Het Toonen-dieet


lollyZo’n acht jaar geleden was ik in een afgelegen Afrikaans dorp. Een reisgezel deelde 500 lolly’s uit als traktatie bij het openen van een nieuw schooltje. Dit bizarre plan had een verrassend effect: ik zag honderden zwarte kinderen met zo’n wit stokje uit de mond, soms met het cellofaan nog om het bolletje, anderen keken naar het plakkerige ding en ook naar elkaar in verbazing. Ze begrepen er de zin niet van.

Eerst even dit: Iedereen probeert af te vallen, lijkt het wel. En het aardige is dat er geen twee mensen dezelfde strategie bewandelen. De een krijgt via de mailbox elke dag nieuwe leefregels en wijsheden toegestuurd, de ander elke week via de post een doos met afgemeten voedingswaar. Soms kom je nog wel eens een volgeling van Montignac tegen. Maar Sonja Bakker ligt toch scherper in het geheugen. Anderen tellen netjes alle calorieën en – al hoor ik er niets meer over – vergeet de Weight Watchers niet (beursgenoteerd!). De Atkins-adem herken ik (gelukkig?) niet, maar ook die lijners zijn er natuurlijk. Het is merkwaardig dat er over zo’n populair onderwerp als lijnen zo weinig houvast bestaat uit onderzoeken. Alsof men de wetenschappelijke relatie tussen gewicht, vetweefsel, beweging en voeding maar niet in kaart kan krijgen. En dat terwijl alle dieetvolgers zelf als gedreven self-made wetenschappers tot in detail vertellen over onverzadigde vetzuren, insuline, joules en body mass index. Als dan toch alles op drijfzand is gebaseerd, zou ik ook wel eens een gooi willen doen naar een nieuwe aanpak, het Toonen-dieet. De theorie is als volgt:
De oudste schedels van de huidige mens zijn gevonden in Herto, Ethiopië in 2003. Drie stuks werden wetenschappelijk gedateerd tussen 156.000 en 160.000 jaar oud. Vanaf die tijd tot 2.000 jaar geleden is het bouwplan van ons lichaam vervolmaakt en pasten levensstijl en fysieke conditie goed bij elkaar. Er waren geen moddervette dikzakken die na dertig meter rennen buiten adem moesten recupereren. Men werd maar zo’n 30 jaar oud omwille van beren, tandenloosheid en infecties. Dus in dat licht bezien leef ik al 20 jaar in blessuretijd. Enfin, in de laatste 2.000 jaar heeft de mens zijn voeding geconcentreerd en geraffineerd en de levensstijl fysiek ‘onthaast’ en mentaal ‘exponentieel verhevigd’. Maar het bouwplan van ons lichaam is ongewijzigd. In de laatste 2.000 jaar leefden zo’n 80 generaties en dat is nu eenmaal veel te weinig om evolutionair echt iets aan dat bouwplan te veranderen. De Afrikaanse kinderen uit de inleiding leven nog steeds onder de omstandigheden uit de ontwerpfase van ons lichaam. En wat eten die nu? Geen lolly’s in elk geval. Ze boden me een witte boomvrucht aan die bedoeld was als een soort kauwgom. In mijn mond leek dat een volstrekt smaak- en geurloos plukje piepschuim. Hun dagelijkse Okra legt het in smaak beslist af tegen onze sperzieboon en ook de cassave en yam smaken naar niks. Men at er zelden vlees zodat er geen dikkerdje te bekennen was natuurlijk.
Welnu, mijn dieet is erg soepel: het bestaat eruit dat we onze basisvoeding beperken tot een oermens-dieet van smakeloze wortels, knollen, noten, granen, vruchten, eetbaar loof, groezelig water en een enkele keer per week een klein stukje scharrelvlees of vis. Alles ongeraffineerd, zonder saus, inclusief steeltjes, pitten, schillen, kraakbeen, vliesjes en schutblaadjes. En vervolgens is ook alle andere voeding geoorloofd zoals melk, kaas, pasta, koffie, roomboter, wijn, snickers, chocolade, lolly’s en drop, mits we ons bij elke hap realiseren dat ons lichaam er niet op gemaakt is, er niets goeds mee kan en in vrijwel alle gevallen onder lijdt. Het hangt nu van je moreel besef af hoeveel je vervolgens afslankt. Volgens mij hoef je geen wetenschapper te zijn om dat te begrijpen.

3 gedachten over “Het Toonen-dieet

 1. Die and eat.

  Het woord dieet is samengevoegd uit “die and eat” en houdt een belangrijke waarschuwing in. Om Socrates te citeren:
  Wij leven niet om te eten, wij eten om in leven te blijven.

  En daarin schuilt het gevaar, we zijn vergeten wat we wel en niet mogen eten. En in welke porties. De duivel zelf lijkt mee te kijken, we worden constant in vervoering gebracht met de lekkerste gerechten en tussendoortjes. De verleiding himself, biedt hier maar eens weerstand aan.

  En Hanneke heeft een punt, iedereen zwijgt… kijkt omlaag, voelt aan zijn/haar zwemband en denkt, shit!

  Sjef

 2. Als de zwemband de drijfveer wordt voor je eetpatroon, dan drijf je met band en al heel ver af van hetgeen de natuur met ons voor heeft. Daarnaast kun je je afvragen wat die zwemband dan bederft in de kwaliteit van je leven. Als je snel buiten adem raakt en je onbehaaglijk vadsig voelt, dan is dat iets anders.. en wellicht een gezonde reden om je maaltijden kritisch te beschouwen. Maar als je denkt dat je er vooral aantrekkelijk uit wil zien, zonder ballast, dan ga je heel wat frustraties tegemoet (hoor ik altijd bloemrijk vertellen). Je eetpatroon verandert pas echt… als je leven verandert. Door kinderen, verhuizen, werktaak, partner, verslaving, hond, maatschappelijke functie, angst, verliefdheid, armoede-rijkdom, godsdienst en vrienden. Kies er maar een (paar) uit.

 3. Laat met een reactie.. . achterstallig huiswerk.

  Een eetpatroon -ten goede- veranderd pas echt als daar jij zelf mee aan de slag gaat!
  Je kan het niet laten afhangen van factoren maar het is de keuze die je maakt.
  Ik geef toe, dat al die factoren, onlosmakelijk verbonden zijn met het geheel, maar het is niet zo. Het ligt gewoon aan jezelf. Inderdaad, je past je aan aan het eetpatroon van je kinderen etc.(Maar weet je dat als je in een gezondheidsprogramma gaat dat je kinderen gewoon mee gaan). Maar ik maak me nu vooral zorgen over die McDo bandjes. Het maakt niet uit wat als je als ouder doet, er wordt zoveel aangereikt via de media, kinderen weten geen keuze meer te maken, ze gaan met de meute mee. Jp, ik ga in jouw dieet mee maar ik vind het wel moeilijk toepasbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s