Twitter je Slimmer I


Toen men op 15 Juni 1938 de kroontjespen terzijde legde om de eerste Ballpoint Pen uit te proberen, trok menigeen een bedenkelijk gezicht. Wat moet dat nu worden, zo’n dun lichtblauw lijntje dat in niets te vergelijken is met het diepe inktzwarte spoor in dik en dun zoals een vulpen of een kroontjespen dat kan? De eerste reacties op Twitter zijn vandaag ongeveer dezelfde.

Nog maar pas, in oktober 2006 startte Twitter officieel. In datzelfde jaar hadden heel wat Nederlanders hun eerste stappen op Hyves gezet. Met wisselend enthousiasme bij ouders. Want wat moeten al die vage bekenden met onze vakantiefoto’s in badkostuum? Inmiddels lieten hun dochters zich alweer paaldansend fotograferen door vriendinnen en liepen aansluitend hun bezoekcijfers in de duizendtallen.
Niet echt een ervaring om aan weer iets nieuws te beginnen. Maar Twitter is absoluut geen sociale netwerksite als Hyves of Facebook, maar juist dankbaar communicatiegereedschap. Zoiets als een ballpoint in een tijdperk van ganzenveren. Wie zich oppervlakkig oriënteert, komt uit bij de twitterende Maxime Verhagen, die ons op gepaste tijdstippen vertelt dat hij de tweede kamer binnenstapt of zijn parkeergeld heeft vergeten. Dat kan inderdaad ook met Twitter, maar daar ligt niet de kracht. Het medium is vooral een razendsnel organisatie-instrument. Maxime Verhagen heeft nu zo’n 24.000 mensen die hem volgen. Bij een deel daarvan heeft hij inmiddels de sympathie gewonnen, door met enige regelmaat aardige, slimme, eerlijke en nuttige opmerkingen te maken en vriendelijk op vragen te reageren. En dat steeds in korte berichtjes van minder dan 140 karakters. De kracht van het medium komt straks – bij de verkiezingen – aan het licht, als Verhagen zijn volgelingen vraagt om een zeer actuele poster te downloaden van zijn website. Binnen 10 minuten zullen de eerste posters achter de ramen verschijnen. En zullen bovendien duizenden volgers zijn bericht retweeten (doorsturen) in hun eigen netwerk. Dat worden dus honderdduizenden Nederlanders. Binnen 10 minuten. Hoe gaat Wilders hem dat nadoen? Het beste voorbeeld van Twitter hebben we kunnen zien bij de verkiezingen van Barack Obama. Hij wist met behulp van dit medium een onwaarschijnlijk grote massa te mobiliseren. Uiteraard in combinatie met zijn ijzersterke web-tv en zijn mediagenieke retoriek en presentatie. Al het conservatieve kapitaal van de VS heeft hem niet van de overwinning kunnen afhouden. Dat was voor een wezenlijk deel de kracht van Twitter. Dit medium gaat sneller dan gedacht de kranten én TV hun dominante hoofd kosten. Want Twitter is razendsnel en ook mobiel te gebruiken op momenten dat je er zélf zin in hebt. En als je er wat vaardigheden mee hebt opgedaan, ontdek je dat je zelf ook een medium bent. Als jij twittert dat de nieuwe film Avatar een oninteressante hype is, dan kan daar bij jouw 100 volgelingen geen promotiebudget uit Hollywood tegenop. Want wat jij zegt is menens, zonder eigen belang. En wat Hollywood roept, is ingegeven door winstbejag.
In deel II zal ik toelichten hoe je een zinvolle start kunt maken zonder je agenda te overbelasten. Hebben we het over een hype? Nee, ik schrijf vanaf nu met een ballpoint pen en leer meteen steno.

