwijl alles domweg gratis kan worden gedownload? Hoe gaat de krant blijven voortbestaan? Australiër Rupert Murdoch (naast krantenmagnaat ook niet de eerste de beste op het Internet ) heeft afgekondigd dat hij alle krantennieuws weer van het web en uit de zoekmachines haalt. Dat idee gaat tegen de haren in (hoe kaal hij ook is) van Seth Godin, een succesvol schrijver die de klassieke marketing heeft verruild voor iets eerlijks: een nieuwe visie op het leveren van waarde. Godin reageert op Murdoch met: “You don’t charge the search engines to send people to articles on your site, you pay them. If you can’t make money from attention, you should do something else for a living.” Dat we Godin nog niet vinden in de Nederlandse Wikipedia, zegt eigenlijk al genoeg. We zullen ons ook in Nederland moeten realiseren dat we naar een samenleving groeien waarin alles met alles en elkaar verbonden is. Iedereen wereldwijd heeft een mobiele telefoon, de eerste internetgeneratie krijgt stilaan grip, de revolutie gaat als een Tsunami over de oude structuur heen en zal vrijwel alle beproefde paden doen vervagen. Of we dat nu willen of niet. En ik denk dat we daar onontkoombaar positie in moeten kiezen. De enige weg is die van het toevoegen van oprechte waarde. Voor al het overige is in the end geen plaats.
(link naar twitter)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s