Free your Mind


En zo zat ik plots in de BBox, een gloednieuwe inspiratieruimte met alles erop en eraan binnen het totaalconcept van Hotel Beaumont. Deze BBox is in zichzelf een lege huls, maar dan wel een waar alles op en aan zit. Er is internet, er zijn schermen, er is muziek, er is licht in alle kleuren, er is zit-, staan- en hangplaats, er is espresso en Prosecco en er zijn toiletten.

Mocht je op een alledaagse middag aan de BBox voorbij lopen over het trottoir van de Wilhelminasingel in Maastricht, dan zou je kunnen vermoeden dat de curator van YabYum een serieus overnamebod uit Maastricht heeft gekregen. Maar al acht ik eigenaar Harrie Beaumont tot brutale investeringen in staat, de BBox is toch net weer even anders. Het is een plek waar je je fantasie de vrije loop moet laten en daar kun je geen verstrooiende dames bij gebruiken. We zijn er terechtgekomen op initiatief van geestelijk vader, ontwerper Pierre Buijs, die zijn nieuwe bedrijf Creovate diezelfde dag is gestart. Dus nemen we de Prosecco uit de koeling en ontkurken die beheerst om dat bijzondere moment te vieren.
Wat is dat toch, die felbegeerde creativiteit? Waar men in deze tijd vol verwarring zoveel van verwacht? Als we creatieve producten zien, geeft dat vaak een glimlach. Omdat het ons van de voorgebakken concepten in het hoofd bevrijdt. Bij het woord “schoen” denken we allemaal aan hetzelfde. Een leren, samengestelde herenschoen, vol spijkertjes en stiksels, met veters, donkere zool en hak. Het is wellicht een Afrikaan die bij het begrip schoen eerder aan een autoband denkt, omdat hij daar al jarenlang zijn slippers uit snijdt, die op de markt van Lagos beschermen tegen glasscherven. Zo hebben we allemaal onze clichés in het hoofd. Die door creativiteit worden bevrijd. Voor wie er nog geen stoomcursus over heeft bijgewoond, en niet in de lach wil schieten met de uitleg in Wikipedia: creativiteit is het vermogen om twee werelden die niets met elkaar te maken hebben, toch te verbinden in één idee. De stierenkop van zadel en stuur is er zo een. Dat object is waarschijnlijk bedacht door een boerenzoon in de oefenarena van Antequera – ik verzin maar wat – lang voor dat Picasso er zijn punt mee maakte. Voor mij is dat voorwerp een symbool van creatieve scherpte, hetgeen overigens helemaal niets met kunst te maken heeft. Kunstenaars volgen een diep geloof in het vinden van een uitdrukkingsvorm waarin hun overtuiging moet condenseren. Dat gaat dus mijlen verder en is veel duurzamer dan creativiteit. Creativiteit kan ook op een doordeweekse middag. En creatief zijn kunnen we in theorie allemaal, al zijn velen er te bang voor. Want wie een creatieve oplossing zoekt, moet van het gebaande pad af. En dat voelt bij de meesten nogal angstig of minstens onwennig.
De BBox gaat die vrees niet wegnemen, maar wel de nieuwe ervaring zo pijnloos mogelijk maken. Wie er niet in thuis is, kan het best aan de hand van een creatieve gids worden geleid om de eerste pogingen zo vruchtbaar mogelijk te maken. Pierre Buijs is zo’n procesbewaker, die ook in onze Pecha Kucha organisatie – zo blikken we op een bewogen jaar terug – heel wat onverenigbare werelden aan elkaar heeft helpen knopen. Een heerlijke vrijheid die alle verwarring en angst van deze tijd gaat oplossen, dat zul je zien. Free your mind en laat de Prosecco knallen.
(link naar mijn twitter)

4 gedachten over “Free your Mind

 1. Pingback: Free your Mind | T36 Media Blog

 2. “Want wie een creatieve oplossing zoekt, moet van het gebaande pad af. En dat voelt bij de meesten nogal angstig of minstens onwennig”: yes, because this takes courage and involves risks (of being misunderstood, isolated, perhaps even rejected…)

  BBox looks like a interesting new place to be in Maastricht…

  In his book Holofaust, Govert Derix says that one of the recipes for creativity is to let “the child inside us” express itself… Is there a place in BBox to play and be a child..? 😉

  • In my youth a small bridge over the Jeker was my ship on the waves. A tree in the Cannerbos was my house with that special scent, the kerbstone was a balance beam above a huge gorge, a glossy magazine was ammunition for my blowgun. And only a ball was a really a ball. So if we want to let the child inside us express itself we should look at children, talk and play with them, play with the kerbstones, the trees in the woods and invent new games with new creativity. And in case we make a beautiful documentary about all that, you can watch that one in the BBox.. 😉

   • These are beautiful childhood memories Jean-Paul.. which I hope you will include in the beautiful documentary film you will produce one day about the childhood games, dreams and fantasies of the creative people of Maastricht and screen at the BBox..:-)

    There is a beautiful Japanese film you might enjoy seeing one day, it’s called “Village of Dreams”, by Yoichi Higashi, (http://www.milestonefilms.com/movie.php/village/).. a poetic, nostalgic film based on the childhood memories of two twin brothers who grew up in a remote region of Japan and who went on to become famous painters.. (Yukihiko & Seizo Tajima)

    Yes.. Children are a wonderful source of inspiration.. Just the other day for instance, we were talking about the meaning of friendship at home and my youngest daughter started giving some examples, such as: “samen lachen”, “samen dansen”, “samen koprollen”.. to which her older sister added “met elkaar delen”, “elkaar troosten”.. and then my youngest daughter asked: “What betekent troosten…? bedoel je… zoals de brood trooster..?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s