Totale Macht


IMG_0469Stel je je wel eens voor hoe de wereld eruit zou zien als je buurman dictator zou zijn? Of je werkgever? Een heerlijke oefening voor mensen met maatschappelijk gevoel. Dictator Wilders zet op elke hoek van de straat een moraalridder die hoofddoekjes in beslag neemt. En in je Albert Heijn tas snuffelt op zoek naar de Koran.

En als we de absolute macht aan Marianne Thieme geven, zullen we snel geen vlees en vis meer eten en moeten we op examen voor het houden van een hamster. Bij de dictatuur van Rieu worden alle kerken omgebouwd tot danszalen waar we wekelijks de wals en quickstep oefenen. En dan stelt je tafelgenoot de vraag ‘maar Jean-Paul, wat zou jij doen met de totale macht?’ Dat is een lastige natuurlijk. En erg onrealistisch voeg ik er snel aan toe. Maar kom, laat ik fantaseren. Ik zou ijveren voor de rol van kunstenaars in onze samenleving. Omdat ik denk dat we te weinig in beweging zijn, mentaal. En daarbij de handige out-of-the-box schreeuwers overwaarderen. En op datzelfde moment niet beseffen hoe kunstenaars ons op fundamenteel nieuwe inzichten kunnen brengen. Wie de controversiële Katinka Simonse volgt – beter bekend onder de naam Tinkebel – weet wat daarvan het effect kan zijn. Maar ook schrijvers als Grunberg, en minder rumoerige kunstenaars, dichters en musici kunnen ons vragen stellen.. die stil maken. Mijn goede buur en vriend Luc Souren behoort tot die ontwakersklasse. Hij is een van de meest oorspronkelijke mensen die ik ken. En een geboren rebel. Hij aanvaardt niet dat we maar voortleven volgens de algemeen aangenomen waarden. “Kunst = Kijken” zegt hij heel eenvoudig en wendt zijn blik naar een geparkeerde auto. “Jij ziet misschien een merk, of een aantal pk’s, of een mogelijkheid om in Parijs te komen. En een ander ziet een unieke kleur door de reflectie van groen gebladerte in die merkwaardige rode lak, of een mooie kans om met een staalschaar en een blikopener er iets bijzonders te maken. Kunst is inderdaad kijken. Luc’s werk wordt gemaakt met plezier en humor. Dat zie je eraan af. Zo maakte hij een Morion – dat is een Portugese Helm uit de tijd van de ontdekkingsreizen – uit dekseltjes van conservenblikjes. Het object roept eerst herkenning op en dan vervreemding. Een fascinerend spel met de waarneming. Mijn begeerte waarmee ik de Morion wilde kopen werd ook op de proef gesteld. Luc bepaalde de prijs op basis van het samenhangende historische jaartal. En ook dat zette me weer aan het denken natuurlijk. Als ik de absolute macht zou hebben, dan zat er vanaf vandaag in elk bestuur, elke raad, iedere commissie en elke regering een geëngageerd kunstenaar. Die bij elk besluit de groep eerst helemaal doet verstillen. Zodat we alle belangen relativeren en kiezen voor de sublieme oplossing. Het revolutionaire besluit. Een bevlogen koers.

Een gedachte over “Totale Macht

  1. Mijn motto sinds mijn studie is – en dat sluit hierbij aan – “vooruitgang komt steeds door iemand die anders denkt” of in jouw optiek: kijkt ! in dit geval dan de kunstenaar, maar is iemand die anders denkt dan per definitie kunstenaar ? nee ; want het gaat ook om de uitingsvorm van dat anders denken in beeld of woord.
    En daar moet dan wel die commissie, regering, groep ontvankelijk voor zijn.
    Mijns inziens wringt daar de schoen, er zijn velen – ook in bedrijven – die anders denken – maar beswust niet gehoord worden, omdat het niet in de lijn van verwachting van de overige stakeholders is.
    Een anders denkende engel op ieders schouder zou dat wat zijn ?

    😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s