Knikkebollers ontwaken


joe_frazierPrecies 50 jaar geleden waren er in Nederland een half miljoen tv-toestellen. TV in Nederland bestond toen 8 jaar. Inmiddels staan er zo’n 7 miljoen toestellen in ons land en kunnen we terugblikken op een halve eeuw passief kijkgedrag. Maar vooruitblikken is veel spannender. De onderuitgezakte kijker komt langzaam uit de bank.

Wie het allereerste live TV-moment nog eens wil herbeleven, kan terecht bij de BBC op YouTube. Vervolgens is het verleidelijk uit te wijden over de eerste stap van Neil Armstrong op de maan, mijn eerste live-TV ervaring op mijn 10e in 1969. Of twee jaar later de nachtelijke bokswedstrijd tussen Joe Frazier en Cassius Clay. Een gevecht dat rechtstreeks vanuit Madison Square Guarden, New York werd uitgezonden. Ik stond net als de meeste klasgenoten om 3 uur in de nacht op, om het duel vanaf de eerste ronde mee te maken. Ik zou uren kunnen mijmeren over de Thunderbirds & Batman, VPRO Picknick & Eurovisie Songfestival, over Mies Bouwman & Willem Duys, Joop van Zijl & Fred Emmer, Fawlty Towers & de Twin Towers. Het zijn kijkcijfermatige eilandjes te midden van een oceaan aan energie vretende nonsens, gebaseerd op de vergeefse hoop dat er misschien toch nog iets leuks komt. Ik durf het niet te kwantificeren, de uren die ik TV gekeken heb waarvan ik ’n uur later niet meer kon reproduceren naar welk programma precies. Misschien heb ik geen recht tot zulke negatieve beschouwingen, als medeplichtige producent binnen de TV-machinerie. Maar gelukkig heeft iedereen de mogelijkheid om de TV uit te schakelen, zodat ik me alleen maar schuldig kan voelen over de verkwisting van mijn eigen tijd. Maar daar gaan we niet bij zitten sippen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen. En in een hoger tempo dan de TV-geschiedenis de afgelopen 50 jaar heeft laten zien.
Alleen al in de afgelopen 12 maanden is het aantal videoviews op internet met 26% gestegen. Daar zitten ongetwijfeld ook de Thunderbirds weer bij. Maar feit blijft dat webvideo een enorme groei doormaakt. En dan hebben we het niet over weggezakte kijkers, die liggen te knikkebollen. De internetkijker verveelt zich steeds minder en de gemiddelde kijktijd per video is dan ook met 40 % gestegen. Tot gemiddeld 75 seconden per film. Door de hosting van video content kan men dat cijfer nauwkeurig meten. Die toename schrijft men toe aan een betere afstemming van de inhoud op de kijker en aan de verbeterde weergave bij het afspelen. Wat er op internet gebeurt na bijvoorbeeld de tragedie op Koninginnedag laat zich raden. Maar online video is toch vooral een markt van Niches. Een prachtfilm over de moving sculptures van Arthur Ganson haalt op YouTube maar 1.000 hits per maand. Terwijl ‘Hans Rosling on HIV’ op hetzelfde kanaal zo’n 10.000 kijkers scoort. Die aantallen zijn al erg de moeite nu YouTube met InVideo advertenties is begonnen. Deze geanimeerde reclameteksten verschijnen soms onderaan in beeld zodra de film begint en moeten YouTube inkomsten gaan opleveren. Bij dit systeem kan de reclame heel specifiek op de filmkeuze van de kijker worden afgestemd. En juist door die eigenschap worden kleine kijkersgroepen interessant en zal geleidelijk online video alle TV cijfers gaan verslaan.

2 gedachten over “Knikkebollers ontwaken

 1. Hi Jean-Paul,

  Dit vind ik weer een leuke om op te reageren, omdat ik gisteren nog tijdens de da Vinci Code weer eens dacht, waarom neem ik die niet op video op, dat bespaart mij een uur TV tijd. Tijd die ik had kunnen gebruiken om te gaan sporten ipv van te snacken zoals de reclamemaker vaak hoopt. Tijd die ik had kunnen gebruiken voor mezelf ipv van tijdens de reclames te knikkebollen.
  Nu ga ik net zoals vrienden van ons alle “eeuwen” doen, maar eens direkt de mikro gids bij binnekomst doorstruinen, aanstrepen wat ik die week wil kijken en dat met een dag vertraging doen. Gaat me veel tijd en energie opleveren !

  TV Planning – helemaal van deze tijd !

  groetjes,

  Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s