Toegepaste Liefde


typewriterOmdat het tempo van onze maatschappij nu stilaan exponentieel versnelt, worden onze teksten aldoor korter. No time to waste. We laten niet alleen hele nuanceringen weg, ook alle niet-essentiële woorden. Er blijft kindertaal over. En daarvan halen we tenslotte de klinkers weg. Korter dan kort. Krtr dn krt.

Na een vakantieonderbreking bloggen we vrolijk verder. Al krijg ik wel eens de opmerking dat het meer op ‘columneren’ lijkt dan op bloggen. Maar juist het aardige van bloggen is dat iedereen een eigen vorm kiest. Toegegeven, mijn breedsprakige columns vol toegepaste liefde voor belegen woorden zijn niet echt van deze tijd. Integendeel. Het moet echt korter, sneller. Want niemand heeft de tijd om breedsprakigheid te belonen met aandacht. Dat zien we elke dag om ons heen. Het begon misschien wel met sms-verkeer: ‘bn ff nr kppr, CU’. Noodgedwongen, als gevecht tegen de kosten worden sms-teksten kien teruggebracht tot symboolcodes. Zoals een verkeersbord het parkeren verbiedt in een enkele aanblik, kunnen drie toetsen van elke mobiele een somber gezichtje uitdrukken. Of een knipoog met uitgestoken tong. En zo gaat het ook met de tekstregels in onze Facebook, Linkedin en Hyves profielen. “Nieuw blog Jean-Paul” is zo’n zin. En die moet er dan voor zorgen dat echte liefhebbers even klikken. Of sneller nog, even de headline scannen. Als de kopregel zegt: “Geen eetlust, wel seks” dan heb ik meer dan 120 lezers die dag. En doe ik “Belastingaangifte de deur uit” decimeert dat aantal. Wat ik verder in die tekst schrijf, maakt niets uit. Zo zijn de cijfers. Het gaat bij TV, krant en website om de headline. Zojuist ontving ik een Facebook regel: Coldplay @ Nijmegen was super, en kreeg elders de uitnodiging: zat.bbq @ st.pieter. Heel snel leert iedereen headlines schrijven. Met name twitteraars weten daar alles van. Met 140 karakters moet je het doen. En gebruik je ze werkelijk allemaal dan ben je gek, want dat leest geen hond. Hou het toch kort.
En dan opeens… zie ik weer dat web-tv interview met Nic Tummers uit 2003. Die daarin ten strijde trekt tegen de vervlakking, de eenzijdigheid van onze aandacht. De totale waan van de dag die ons blind maakt voor mooie dingen. Ik was het 6 jaar geleden al erg met hem eens en geniet bij dit weerzien opnieuw van zijn rebelse opvattingen. Een paar jaar later – in april 2007 – neemt werelds meest virtuoze violist Joshua Bell de proef op de som. Gekleed als straatmuzikant speelt hij op zijn Stradivarius uit 1713 een van de moeilijkste vioolpartijen aller tijden. En dat alles in de lullige hal van een metrostation. Om te beproeven of er passanten zijn die zijn buitengewone prestatie waarderen. Mogelijk zelfs herkennen. In de drie kwartier dat hij viool speelt wandelen meer dan 1.000 mensen hem straal voorbij. Na zijn concert ligt er slechts 32 dollar in zijn vioolkoffer. Zeven mensen hebben even stilstaand geluisterd, niemand langer dan een minuut. ‘Well done Joshua. Het zegt immers niets over je vioolspel… maar alles over deze bizarre maatschappij’. En zoals Nick Tummers zegt: ‘Het klinkt in ons hoofd al lang niet meer… we horen slechts medeklinkers‘.

4 gedachten over “Toegepaste Liefde

 1. Hallo Jean-Paul,

  Heb genoten van je blog en ben het helemaal met je eens…we razen door als gekken…en lopen achteloos voorbij aan alle schoonheid waarmee we worden omringd.
  Zolang er nog mensen zijn die daar bewust van zijn en anderen op attenderen, hoop ik dat het nog goed komt…

  Groetjes en tot ziens,
  Deborah Heuts

 2. Ik heb met genoegen je blog gelezen en leef met je mee. Misschien kan het volgende tot troost strekken.
  In 586 voor Christus werd Jerusalen verwoest en een groot deel van het Joodse volk afgevoerd naar Babylonie.De koning die dit op zijn naam had heet in de ene bijbelvertaling Nebukadnezar, maar Nabuchodonozor in de andere. Oorzaak: de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst kent alleen medeklinkers, men liet de klinkers weg omdat het perkament waarop men schreef erg duur was. Misschien opent dit perspectief voor het geschreven woord. Ook zuinige auteurs kunnen de tand des tijds blijkbaar doorstaan.

 3. Het gaat zeker nog goed komen.

  Ik zie genoeg initiatieven waarin aandacht is voor SLOW en Less is More. Maar dat kan vaak alleen met een radicaal nieuwe vorm van werken. Daarom ben ik het blog ‘LifeHacking voor Ondernemers’ begonnen. Zodat we EN productief zijn EN tijd overhouden voor de kwaliteit van leven. En wat ‘kwaliteit van leven’ is? Dat is persoonlijk en daar kom je geleidelijk achter naarmate je ouder wordt.

 4. Om maar even kort te reageren..wat een móoie laatste zin.
  Het nadeel van deze gedachten? het gevaar van de calinistisch/moralistisch schuddende vinger…
  Het lullige? Dat je overwegingen allemaal waar zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s