Voorpaginanieuws


Wat ben je aan het doen, vraagt de oermens die soms uit mijn fantasie zomaar naast me staat. Ik lees de krant. En om een hele reeks vragen te voorkomen leg ik hem uit wat een krant is. Hij ruikt eens aan het papier en trekt een bedenkelijk gezicht. Alles wat belangrijk is, herhaalt hij zachtjes. Dus daarom komt iemand dat elke dag naar je huis brengen?

Ja, zo gaat dat. Alles wat belangrijk is valt elke dag door die spleet in de deur op de grond in mijn huis. En van alles wat belangrijk is, wat is daarvan het belangrijkst? Ik blader naar het einde van de krant en wijs naar de economische pagina. Wat zeggen deze stinkende bladeren dan, vraagt de oermens. Dat er in Irak weer een nieuwe bron van olie wordt klaargemaakt om onze auto’s te laten rijden. Om onze fabrieken te laten roken, onze huizen warm te maken. Hij kijkt me vragend aan. Ben je niet blij? Nee niet echt, beaam ik. Omdat dit soort nieuwe reserves de echte stappen die we zouden moeten zetten alleen maar uitstellen. En omdat die enkele mensen die nu juist moedig bezig zijn met die belangrijke stappen, steeds verder worden ontmoedigd, omdat nog steeds bijna niemand met hun meedoet. We hadden al lang in veel slimmere auto’s kunnen rondrijden. Mijn huis had veel slimmer verwarmd kunnen zijn en ook de krant zou al lang door de kabel op mijn scherm moeten komen in plaats van de stinkende bladeren door mijn deur. Maar mensen willen het liefst de dingen blijven doen zoals ze het altijd al deden. Dat was in jullie tijd toch ook al zo, vraag ik de kleine man, die inmiddels verwonderd naar mijn i-phone staart. Hé, ik zie mezelf, zoals in water. Ja, dat is je spiegelbeeld.. hij staat uit. En dat zullen we maar zo laten anders wordt je gek, denk ik erbij. Maar ik begrijp het niet goed, hervat hij zijn oergedachten. Jullie zijn toch al honderden jaren geleden begonnen met het verbranden van zwarte steen en zwarte olie. Dus heb ik altijd gedacht dat het laten verbranden jullie doel was. Iedereen is daar onafgebroken mee bezig. In de winter met warm maken, in de zomer met koelen. En zit men niet thuis met de lampen en computers aan, dan gaat iedereen autorijden. Ik dacht juist dat jullie een soort wedstrijd hielden wie het meest verbranden kon. Tja, daar lijkt het vaak wel op, beaam ik. Nee, we maken ons daar inmiddels wel grote zorgen over. Maar waarom zetten jullie dat dan op het achterste blad van deze krant? Ik zou niet weten hoe ik dat de oermens moet uitleggen. Maak je niet ongerust, sluit ik af, het komt vanzelf op de voorpagina. Echt, je zult het zien. En om mezelf niet in mismoedigheid te laten wegdrijven, beloof ik de oermens dat ik hem meeneem naar het Kerstconcert in Amsterdam, op eerste kerstdag. Wat is daar dan? Daar spelen zo’n 120 mensen samen muziek, waarbij er 2.000 mensen luisteren hoe dat gaat. En al die mensen verbruiken dan samen geen olie, geen druppel, meer dan een uur lang. De zaal wordt warm van hun eigen lichaamswarmte. En de muziek komt zomaar uit hun violen en trompetten. Op die manier vieren we de innerlijke kracht van de mensheid. Die de mooiste dingen voortbrengt zonder stank en rook. Ik verheug me, fluistert de oermens onverstaanbaar. En lost op in de alledaagsheid.
(link naar twitter)

Een gedachte over “Voorpaginanieuws

  1. ja, we leven er middenin, nietwaar? zag enkele dagen geleden een ‘milieuhuis’, niks arremoe, gewoon hartstikke modern en leuk ingericht. regenwater wordt gefilterd en gebruikt voor toilet-douche-wasmachine, alle mogelijke warmte wordt opgevangen-opgeslagen en opnieuw gebruikt. als je dat ziet, dan denk je, het kan voor IEDEREEN op die manier. maar wat doen ‘we’…

    dacht vanmorgen nog.. wat zou de perfecte mix zijn van hedendaags vernuft op technologisch vlak en ‘terug naar minder, is meer’… kwaliteit en vooral rust van ECHT (be)leven…

    leuk om dan hier een paar verwante draadjes van dat groot ‘wandkleed’ te vinden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s