Onmogelijk Perspectief


fractals treeNog even en Limburg hoort tot een van de best aangesloten internetgebieden in de wereld. Dan doen we mee aan 1 miljard Google-zoekopdrachten per dag, wereldwijd. En wie één week lang alles leest wat er in de Limburger staat, maakt meer mee dan 17e eeuwse Limburger zijn hele leven lang.

En tegelijk hebben we nog steeds het OLS, onvervalst authentiek sinds 1906 – het jaar dat mijn huis werd gebouwd. En komt er in Kerkrade traditiegetrouw sinds 1951 ook dit jaar weer het Wereld Muziek Concours. We blijven gewoon carnaval vieren alsof er niets verandert in de wereld en zullen ook onze kinderen nog jarenlang naar scholen sturen, die op dezelfde manier onderwijs brengen zoals we dat zelf hebben ‘genoten.’ Dat laatste is echt bizar, als je je realiseert dat alleen al de hoeveelheid technische informatie elk jaar verdubbelt. Hetgeen inhoudt dat de helft van de kennis die je in het eerste jaar van je Technische School opneemt in de loop van het derde jaar al achterhaald is. Ik zat zelf in de allereerste groep die een cursus Computer Aided Design volgde aan de HTS in Heerlen. Als je huidige CAD-systemen vergelijkt met de beginselen die wij toen voorgeschoteld kregen – computers zonder muis, waarop je coördinaten diende in te tikken – is de spontane lach niet meer te onderdrukken. Maar de snelheid van die veranderingen is inmiddels exponentieel gestegen. En dat gaat voorlopig zo door ook, totdat je het lachen zal vergaan.
Terwijl we elk jaar een skivakantie plannen, netjes nieuwe zomerschoenen kopen, weer naar het Preuvenemint trekken en maar doen alsof altijd alles hetzelfde zal blijven, worden er in de tijdspanne dat je dit leest alleen al in India 300 kinderen geboren (ik weet het, er sterven er ook veel daar). En dendert de wereldbevolking toe naar onhoudbare aantallen zonder enig perspectief op matiging. China heeft inmiddels meer hoogbegaafde kinderen voortgebracht dan alle Amerikaanse kinderen samen. En die zitten niet stil. Ze spreken vloeiend Engels bovendien, zodat China binnenkort het grootst Engelstalige land in de wereld wordt.
Ik ben trots op onze streek met die prachtige processies, die zorg voor oude gebouwen en monumentale bomen. En op onze streekgebonden dialecten. Maar China bouwt op dit moment steden zo groot als Luik in één jaar tijd. En in datzelfde jaar kapt men illegaal 40 miljoen kubieke meter tropisch hout uit de jungles. En wie in deze tijd geen vloeiend Engels spreekt, is op korte termijn al kansloos. Het wordt stilaan toch wel een beetje moeilijk om die exponentiële contrasten in deze wereld nog in één totaalbeeld te kunnen overzien. Mij lukt dat eerlijk gezegd niet meer… En ik heb het eufemistisch vermoeden dat ik de enige niet ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s