Gekromde Tunnel


tunnel_houseAls ik mijn netwerk moet geloven: “langzaam trekt de strop aan in allerlei bedrijfssectoren. We hebben nu een aantal maanden ‘op de motor geremd’ maar het zal niet lang meer duren voor die motor nog slechts stationair draait en er ontslaggolven op gang komen.” Die signalen vang ik op uit mijn contacten in de bouwwereld, de economische wetenschappen en bij overheden.

In de banken, automotive, hypotheekverstrekkers en machine-industrie – lezen we elke dag – is de kommer en kwel al compleet, maar spoedig zullen ook andere branches er aan moeten geloven. Toch zouden we juist nu voor een omslag moeten zorgen. En meteen klaar moeten zijn om bij het licht aan het einde van de tunnel weer gezond te investeren. Ziet u geen licht aan het einde van die tunnel? Dat komt omdat deze tunnel – in tegenstelling tot de andere tunnels in de afgelopen 40 jaar – een forse draai maakt.  Ze is niet lang, maar vergt flinke stuurmanskunst. Er komt natuurlijk een nieuw soort economie op ons af, waarin op vrijwel alle terreinen anders gewerkt dient te worden. Beter zal ik die nieuwe wereld nog niet noemen, maar heel anders wordt het zeker. En de mediabranche is er een die dat volop gaat merken. De kranten en bladen bijvoorbeeld, zullen moeten samenwerken met internetredacteuren, evenementorganisaties, producenten en creatieve accountmanagers. Je kunt geen centimeters advertentieruimte blijven verkopen zonder ook oplossingen te bieden via andere media. En ook overheden zullen dat merken. Kon je als gemeente een paar jaar geleden nog een foldertje uitbesteden door drie offertes aan te vragen, dat systeem is inmiddels vastgelopen op onhoudbare protocollen. Het begint ermee dat een enkelvoudig foldertje totaal niet meer werkt. Dus moet er een geïntegreerd plan komen. Met complexere opties. En omdat het complexer wordt verloopt er bijna geen aanbesteding nog én correct én resultaatgericht. Met enige regelmaat zit ook mijn team in competitie met collega-aanbieders voor een overheidsopdracht. Daarbij stuurt de opdrachtgever – heel correct – de beoordelingscriteria en hun wegingsfactor met de vraag mee. Wie zich daar eens wat verder in verdiept ziet dat alle soorten bedrijven kunnen deelnemen in dergelijke inschrijvingen. Zo zijn er aanbieders die hun personeel opleiden in nieuwe technieken en komen met productinnovaties, met nieuwe markten, met impulsen voor de branche. Maar hun innovatieve kracht weegt niet echt mee in de beoordeling. Is dat wel slim? Want op die manier loopt de marginale zolderkamerondernemer met de klus weg omwille van het laagste tarief. Mij lijkt dat men bedrijven een index zou mogen toekennen die meeweegt op basis van hun bijdrage aan innovatie van de branche en maatschappij. Zo zorgen we ervoor dat niet de meest marginale, maar de sterkste ondernemers en initiators nog in leven zijn, als zometeen dat nieuwe licht uit die tunnel begint te stralen.

Een gedachte over “Gekromde Tunnel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s