Scherpschieten steeds scherper


Als vanmiddag de Statenzaal van het Provinciehuis door een aardbeving – type 13 april 1992 – zou zijn ingestort, was Limburg ineens van al haar communicatiespecialisten beroofd. Want men was in grote getale bijeengekomen bij het symposium over ‘overheid & nieuwe media’.

Gedeputeerde Noël Lebens stelde zich kwetsbaar op door het nieuwe web-tv te etaleren als een kansrijk medium. Hij toonde daarbij enkele voorbeelden op het scherm, die onder zulke omstandigheden wat triviale bijklank krijgen. Al was er ook een mooi Spaans voorbeeld. Samen met mijn team ben ik vanaf het eerste uur betrokken bij het project en zie de gestage vooruitgang in de toepassing van dit complexe medium. Web-tv kent heel wat facetten, die alle betrokkenen geleidelijk in de vingers moeten krijgen. Daarnaast is bij deze bestuurlijke toepassing de vraag waaraan je het succes afleest. Terwijl critici een kijkcijfer willen zien, gaat het juist veel meer om de kwaliteit van dat bereik. Kom je bij de beoogde doelgroep op het scherm? En hoe is hun waardering. Web-tv heeft immers iets weg van scherpschieten. Als je het slim aanpakt tref je alleen de doelgroep en dat met groeiende trefkans.
Felix Meurders – die de leiding had over de middag – was niet gekomen om complimenten uit te delen en vuurde vragen af op iedereen die bewoog. Prima, want daar blijf je wakker bij en je hoort nog eens wat. Zo waren na een enquêtevraag 9 mensen ervan overtuigd dat Wilders ooit namens het CDA in de gemeenteraad van Venlo had gezeten. Apekool dus. Dat we zo makkelijk te beïnvloeden zijn, werd op deze manier aangetoond door spreekster Kirsten Verdel. Zij beleefde de Amerikaanse verkiezingen als lid van het Obama-campagneteam. Wat haar thema te maken had met de rol van de Limburgse bestuurders was minder relevant. Het ging vooral over slimme strategieën en toepassingen van nieuwe media. Toen ik in de pauze als web-tv verslaggever enkele gasten aan de tand voelde, was de stemming positief, al liepen de meningen nogal uiteen. Na de vlaai volgde een breedvoerige uiteenzetting van Bram Alkema, het werd een college dat nog het meest leek op de missionering van een achtergebleven gebiedsdeel. Totdat het publiek ingreep. L1-hoofdredacteur Leo Houben confronteerde Alkema met het subtiele verschil tussen een bestuurder en iemand die de verkiezingen wil winnen. En stelde dat het ‘dagelijks luisteren naar het volk’ niet tot de primaire taken van het bestuur hoort. Die moet vooral uitvoeren en communiceren waar nodig. Meurders wilde Alkema te hulp schieten, toen een afgestudeerde zijn hele betoog kwalificeerde met: ‘uw verhaal had in ons eerste studiejaar niet misstaan’. Alkema maakte vlot plaats voor Erwin Blom, die het liefst met het hele publiek achter de pc was gekropen, zo kwam het op mij over. Een bevlogen man met gevoel voor eigentijds communiceren in netwerken, die de kracht en snelheid van twitter en internet met levendige voorbeelden aantoonde. En in de finale was Blom het panellid met de meest directe repliek: “Maak jezelf als organisatie zo transparant mogelijk” en “betrek de groep geëngageerde deskundigen in je discussie”. Het Gouvernement bleef overeind vandaag, al liepen er soms wat rillingen door de statenzaal. Maar die heeft natuurlijk al zwaardere schokken op de schaal van Richter doorstaan. Het was absoluut de moeite waard.
(link naar twitter)

Een gedachte over “Scherpschieten steeds scherper

  1. Even los van wie het goed deed en wie niet (want daar zouden we nog een goed glas bier over kunnen drinken, JP) gaf gisteren een leuk beeld van de state of the art van ‘nieuwe’ media. Bepaal je doel, zoek en vind je doelgroep op ’t net (want zij hebben elkaar namelijk allang gevonden) en ga met ze mee. Vertrouw op anderen, probeer niet te controleren, ga de dialoog aan en wees eerlijk. Het kan nog alle kanten op met social networks, heerlijk om daar met een groep communicatiemensen over na te denken. Provincie Limburg; bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s