Twitter je Slimmer II


Hoe Twitter voor jezelf iets zinnigs kan betekenen, zul je zelf moeten uitvinden. Toen de ballpoint geïntroduceerd werd, adviseerde ook niemand wat je ermee moest schrijven. Maar als je iets te melden hebt, kunnen deze tips je wel op ideeën brengen. Essentie is dat je met Twitter beschikt over de kracht van de groep waarmee jij verbonden bent. Razendsnel.. zonder grenzen. Evenmin kosten.

Twitteraars zijn nieuwsgierig. Al kennen velen je niet, ze lezen graag jouw ideeën in korte berichten. Zeker als je aardige dingen deelt, slimme sites, een leuke vondst of actueel nieuws, is dat allemaal welkom. En het omgekeerde is ook waar: als je vervelende dingen rondstuurt of alleen maar lawaai maakt of nutteloze mededelingen, dan sluit iedereen zich van je af. Het is dus net als in een fijn café.
Twitter werkt pas goed als je een interessante groep hebt opgebouwd. Zowel jouw volgers als mensen die jij volgt zijn daarbij van waarde. Vakgenoten zijn voor velen heel erg de moeite, maar het kunnen ook lotgenoten, smaakgenoten of andere gelijkgestemden zijn. Stel, je stuurt een berichtje: ‘wie weet er een veilig hotel in Guatemala City?’ dan is er bij 100 mensen altijd wel iemand met een tip. En die doet er dan ook nog meteen dé essentiële website bij die je zelf nooit gevonden had. En de rest, die geen idee heeft, zwijgt. Zo werkt Twitter. Of je vraagt eens welke goedkope Chardonnay het best smaakt, of je wilt weten of iemand nog een geschikte poetsvrouw weet, je krijgt vrijwel altijd waardevolle tips die je op Google nooit zult vinden. Toen ik zelf mobiel twitterde dat mijn internet er voor een heel weekeinde af lag, kreeg ik binnen 5 minuten drie opmerkelijke antwoorden. De eerste verwees naar een slimme website voor “internet-doe-het-zelf” en dus niet naar de Ziggo-site waarop ik vastliep. De tweede had een vervangend modem uit de kelder opgedoken. En een derde nodigde mij uit voor een feest, want “hoe kom jij anders een weekeinde zonder internet door?” Dat was met Google nooit gelukt.
Hoe je die groep ontwikkelt? Maak op www.twitter.com jouw persoonlijke account aan, beschrijf je interessesfeer, doe er ook een portretje bij, zodat mensen een gezicht hebben bij jouw inbreng en voeg eens voorzichtig een paar mensen toe die je hebt gevonden bij Linkedin, Facebook of via een bekende twitteraar. En misschien wat kranten, omroepen. Zo krijg je snel nieuwtjes en elke dag een paar nieuwe deelnemers in jouw twitterlokaal. Zie het als jouw feestje en als je zelf af en toe waardevolle dingen zegt, wordt het er vanzelf drukker.
Plukte je voorheen gretig elke dag de krant uit de bus.. het is niet ondenkbaar dat je spoedig in de trein, in de wachtkamer, naast het fornuis, op het toilet je favoriete twitters uitleest. En daar zit dan elke keer wel iets bij wat je op geen andere manier geweten zou hebben, maar wel interessant kan zijn. En als je een keer iets organiseert, publiceert, uitbrengt van enige omvang, kun je tot op de laatste minuut mensen uitnodigen en inspireren. Het valt niet te ontkennen dat er tijd in gaat zitten, al doe ik de voorspelling dat het je op andere vlakken enorme tijdwinst kan opleveren. Wil je er wat meer over horen, kijk dan eens naar Martijn Aslander of bekijk eens deze uitgebreide instructie. Je het ook nog eens nalezen in andere woorden. Mij vind je hier.

2 gedachten over “Twitter je Slimmer II

  1. Een gezond en goed MMX, Jean-Paul! Grappig dat je over Twitter blogt, ik ben een andere mening toegedaan die ik hier niet verkondigen zal. Dat ik m’n Twitter heb gewist en ook Facebook aan deactivatie heb onderworpen zegt wellicht voldoende over mijn “nieuwe” MMX-houding 🙂
    Het is heerlijk om nu flink wat afstand te hebben gezandschept op een strandje waar ik de cyberzee in de verte wel kan horen ruisen, maar het zout niet meer hoef te proeven. Ik blijf echter wel leuke weblogs volgen 🙂
    Tot bij de volgende Pecha Kucha!

  2. Voor je MMX voornemens heb ik uiteraard respect. Het ‘minderen’ kan in heel wat opzichten veel opleveren. En dat zal beslist ook bij online-tijdsbesteding zo zijn. Eigenlijk heb ik met mijn Twitterverhaal verder geen ‘mening’ willen uitdragen, als wel de nuchtere constatering dat het een middel is waarmee je iets ‘kunt’. Wat je er verder dan mee ‘doet’ is niet mijn zaak. En als ik zo eens op twitter rondkijk zie ik heel wat leeghoofdigheid en impulsief/compulsief geroep in de ruimte. En daar ben ik net als velen niet van onder de indruk. Dank voor je reactie en ook jij/jullie alle goeds dit jaar 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s