Bollywood naar Maastricht


Awarapp0606_1

Zelden zo’n praktische en slagvaardige bijeenkomst meegemaakt als in het Theater aan het Spui in Den Haag. Daar stond Maastricht oog in oog met enkele goden van de Indiase Cinema. En deed men onze stad een voorstel, waar we eens heel serieus over moeten nadenken.
 

India heeft zo’n 1,1 miljard inwoners, een dimensie die wij ons helemaal niet kunnen voorstellen. Maar let op: van die enorme massa behoort zo’n 3% tot miljonairsfamilies. Als je dat uitrekent leven er in India dus twee maal zoveel miljonairs als het aantal Nederlanders in totaal. De gemiddelde miljonair uit India gaat twee keer per jaar op reis naar het verre buitenland en ziet in datzelfde jaar zo’n 10 Bollywood films. Mocht je denken dat Bollywood dezelfde soort producties maakt als Hollywood… nee, niet bepaald. India produceert zo’n 1.200 films per jaar met een gemiddelde speelduur van twee uur. Het zijn hoofdzakelijk liefdesverhalen waarbij flink gezongen en vaak gedanst wordt. Het loopt altijd goed af en staat bol van romantiek om bij weg te dromen. De acteurs zijn bij voorkeur supersterren en zingen of acteren hun miljoenen bij elkaar. Het enige wat de films uit India onderling anders maakt, is het decor. Zo spelen heel wat films in de Bollywood studio’s, maar ook het buitenland is in trek. Inmiddels hebben Zwitserland en de Seychellen de afgelopen jaren regelmatig tot decor gediend. En dat blijft in die landen niet zonder gevolgen. Terwijl in de bioscoopzalen van Mumbai en Calcutta de Indiase vedetten hun romantische teksten zingen tussen Sneeuwtoppen en Alpenweides, groeien in de hoofden van de kijkers de reisplannen naar Davos en Montreux. Want in de film wordt een huwelijksnacht in de Alpen geromantiseerd tot het ultieme. Terug naar Den Haag. De bijeenkomst was opgezet door de EVD, die de handelsbetrekkingen tussen India en Nederland faciliteert in opdracht van het ministerie van EZ. Uiteraard was daartoe de start van het Hindustaans Filmfestival gekozen. En zo concentreerde een deel van de middag zich op de onderzoeksresultaten van een marktverkenning tussen India en Nederland. In dat onderzoek komt Maastricht tevoorschijn als een zeer ambitieuze stad die slimme pogingen doet om op de Internationale kaart te komen en te blijven. Misschien heeft Eus André ons op die koppositie geplaatst. En ook de serie Flikken zal geen kwaad hebben gedaan. Maar in elk geval heeft het de Bollywood producenten op ons spoor gezet. En om hen absoluut te bevestigen in die veronderstelling, hebben Ignition Marketing en T36 – met dankbare ondersteuning van de Gemeente Maastricht – daar maar eens een heuse promo laten zien. De reacties waren zeer instemmend en binnenkort zal de wederzijdse oriëntatie een vervolg krijgen. En verwachten we de beroemde producent Mukesh Bhatt rond te leiden naar de allermooiste plekjes van Groot Maastricht. Kortom: wordt vervolgd.

Een gedachte over “Bollywood naar Maastricht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s