Iemand Staat Op


Na de teleurstelling van Kopenhagen verkeren we in een vacuüm. Hoe verder, nu blijkt dat de leiders van deze wereld niet bereid zijn over de landsgrenzen heen te kijken? Als we de deskundigen moeten geloven is de klok van 12 uur al begonnen met haar zware slagen.

Hoe bewust zijn we eigenlijk van onze voetafdruk? Met de CO2 gaat het dus niet goed. Maar de eerste basisbehoefte die wereldwijd in het gedrang komt is drinkwater. Er zijn al gebieden waar die spanning dagelijks voelbaar is: elke Israëlische burger beschikt goedkoop over 280 liter drinkbaar water per dag, de doorsnee Palestijn moet een etmaal rondkomen met 8 liter. Nederlanders en Belgen beschikken ook over eindeloos veel drinkwater en gebruiken zo’n 120 liter per dag. Een aanmerkelijk deel van dat water heeft een extreem banaal doel. Het wordt namelijk gebruikt voor het wegspoelen van onze ontlasting. En in één minuut douchen, spoel je 8 liter water door het putje. Die eerste 8 liter laat ik al onbenut stromen totdat het water op temperatuur is. Daar doet een Palestijn dus een hele dag mee.
In het Braziliaanse Porto Alegre levert men per persoon de dagelijkse basisbehoefte aan water aan een zeer laag tarief. Maar elke liter extra wordt daarna snel duurder. Dat remt het verbruik enorm en bovendien wordt zo elke inwoner bewust van zijn behoefte. De schokkende cijfers over ons watermisbruik in de lage landen brengen de oude beerput in herinnering. Zou daar niet een heel slimme, verbeterde versie van denkbaar zijn? Een septic tank die ongeveer net zo slim de energie uit onze verzamelde ontlasting haalt, als een zonnepaneel energie haalt uit het zonlicht?
En als we op een dag de olieprijs zien stijgen, dan gaan we natuurlijk geheel nieuwe drama’s beleven. De schaarste van energie die ons te wachten staat gaan we niet trotseren door alleen de CV een graadje lager te zetten. Maar daarover een andere keer, laat ik positief eindigen. Ik zie bij TEDx in Amsterdam een man opstaan, die de juiste snaar raakt. En in de zaal zit onder meer Martijn Aslander en Paul Rinkens (ijverig schrijvend) als toehoorders in de ochtend; het deed me deugd ze daar te treffen. Als onze Staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans in het bestuur van ons land, of in Europa meer ruimte zou krijgen, is dat wellicht alweer een stap in de juiste richting. Los van alle politieke idealen die in ons partijenstelsel schuil zouden moeten gaan – wie ziet de verschillen nog? Ik heb dan ook weinig met de huidige politiek – herken ik in zijn verhaal de gedrevenheid en overtuiging die nu nodig is. Al zouden veel klassieke aandelenkoersen het zwaar hebben met Timmermans als Premier, er komt dan in elk geval een bewustwording op gang. Waarmee we misschien slim en tijdig reageren op de hoge hindernissen die onafwendbaar zullen verschijnen.

2 gedachten over “Iemand Staat Op

  1. Hi Jean-Paul, your blog brings to mind many images and memories of ways I’ve seen water being outrageously wasted, or desperately saved, in various places in the world…
    One of the most water conscious ways of bathing I’ve experienced was in a traditional house in Japan: http://en.wikipedia.org/wiki/Furo
    My aunt in Brazil keeps 7 or 8 buckets of water in her kitchen. She places them in a row, and the water in each bucket has a decreasing degree of cleanliness and re-usability. And every single drop of water counts and is re-used..

    • That’s an interesting article. I remember being washed as a child (5 years old) standing in a small basin, just to get the dirt of my skin because of playing in the garden. It was seldom a relaxing and warming experience. For my younger brother the same water was used. And in that way it was – like the the Japanese tradition – a sort of bathing ritual. Thank you for this contribution Sueli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s