Charisma aan de Horizon


toosenhenkDe Limburgse krant, hij valt nog steeds elke ochtend met een beloftevolle klets op de tegelvloer in mijn gang. Samengesteld door een behoorlijk team aan kritische journalisten met een brede scoop. Vrouwen en mannen die er niet mee zitten om een nachtje door te werken.

Het is niet niks, die enorme kloof tussen de liefhebbers van vers gedrukt papier en de nieuwe digitale generatie. Ik voel me in beide werelden goed thuis. Zo geniet ik van de krant maar herken ook maar al te goed de aanstormende klasse die de computer ziet als iets dat in je broekzak thuishoort en voortdurend verbonden blijft, zoals het een pacemaker betaamt. En je met een discreet bibbertje – of rumoerig geblaf – te attenderen op relevant nieuws in die groteske elektronenwolk vol data. Als de Amerikaanse Dollar nu – op dit exacte moment – door haar hoeven zakt op de beurs van New York, weten u en ik van deze gebeurtenis voordat ik dit blog heb voltooid. Maar… hoe spannend is het niet om morgenvroeg de krant erbij te nemen en de financiële elite van de regio eens te beluisteren over de gevolgen voor de export van Dyneema en Océ, of de aandelen Gulf, de import van Apple Laptops, onze voorgenomen reis naar China, de waarde van onze huizen? Verder wil ik ook wel weten wie in onze regio dat alles heeft zien aankomen en welke directe bekenden daardoor geraakt worden.
Sinds enkele weken heeft ons productieteam samen met de Limburger/Limburgs Dagblad enkele pilots lopen, die voor de krant een compleet nieuw tijdperk inluiden. Het zijn de eerste passen op het terrein van web-TV en men ontdekt nu dat er binnen de eigen organisatie van de krant een behoorlijke resource bestaat aan talent en ervaring. Ook wij als TV-makers waren aangenaam verrast om mensen als Kim Noach, Jos van den Camp en Sportredacteur Jan Cuijpers voor het eerst aan het werk te zien voor de camera. Hun natuurlijk charisma en jarenlange journalistieke ervaring zijn voelbaar en wegen aangenaam op tegen de getrainde gladheid van gevestigde tv-presentatoren. Het lijkt wel of de huidige TV-kijker de gejaagde honger naar kijkcijfers en perfectie steeds vaker beu is. En dat het altijddurende gevecht tegen de seconden niet langer prettig is. Daarin schuilt natuurlijk de zegening van het internet. Er bestaan grote niches van gemotiveerde kijkers die zo’n langer interview met plezier helemaal willen zien. En juist daar liggen kansen voor de krant, die zich ook op het web steeds beter thuis voelt. Via ingevoerde verslaggevers krijgt ze haar gasten met redelijk gemak in de praatstoel. En weet dan in heldere kalmte de essentie te doorgronden. En dat leidt tot nauwkeurige kijkcijfers. In tegenstelling tot bij TV, weet je op het internet tot in detail wie er kijkt en hoe men daar gekomen is. Dat moet adverteerders aanspreken, omdat ze hun doelgroep goed omlijnd weten te treffen. Zonder misplaatst gevoel bij de andere kijkers. Dat belooft een nieuwe match tussen adverteerder en publiek. Ik voorspel dat de redactie van onze dagbladen een lucratieve ader vindt in de mijnschacht, die in ons vak ‘content’ heet.

Een gedachte over “Charisma aan de Horizon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s