Spannende Minuten


E815S-X Je stapt in de lift en staat plots naast de baas van het concern waarvoor je werkt. Natuurlijk kun je hem zeggen dat later op de dag regen wordt verwacht. Maar misschien is het beter te melden dat het concern elk jaar zo’n 3 ton kan besparen, omdat jij een goed idee hebt. Je krijgt 24 etages de tijd, want dan stapt de Voorzitter Raad van Bestuur weer uit.

Als je het goed gedaan hebt, krijg je hem/haar straks aan de telefoon. “Kom me dat nog eens uitleggen, hetgeen je me vertelde.” Dat is de ultieme beloning van een goede pitch. Daarom kun je je op een Elevator Pitch beter slim voorbereiden. Elk woord is er een.. en er zijn er snel een paar teveel. Afgelopen woensdag heb ik in Amsterdam samen met mijn collega’s Stijn Halfens en Coen Schmitz zo’n snelle pitch opgezet voor twaalf sprekers. Het publiek bestond uit de bezoekers aan de Provada in de RAI. Op deze beurs voor aannemers, projectontwikkelaars en andere bouwers komt het aan op de ideeën. Wie een ander weet te interesseren voor een project, trekt de volle aandacht en.. investeringskapitaal. Uiteraard hebben we de sprekers méér tijd gegeven dan een enkele minuut. Voor dit doel bleek het Pecha Kucha model dan ook veel geschikter. Daarbij krijgt de deelnemer spreekruimte tijdens 20 eigen slides die elk 20 seconden geprojecteerd mogen worden. Vierhonderd seconden later is de beurt aan de volgende spreker. Het werd een overtuigende ochtend. Zoals bijvoorbeeld de Gemeente Weert. Sjo van de Eerenbeemt (Ama groep) beet de spits af en later nam Richard de Hoop het stokje heel goed over met ‘I feel Good.’ Weert stond stevig op de kaart en wist ook op de beursvloer met Carine Bongers de aandacht te trekken. Roermond had Lodewijk Imkamp ingezet, die heel poëtisch zelfs tussen de regels over zijn stad wist te communiceren. De tweede troef bleek een joker. De Belg Armand Schreurs kreeg de lachers op de hand met een aanstekelijk poppenspel. Er waren degelijke verhalen uit Sittard-Geleen (Pascal Wauben en Ruud Guyt) die bovendien de scoop brachten dat hun Fortuna een tweede leven kreeg. Reclamemaker Ton Florisson stak de loftrompet over Maastricht en relativeerde deze superlatieven met komische foto’s. En Venlo werd vertegenwoordigd door ondernemer Marcel Peters die zijn WTC plan ontvouwde in 6 minuten. Marcel Tabbers hield zich niet aan de spelregels maar wel aan de tijdspanne. Hij nam de honderd toeschouwers mee in een virtuele droomtocht door Venlo. Ook inspirerend natuurlijk. Tenslotte waren er nog twee korte voordrachten die de Provincie als geheel onder de loep namen. Martijn van Helvert deed dat met voorgenomen projecten, drank en clubliederen en Hans Kasper met feiten en cijfers die alle toehoorders weer op de grond deden landen. De pitch bleek een heel goed middel om pers en publicaties op te roepen. Dagblad de Limburger vulde er hele kolommen mee en TV Limburg vele minuten. Het succes van zo’n pitch is erg afhankelijk van de voorbereiding van de sprekers. En daarvan kan ik in dit geval alleen maar zeggen dat we écht talent hebben in Limburg. Wie dat allemaal zelf wil zien klikt hier voor de films.

Een gedachte over “Spannende Minuten

  1. Hans Kasper – mijn ex-werkgever en ex-prof kan inderdaad iedereen met de benen op de grond laten landen 🙂 maar vaak op ludieke wijze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s