7 gedachten over “Twitter je Slimmer I

 1. Beste Jean-Paul,
  De toename van het aantal communicatiemiddelen, zoals sinds 2006 die met Twitter, leidt bij mij evenmin tot enthousiasme als tot categorische afwijzing. Wat mij daarentegen verbaast is de slaafsheid, waarmee die middelen in de regel meteen massaal worden omarmd. En dat zonder dat veruit de meeste gebruikers ervan geen halve serieuze jota te communiceren hebben.
  Kennelijk is communicatie – net als de Holly- of Bollywoodindustrie – een lucratieve markt. En daar is helemaal niets op tegen; ik gun iedereen zijn succes, zolang het maar niemand schaadt. Onderwijl prijzen communicatiespecialisten, net als jij nu, het gebruik van Twitter nog eens extra aan, leunend op bijv. het succes van Obama. Maar deze meneer uit Chicago had daadwerkelijk iets te melden, op de juiste plek, op het juiste ogenblik en gesteund én gecorrigeerd door de juiste mensen. De twittercampagne vormde een klein, maar belangrijk onderdeel van deze Greatest Political Show On Earth, die een even groot sex appeal uitstraalde als nog altijd de beelden hebben van bijv. de lancering van de Apollo 11, die de eerste man op de maan bracht. Het kan net zo goed benauwend worden, zoals met de ultrademocratische stemmingen voor bijv. het woord van 2008 of voor de dichter des vaderlands. Ik zie mijn geest al kruipen bij groepsacties, bijeengetwitterd door landelijke of provinciale politici zonder of met de verkeerde kleur. Buitenparlementaire acties via dit medium zullen de veiligheidsmaniakken onder ons weer veel werk én aanzien bezorgen. Ondertussen gebruik ik de computer gewoon naast de bal- én vulpen en denk: “Gaan jullie alvast maar met de tijd mee, ik kom later wel.”
  Groet,
  Ad

  • Je voorvoelt wel dat ik goeddeels je mening deel. Het is inderdaad zo dat het schrijven met een ballpoint alleen zin heeft… als je iets te schrijven hebt. Zoniet, mis je niks.. voeg je ook niks toe. Ik richt mijn verhaal dan ook alleen aan diegenen die er iets mee kunnen, omdat ze iets zinnigs te melden hebben. Omdat ze in deze samenleving het verschil willen maken, terwijl dat voorheen was voorbehouden aan de organisaties met geld en macht. Met communicatieafdelingen en budget. Daar lijkt verschuiving in te komen. Of dat alleen maar goeie dingen voortbrengt, betwijfel ik evenzeer als jij. Maar dat we in een tijd leven van krachtige veranderingen, zul je vast onderkennen. En dat twitter daarin een relevante rol gaat spelen, misschien nog niet. Ik ben er overigens ook niet blij mee dat zulke middelen vaak het eerst ontdekt worden door voetbalhooligans en extremistische partijen. Ik heb de indruk dat dit medium door te veel intelligente mensen genegeerd wordt en de associatie oproept van een ongewenste, vermoeiende hype. En dat is onterecht. Daarnaast denk ik dat Twitter de netwerkstructuur van deze samenleving aanmerkelijk kan versterken. En dat laatste stemt mij positief. Dank voor je bijdrage Ad. En we zullen het er zeker nog over hebben.

 2. Dear Jean-Paul,

  The major difference I experience between Twitter and other social media networks such as Hyves and Facebook is that it is a completely public platform, so that everyone (and not only our approved friends) can see our tweets. (That is why it is advised not to tweet that we’re going to be away for a few days on holidays ;-))

  This difference is obviously being exploited in all sorts of (more or less clever or ethical) ways and to serve various sets of (more or less altruistic) goals…

  I see the power of Twitter in its immediacy and its reach (entire conferences are being covered live via tweets). Twitter’s content is also being carefully monitored by people working on the semantic web and on sentiment analysis research…

  [Here’s a list of articles about Twitter from the EJC’s media news section that you might find interesting: http://bit.ly/6OFaYN%5D

  Have you heard about Topsy, the search engine powered by tweets: http://labs.topsy.com/about/. One of its founders is Rishab Ayer Ghosh, a researcher at Maastricht’s UNU Merit institute.

  I’m looking forward to Twitter je Slimmer II 😉

 3. Pingback: The Powers | T36 Media Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s