Made in Maastricht


MatyldaWim Ortjens legt ons op illustratieve wijze uit hoe je een kat vilt, om er een handtasje van te maken. En hoe kuikentjes uit dierenliefde door de shredder gaan. Ook is daar Fabian Seibert (Aken) die ons een collier toont dat als een tie-wrap alleen maar strakker kan worden aangetrokken.

Een morbide greep uit enkele presentaties op de Pecha Kucha Night in Ainsi, waar 12 sprekers het publiek trakteerden op hun inzichten en ideeën. Het format heeft zich in korte tijd bewezen, want ook deze zaterdag de 20e juni is de zaal zo goed als uitverkocht. Voor de stad Maastricht zou de Pecha Kucha (PK) licentie wel eens een van de springplanken kunnen worden naar de status van Culturele Hoofdstad. Want als je claimt met creatieve cultuur te komen, moet je internationaal op de kaart staan met je ideeën. Het aardige is dat die Maastrichtse internationale doorbraak met PK nu al stilaan in beweging komt. Bedenker van het rigide format is de Engelsman Mark Dytham, die zijn bureau in Tokyo runt. Al bij Maastrichts tweede PK Night kreeg onze organisatie een mail uit Tokyo, waarin Dytham met zijn team zegt “amazed” te zijn door de Maastrichtse aanpak. Ofschoon PK in meer dan 200 steden actief is, heeft men nergens in de wereld de registratie voor web-tv zo fundamenteel aangepakt. In heel wat zaaltjes staan oude dia-projectoren en hangen beddenlakens, hetgeen natuurlijk ook een prima resultaat oplevert. In dergelijke no-cost omgevingen worden evengoed prachtige ideeën en visies gelanceerd. Helaas worden die dan alleen maar door de aanwezigen gezien. En wat er zo uit de losse pols met een mobieltje wordt gefilmd is natuurlijk charming maar ook onverstaanbaar. En dat leidt niet tot kijkcijfers. In Maastricht gaat het vanaf dag 1 toch anders. En de wereld van design, kunst en andere creatieve sectoren nemen PK Maastricht dan ook snel serieus. Spreker Nick Decrock gaf gisteravond een mooie verbeelding van zijn overactieve levenshouding (Multitis). Dus vind je meteen zijn eerste reactie in zijn blog. Maar de sprekers zijn ook blij met de shortfilms die vanaf volgende week hun idee gaan uitdragen. PK liefhebbers zijn er wereldwijd genoeg. Zodat de bijdragen uit Maastricht in exponentiële aantallen gezien worden, gerelateerd aan het aantal toeschouwers in de zaal. Ook William Willems deed gisteren zijn bloemrijke verhaal over “Flowerbombing.” Terwijl hij dat al eerder presenteerde in PK nr I van Amsterdam. Niet zonder reden ook in Maastricht, want ook hij beschikt straks over een Engelstalige shortfilm, die zijn verhaal veel verder brengt dan de driehonderd toehoorders in de zaal. Made in Maastricht! Over de bijdragen die we gisteren gezien hebben heb ik alleen maar alle lof. De kwaliteit was hoog, de inventiviteit eveneens. Lonneke ten Hooven trakteerde werkelijk op bijzondere chocolade bonbons en Cyriel Kortleven bracht ons terug in het besef van tijd. Mij raakte vooral de textielkunst van Jeroen Vinken, de spontane energie van beroepsbloggers Stijn Peters en Matylda Krzykowski. Maar ook al die warme reflecties van de Maastrichtse bezoekers, die het uitgaansleven van zaterdagavond links lieten liggen om van deze derde PK Night in Maastricht geen woord te missen.

Een gedachte over “Made in Maastricht

  1. I’m not surprised to learn that Tokyo is showing a keen interest in your innovative approach Jean-Paul. By recording the performances and making them freely available on the web, you’re maximising the impact of every Pecha Kucha Night in Maastricht. It’s an incredible added value to the Pecha Kucha concept!

    I also believe in the power of web TV. In the case of Pecha Kucha Night, it clearly gives maximum exposure to the performers, the beautiful setting at AINSI and the creative talent in this region.

    This was my first Pecha Kucha Night in Maastricht, and I hope there will be many many more, because I found the high quality of the presentations truly inspiring and stimulating. I’m still thinking about many of the things I saw and heard 🙂

    Also, it was very impressive to hear everyone speaking in English. Chapeau! Maastricht goes global 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s