You improvise. You adapt. You overcome.


microsoft_surface_touchscreen_table1

Gisteren was ik weer een middagje medewerker bij ikea. Het geniale bedrijf dat de meubelmarkt compleet heeft veranderd. Ik moest nadat mijn dochter koos voor Malm, Sultan en Billy’s de beschikbaarheid checken. En daarna met cijfercodes op zoek in het magazijn om daar de juiste doos uit het rek te trekken. Om vervolgens te laden op een plateauwagen, die dan wordt gescand.

Mijn loon op deze triviale middag bestond uit de grootst denkbare korting op de hele partij. Voor nog geen duizend euro reden we een compleet appartement naar de huurwagen. Wie zulke Billy’s en Bestå’s al eens in elkaar heeft gezet, kan de onovertroffen efficiency niet zijn ontgaan. Het zakje schroeven gaat helemaal op en wat er overblijft zijn een paar flappen karton, klaar voor de papierbak. Het meest indrukwekkend vind ik de internationale handleiding waarin geen woord te vinden is en zelfs de grootste sukkel geen kans krijgt om maar één fout te maken. Welk bedrijf kan Ikea nog verslaan?
Disign is een ongrijpbare factor die de elite naar luxe toonzalen doet afbuigen, waar ze voor heel andere bedragen eigenzinnige meubels aanschaffen. Dat die door mannen in witte pakken thuis worden voorgereden, maakt de aankoop alleen maar exclusiever. Maar uit die hoek zal geen antwoord komen op het Ikea-succes. Kan het dan nog anders, nog sneller bijvoorbeeld? Stel ik klik op een 3D site mijn kastjes en bedden bij elkaar en een uur later hoor ik het geronk van een helikopter die een palet vol bijna-klaar-meubelen in mijn achtertuin laat afdalen. Twee mannetjes verkleed als Batman en Robin sleuren de boel op de plek met slimme hijs- en trap-robots en anderhalf uur later is het bedrag van mijn rekening afgeschreven. Dat zou wel aardig tegemoet komen mijn koopimpuls. Maar of dat plan Ikea plat krijgt?
Misschien moet er een aanrecht komen met een krasvrij touch-screen, waarmee ik snel kan leren hoe je enchilada’s vult. Uit de kastjes klinkt bij het openen een wijze spreuk of filmfragment, in de originele stem van Clint Eastwood. De cappuccinomachine produceert behalve koffie ook nog meditatieve borrelgeluiden in de ochtend en dance-beats in de avond. De lichtkleur achter het messenblok geeft aan hoe Cradle to Cradle je bezig bent. En zo zie ik bedden met rookmachines, toiletten met het verbloemende geruis van de Victoria Falls, en op het raam aan de straatzijde een Film Noir geprojecteerd met mezelf in de hoofdrol. En alleen met een T-Mobile abonnement variëren al die effecten van dag tot dag.
Ik bedenk me juist, moeten we dat nu echt allemaal gaan aanschaffen? Kunnen we niet beter leven van hotel naar hotel? Van Qbic naar Qbic, steeds in nieuwe concepten vallend op zoek naar de ervaring die een tijd lang het best bij ons past? Ja, noem het gerust ‘flexplekken voor het leven’ want we gaan dan terug in dat nomadische bestaan, waartoe we eigenlijk ooit gemaakt waren. Als dat op een dag gebeurt – en zover komt het – is het ook met Ikea gedaan. Dan zien we hun meubelwaar weer als datgene wat het werkelijk is: kartonnen dozen, volgepropt met spaanplaat en voorgeboorde gaatjes. Make my day.

4 gedachten over “You improvise. You adapt. You overcome.

  1. Je kunt ook overwegen eens bij kringloopwinkels te gaan shoppen, het zal je zintuigen meerdimensionaal aanspreken of in ieder geval tot vraagtekens prikkelen, vermoed ik. Maar iedereen ‘doet’ IKEA, ook eigenaren van dure design winkels “omdat het voor studerende kinderen zo praktisch is.”

    Ben zelf welgeteld 3 keer bij IKEA geweest. De eerste keer ergens begin jaren 80 toen ik iemand vergezelde die daar spullen ging kopen… de tweede keer was pas zo’n 15 jaar later en de derde keer nu ook alweer 5 jaar geleden, als het niet langer is.

    Wat mij betreft mag het ook bij deze 3 keer blijven hahaha.

    Kringloopwinkels daarentegen zijn om diverse redenen fascinerend. Maar je moet er wel van houden, uiteraard…

  2. In dit geval was ik de knecht en lag de regie bij mijn dochter. Haar levensfase en state-of-mind sluiten dan bij voorkeur aan bij Ikea. Een (her)waardering voor slimme alternatieven komt pas in de volgende fase, vrees ik… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s